• Bijvoetkruid moxa therapie

Zelf moxa therapie: versterk je immuunsysteem

Behandeling met moxa is een warmtebehandeling, pijnloos en gemakkelijk thuis uit te voeren. Moxa wordt gemaakt uit de bladeren van het kruid Bijvoet. En is bedoeld om de energie en bloedstroom via bepaalde punten in je lichaam een extra boost te geven.

Moxa therapie is een parel uit de schatkamer van de Chinese Geneeskunde en wordt al 3000 jaar ingezet in China. Het is erkend door de WHO, maar nog wat onbekend in Nederland. Moxa therapie helpt bij diverse kwalen: van immuunproblematieken, digestieve problemen, menstruatieklachten of pijn.

De bekendste toepassing is moxa bij een stuitligging van een baby op een specifiek acupunctuurpunt, waarbij de spontane draaikans vergroot wordt naar 75%.

Immuunsysteem balanceren bij Kinderwens, zwangerschap, virussen

Bij Vrouwengeneeskunde versterken we je immuunsysteem en spijsvertering meestal vanwege een kinderwens waarbij de spijsvertering zwak is en zorgt voor verminderde opname van voedingsstoffen. Waarbij je immuunsysteem overactief is en je baarmoederslijmvlies je embryo niet accepteert, maar ook als je onderbuik koud aanvoelt. Ook bij zwangerschap moxeren we maag36 bij bepaalde vormen van zwangerschapsmisselijkheid. En postpartum kan moxa je onderbuik verwarmen en je weer kracht geven. Na een keizersnede zorgt moxa voor extra doorstroming in het litteken.
Maar ook bijvoorbeeld ter preventie van virussen of als je besmet bent met een virus of bacterie kan je jezelf moxeren.

Hoe doe je de Moxa therapie?

Benodigdheden

  • Een moxa stick
  • Een kaars, vuur vh gasfornuis of een aansteker met drukknop
  • Een oude mok met zand of een dikke oude afsluitbare glazen pot (lang genoeg vd staaf) met wat droge rijst op de bodem op schoteltje
  • Een oude mok om de as in te doen
  • Liefst buiten of een kamer waar je goed kunt luchten (en eventueel afzuiger van keuken op hoog aan kunt zetten).

Hoe gebruik je de moxa staaf?

Steek met het vuur van een kaarsje/gasfornuis/aansteker één kant van de moxastaaf aan. Het kan even duren eer de staaf goed aan is, tussendoor aanblazen kan helpen.
Zodra je een rode kool ziet verschijnen, voel je met de moxastaaf een paar cm van je hand af een prettige doordringende warmte. Dan is deze klaar voor gebruik om vlak boven een punt te houden.

Afstand moxa staaf

Hou het warme deel ongeveer 1,5 tot 2,5 cm afstand van het punt: het is niet de bedoeling tegen de huid te komen, geen verbrandingen!
Iedere x als het iets te warm wordt wissel je van acupunctuurpunt.
Je wilt dat het over het algemeen prettig warm daar wordt én af en toe ietsjes te warm (prikkelen).
De as die zich vormt op de kool, kan je af en toe eraf schrapen in een oude mok of schoteltje, zodat de moxastick warm blijft. Als je vermoedt dat de moxastaaf uit is, hou deze dan bij je hand en kijk of deze nog warm genoeg is, anders zal je de staaf weer in het vuur aansteken.

Duur moxabehandeling

5 minuten boven ieder acupunctuurpunt, maar voelt het heel prettig: dan is langer beter. In principe preventief 1x per dag.
Ben je ziek en kouwelijk, dan kan je 3-4 x verdeeld over de dag moxeren en zeker in totaal een half uur per punt.

Moxa staaf doven

De moxastaaf niet in water doven: dan doet hij het erna niet meer goed.
Je kunt een oude mok vullen met zand of grond en daar de moxastaaf omgekeerd diep induwen. Of je vult een grote dik afsluitbare glazen pot met droge rijst en steekt daar de moxastaaf in en sluit de pot goed af en zet het op een schotel.

Zo dooft de staaf en daarna kan je de moxa weer hergebruiken voor een volgende ronde.

2 punten: Maag 36 en RenMai 4

Voor een sterkere immuniteit raden wij 2 punten aan voor moxa therapie. Tijdens een griepgolf of een ander virus kan je deze punten preventief dagelijks moxeren. Ben je ziek en ben je kouwelijk: dan kan je deze punten meerdere keren per dag een moxabehandeling geven.

Acu-punt Maag 36 (Zu San Li)

Milt maag zwakte en Damp

Deze tong is gezwollen, heeft een bleke kleur en een dik beslag. Er zit een kloof in het midden en tandafdrukken aan de zijkant. Een klassieke en ernstige milt-maag leegte.

Moxa op Maag 36:

  • Bouwt jouw Qi (energie) en je bloed op.
  • Het verhoogd de rode en witte bloedlichamen.
  • Versterkt de bloed en lymfecirculatie
  • Versterkt je weerstand.

Ontzettend belangrijk om je algehele energiesysteem te versterken. Als je maag-milt systeem versterkt wordt, neem je je voedingstoffen beter op en ziektes kunnen dan minder makkelijk diep binnendringen in je lichaam.

