• Chinese kruiden

Ruwe Chinese kruiden Vrouwengeneeskunde: praktische informatie

Wat goed dat je kruiden gaat nemen. In China bestaat 90% van de Chinese geneeskunde uit kruiden en je gaat gebruik maken van duizenden jaren traditionele medicijnkennis die is overgedragen.
Met acupunctuur verander je de aansturing in je lichaam via je eigen energiesysteem. Met kruiden verander en versterk je het energiesysteem op zichzelf met hulp van buitenaf.

Je hebt een Chinese kruidenformule voorgeschreven gekregen, wat zorgvuldig is samengesteld vanuit de Shang Han Lun traditie en je krijgt nu een aantal zakken met ruwe kruiden van CMC.

Hoe je ze kunt bereiden en hoe een Chinese kruidenformule werkt: lees je hieronder.

Bewaren kruiden

De kruiden laat je in de zakken zitten en bewaar je op een donkere plek, bijvoorbeeld in een lade

De sterke “thee” die je van een zak kruiden maakt, bewaar je wel het best in de koelkast: maximaal 4 dagen, daarna neemt de werking af.

Je neemt er steeds uit wat je op dat moment wilt verwarmen en laat de rest in de koeling. Iedere warmte-koude verandering heeft namelijk effect op de kruideneffectiviteit.

Bereiden kruiden

 1. Week minimaal 1 uur de kruiden in 1,4 liter water
  1. Voeg ook verse gember toe mits dat is voorgeschreven
  2. Rode dadels in het mengsel: snij ze even open
 2. Breng de kruiden aan de kook. Laat het circa 20 minuten pruttelen op een laag vuurtje ZONDER deksel
 3. De hoeveelheid vloeistof breng je terug naar ongeveer 600cc (dus iets minder dan de helft)
 4. Zeef de vloeistof van de kruiden
 5. Voeg weer 1,4 liter water toe bij de kruiden en week weer 1 uur
  1. Je gebruikt dezelfde kruiden dus 2x
 6. Breng dit mengsel ook weer aan de kook, 20 minuten pruttelen op laag vuur ZONDER deksel
 7. Zeef de vloeistof van de kruiden
 8. Breng beide mengsels bij elkaar
 9. Voeg het kruidenpoeder toe wat je van ons hebt gekregen
Chinese dadel

Zitten er Chinese dadels in je kruidenpakket. Snij ze dan even open voordat je ze gaat weken.

Inname kruidenmengsel

Neem 2x per dag 200 ml. 1 uur na het ontbijt. 1 uur na de lunch
Drink geen koffie of andere sterke kruidenthee of drank vlakbij de kruideninname (hou minimaal 1 uur ertussen). Je verandert dan namelijk de werking van je formule.

Bijwerkingen of bijzonderheden?

Ervaar je een bijwerking of is er een verandering in je gezondheidssituatie, zoals een griep of blaasontsteking, neem dan contact op.
Een tijdelijke bijwerking als dunne ontlasting is een vorm van detox en meestal normaal (meldt dit via mail)
Je meldt een bijwerking in principe via mail: esther@vrouwengeneeskunde.nl
en alleen bij urgente situaties via Whatsapp of sms.

Hou rekening met onze privétijd en dat Esther al veel tijd spendeert achter de schermen om jouw kruidenformule en van tientallen andere vrouwen zorgvuldig samen te stellen.

Algemene vragen over de formule: bewaar je dus tot een consult. Zorg dat je dus tijdig weer een consult hebt ingepland.

Meer informatie over je kruiden

Heb je interesse wat je inneemt en waarom?
Hieronder verduidelijken we in “Jip-en-Janneke-taal” meer over de achtergrond van je kruidenformule, zodat je vol vertrouwen je formule kunt bereiden en innemen en gewoonweg ervaren wat de kruiden met je doen na een paar maanden.

Traditie van je kruidenformule

Esther heeft meerdere intensieve kruidenopleidingen gevolgd en zit op dit moment in de internationale kruidenartsengroep van Suzanne Robidoux, die in China woont en verbonden is aan het ziekenhuis in NanJing en een van dé internationale docenten is op het gebied van de Shang Han Lun. Complexe casussen van Vrouwengeneeskunde worden ook in deze groep besproken en gediagnosticeerd. Zij volgen de traditie van de Shang Han Lun, die een paar duizend jaar oud is.
Er zijn maar enkele kruidenartsen in Nederland die op zulk hoog niveau de Shang Han Lun beoefenen.

