Eisprong: verloopt die van jou moeiteloos?

  • eisprong

Net zoals het jonge kopje van een plantje nu door de grond heen breekt, zo springt ook in je menstruatiecyclus het eitje iedere maand. De eisprong is idealiter op de 14 of 15e dag na je eerste dag van je menstruatie.

Dit is een bijzonder moment: het eitje komt uit jouw schatkist van eitjes die je hebt meegekregen vanaf je geboorte.

En het laatste jaar is het zich heel langzaam met een groot aantal andere eitjes gaan ontwikkelen. De laatste 100 dagen ging deze ontwikkeling sneller en werden een groep eitjes extra gekoesterd en gevoed. En de laatste 2 weken wordt er voor dit eitje gekozen; na 1 jaar investering, om hier volledig voor te gaan en met bloed en yin te voeden. De voedingsbodem: jouw vruchtbare tuin, is natuurlijk ontzettend belangrijk.

En dan net als in de lente, als de kiemen uit de zaadjes komen, springt het eitje uit de eierstok en wordt opgezogen in de eileider. Daar is het nog 24-48 beschikbaar voor bevruchting.

De duur is natuurlijk afhankelijk van jouw vruchtbaarheid, hoezeer jouw lijf kon investeren in dit ei. En grotendeels kan je daar zelf invloed op uitoefenen met je lifestyle, voeding, gynaecoviscerale massage en ook met acupunctuur en hypnose.

Lente-energie, lever en eisprong

De lente-energie is sterk verbonden met de eisprong. De lever en houtenergie zorgt volgens de Chinese geneeskunde namelijk voor het scharnieren, de omklapmomenten van de hormonen en daarmee met de temperatuur. Werkt dat scharnier minder goed, moet het beter ge-olied worden, dan kan het zijn dat je eisprong pijnlijk is, of dat je humeurig bent rondom het springen van je eitje. Als het goed werkt, dan klapt je temperatuur binnen 1 dag strak om van 36,4 of 36,5 graden (en iets meer als je 40+ bent) naar circa 37 graden. En is je eisprong niet voelbaar.

Voel je je eisprong nu meer in de lente, dan is dat een teken dat je leverenergie niet optimaal vrijelijk beweegt.

De leverenergie kan je overigens ook voelen rondom menstruatie: er zit ook een temperatuur-scharnierpunt op de laatste dag van je cyclus naar de 1e dag van menstruatie. Pijn rondom de menstruatie kan op allerlei problematieken duiden, maar met name PMS of een krampend gevoel de eerste dag van de menstruatie met af en toe wat kleine stolseltjes of puntjes bloed (kleiner dan de breedte van je pinknagel) kan erop duiden dat de vrije stroom van leverQi gestagneerd is.

Duurt een deze stagnatie wat langer, dan kan er ‘hitte’ ontstaan. Je kan dan merken dat je steeds sneller humeurig of emotioneel wordt, of bijvoorbeeld hoofdpijn krijgt aan de zijkanten van je hoofd.
In de menstruatiecyclus gaat dan bijvoorbeeld de temperatuur meer wisselen na de eisprong.

Vruchtbaarheid

Ben je bezig met je vruchtbaarheid, dan is dat voor een sterk bevrucht eitje meestal niet zo’n probleem, maar een eitje wat net wat meer zorg nodig heeft: krijgt door temperatuurwisselingen meer te verduren en kan dan soms niet meer verder groeien.

Bij Vrouwengeneeskunde.nl kan je terecht voor een vloeiendere leverenergie, waardoor je lekkerder in je vel komt te zitten. Bij kinderwens problemen, kijken we wel verder wat precies de oorzaak is, maar je leverenergie gaat altijd beter stromen