Zu San Li wordt ook wel “Het punt van een vitaal en lang leven” of “Het punt van de honderd ziekten” genoemd. In de Chinese en Japanse acupunctuur zorgt een sterk milt-maag systeem en dus ook Moxa van Maag 36 ervoor dat ziekten worden voorkomen.

Tongbeeld zwak maag-milt systeem

Je maag milt systeem is zwak als je een gezwollen tong hebt, een kloof in het midden van je tong en/of tandafdrukken aan de zijkant. Je neemt dan slecht je voedingstoffen op.

Moxa therapie om je immuunsysteem te versterken 1

Acupunctuurpunt Maag 36

Therapie van moxa, acupunctuur, kruiden en voeding kan je milt-maag systeem versterken. Een dik beslag duidt op nog meer damp.

Heb je ook een bleek tonglichaam? Dan heb je al tekorten ergens in je mineralen of vitaminen in je lichaam.

Waar vind je Maag 36

Zoek eerst het kuiltje in je knie aan de buitenzijde van je been.
Het ligt er 4 vingerbreedtes onder (ongeveer 3 cm).

Als je je gesloten hand zo legt, met je duim op het kuiltje en de rest van je vingers gesloten naast elkaar, dan vind je precies daaronder het punt Maag 36.

Contra-indicatie: Bij brandend maagzuur of een overprikkelde maag is het niet handig om Maag 36 te moxeren.


Acu-punt Ren Mai 4 (Guan Yuan)

Ren Mai 4 is naast Maag 36 een extreem krachtig punt om immuniteit en vitaliteit te versterken.

Het punt Guan Yuan betekend “de weg van de originele Qi Bron”. Doordat jij het moxeert of door ons laat prikken: sterkt het de wortels van je basisenergie. Het versterkt zowel het Yin als het Yang, Qi en bloed.

Moxa therapie om je immuunsysteem te versterken 2

Ren Mai 4

Dit punt is ook verbonden met je Dunne Darm- energie: die ervoor zorgt dat herkend wordt: wat wel en wat er niet thuis hoort in je lichaam

Hoe vind je Ren Mai 4?

Ren Mai 4 zit 4 vingerbreedtes recht onder je navel (op de middellijn). Vaak vind je daar ook een (lichte) holte in je buik.

Moxa Therapie is ontzettend makkelijk en ook fijn om te doen! Echt een aanrader om preventief je gezondheid te versterken en je zwakke plekken te versterken.


Moxa therapie in zwangerschap

Tijdens je zwangerschap: mag je wel Maag 36 gebruiken om te moxeren, maar niet Ren Mai 4.
In plaats daarvan kan je 4 vingers hoger dan je navel moxeren (Ren Mai 12) zolang je baarmoeder nog niet zo hoog zit. En anders hou je het bij Maag 36: zolang het prettig voelt!


Kinderen en moxa therapie

Ook bij kinderen kan je prima moxa doen. Zij reageren snel en hebben dus veel korter de warmte van de moxa nodig. Vaak vinden kinderen het heel fijn en je moxeert zolang het prettig voor hen voelt. 

Bronnen

Wu Jing-Nuan (translator), Ling Shu, or The Spiritual Pivot, 1993 Taoist Center, Washington, D.C.
Maoshing Ni, The Yellow Emperor’s Classic of Medicine: A New Translation of the Neijing Suwen with Commentary, 1995 Shambhala, Boston, MA.
Peng Yue, et al., Effects of laser radiation and photobustion over zusanli on the blood immunoglobulin and lymphocyte ANAE of the healthy aged,
Journal of Traditional Chinese Medicine 1987; 7(2): 135–136.
Wei Zanmei, Clinical observation on therapeutic effect of acupuncture on zusanli for leukopenia, Journal of Traditional Chinese Medicine 1998; 18(2):
94–95.
Cui Meng, Present status of research abroad concerning the effect of acupuncture and moxibustion on immunological functions, Journal of Traditional Chinese Medicine 1992; 12(3): 211–219.
Huang-fu Mi, Systematic Classic of Acupuncture and Moxibustion, 1994 Blue Poppy Press, Inc., Boulder, CO.
Zhang Enquin (Ed. in Chief), Chinese Acupuncture and Moxibustion, 1990 Publishing House of Shanghai College of Traditional Chinese Medicine.
Qiu Mao-liang (Man. Ed.), Chinese Acupuncture and Moxibustion, 1993 Churchill Livingstone, London.
Chang Xinnang (Chief Ed.) Chinese Acupuncture and Moxibustion, 1987 Foreign Language Press, Beijing.
Shi Renhua, et al., Effects of electroacupuncture and twirling reinforcing-reducing manipulations on volume of microcirculatory blood flow in cerebralpia mater, Journal of Traditional Chinese Medicine 1998; 18(3): 220–224.
Kuang Yihuang and Wei Jia, An introduction to the study of acupuncture and moxibustion in China, part III: Review of clinical studies on acupuncture and moxibustion, Journal of Traditional Chinese Medicine, 1984; 4(4): 249–254.

Hallo daar!