Diagnose volgens de Shang Han Lun

Kortweg wordt je patroon gediagnosticeerd met behulp van je klachtenpatroon, je tong en via je pols en gekeken in welke van de 6 niveaus van je lichaam je onbalans zich bevindt.

Deze niveaus heten: Tai Yang, Yang Ming, Shao Yang, Tai Yin, Shao Yin en Jeu Yin

De bedoeling is om je onbalans door deze niveaus weer uit je lichaam te begeleiden door middel van kruiden en je lichaam weer sterk te maken.

Opbouw formule Shang Han Lun

Een formule wordt zorgvuldig samengesteld. De hoeveelheden van een bepaald kruid in een formule, bepaalt deels de actie van het kruid (ipv alleen de werking van het kruid op zichzelf)

In onze praktijk ligt de Materia Medica. Als je interesse hebt hoe enorm uitgebreid de farmacologische kennis over kruiden is, dan kunnen we je op jouw verzoek laten zien wat voor een kennis er over een kruid is en wat de verschillende bereidingen zijn van een kruid (niet alleen wortel, stengel, blad of bloem, maar ook verkoold, verzuurd e.d.)

Een formule is erop gericht om de onbalans uit je lichaam te krijgen. Dat kan onder andere door damp te klaren, hitte te klaren, bloed op te bouwen, Qi te versterken, toxiciteit te klaren, te verwarmen en te kalmeren.
Op ieder van de 6 niveaus betekent dat weer wat anders voor de samenstelling van een formule.

Wat krijg je te horen over een formule

Je krijgt te horen in makkelijke taal wat overall de bedoeling van een formule op dat moment is. Is het om bloed op te bouwen en je sterker te maken. Is het om je milt-maag systeem te versterken en de optrekkende energie te versterken? Of is het om toxische stoffen te detoxen. Onder dit makkelijke verhaal gaat een complex verhaal schuil wat voor jou eigenlijk niet begrijpbaar is, maar ook niet interessant. Jij mag fysiek gaan ervaren wat kruiden op langere termijn voor je gaan betekenen. Hoe je je meer in balans gaat voelen.

Wat communiceren we niet over een formule en waarom niet

Jouw kruidenformule is voor jou op maat gemaakt op DIT moment van je leven met een bepaald doel.
Een formule bestaat uit kruiden, die gezamenlijk een nauw afgestemd team zijn en samenwerken. Die kennis over de verschillende samenwerkingen is complex. In een formule heeft dat te maken met de hoeveelheden van een bepaald kruid in een formule. Zo zijn er een keizer, ministers, assistenten en dienaren. Je kan je voorstellen als je in een formule de keizer en de dienaar omwisselt: dat de actie van de formule totaal kan veranderen.

Daarbij zijn er verschillende lagen in je lichaam waar jouw onbalans zich manifesteert en een formule zal meestal op 1 van deze lagen werken. Door het gebruik van de kruiden kan de onbalans gaan verschuiven naar een andere laag en er kan een detox optreden (via de darmen of huid bijv.).
Daarna heb je een ander kruidenteam (formule) nodig om dat op te lossen.

Het kan zelfs schadelijk zijn om een formule te blijven nemen, terwijl het probleem verschoven is. Ook al kan het lijken dat je bijvoorbeeld veel energie van een formule krijgt: uiteindelijk kan het je basisenergie uitputten als je het te lang gebruikt.

Uit onze 20 jaar ervaring met het werken met cliënten blijkt dat veel cliënten toch graag zelf gaan dokteren. Een formule zelf gaan samenstellen en eindeloos nemen of een paar kruiden in totaal andere doseringen gaan innemen. Of zelfs de kruidenformule aan een ander aanraden en geven, met misschien dezelfde klachten, maar onderliggend een totaal andere Chinees geneeskundige oorzaak.
Dat vinden wij onverantwoord: je hebt er niet voor gestudeerd en dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid op lange termijn.

Chinese kruiden vies?

In het begin zal je je kruidenmengsel wellicht vies vinden. Onze ervaring is, is dat de meeste clienten er na een week of 2 aan wennen en dan zelfs hun kruiden vaak gaan missen. Probeer therapietrouw te blijven, want kruiden hebben wel een paar maanden nodig om de door jouw gewenste veranderingen teweeg te brengen.

Genezing heeft tijd nodig

Meestal heeft genezing of verbetering van je klacht tijd nodig, ook met kruiden. Geef het ook de tijd om te ervaren wat kruiden met jou doen in combinatie met acupunctuur. We wensen je met een goede gezondheid toe.