• Menstruatiebloed en acupunctuur

Menstruatie stolsels oplossen met voeding

Misschien heb je veel last van menstruatie stolsels en van pijn bij je menstruatie. Met voeding en kruiden is er best wat aan te doen om je stollingen te verkleinen, waardoor je minder menstruatiebloed gaat verliezen en minder pijn ervaart. Vanuit de wijsheid van Traditionele Chinese Vrouwengeneeskunde in combinatie met Westerse inzichten willen we je vanuit onze acupunctuur-praktijk Vrouwengeneeskunde in Utrecht wegwijs maken in wat je al zelf thuis kunt doen. Is je resultaat niet sterk genoeg, dan kunnen we je aanraden om dit met kruiden op maat en acupunctuur te versterken door een afspraak te maken met een acupuncturist-kruidenarts. Voeding, kruiden en acupunctuur zijn vaak prima te combineren met een traject bij je gynaecoloog.

Wat zijn menstruatie stolsels en klonten?

Menstruatie stolsels en klonten zijn een mengsel van bloedcellen, weefsel uit de baarmoederwand en eiwitten in het bloed die de stroom helpen reguleren. Sommige medische aandoeningen kunnen grote bloedstolsels veroorzaken, vaak naast zware menstruatiebloedingen of menstruatiepijn. Vaak is er een hogere waarde aan prostaglandine in je bloed als je last hebt van menstruatie stolsels.

Bloedstagnatie volgens de Chinese Vrouwengeneeskunde

In de Chinese geneeskunde zijn menstruatie stolsels een ‘bloedstagnatie’. Er is veel kennis om bloed stase op te lossen. Kruiden zijn essentieel bij grote stollingen. Met alleen acupunctuur krijg je deze meestal niet opgelost. In deze blog krijg je meer inzicht en tips waar jij je voordeel mee kunt doen, zodat je minder bloed verliest, minder pijn ervaart en je klonten minder groot worden of zelfs helemaal verdwijnen.

Kwaliteit baarmoederslijmvlies en menstruatiebloed

Menstruatie stolling als stenen in een tuin

Menstruatie stolsels zijn als stenen in een tuin: daar groeit niks

Of je nu een kinderwens hebt of niet: je baarmoeder maakt iedere maand een bedje van baarmoederslijmvlies op als warm welkom voor een bevrucht eitje. De kwaliteit van het slijmvlies is van invloed of het vruchtje zich optimaal kan innestelen en doorgroeien. De dikte, de mate van doorbloeding en de ontvankelijkheid van het slijmvlies en de temperatuur in de baarmoeder spelen mee hoe je baarmoeder een embryo kan voeden.  De samenstelling van je baarmoederslijmvlies is beïnvloedbaar door je lifestyle en ook door therapie als acupunctuur, kruiden of massage en zelfs door het veranderen van onbewuste gedachtepatronen. En daarmee ook de kwaliteit van je menstruatiecyclus en menstruatiebloed.

Menstruatie stolsels als stenen in een tuin volgens Chinese Geneeskunde

Eigenlijk kan je de baarmoeder en het baarmoederslijmvlies vergelijken met een tuin.

In hoeverre is de grond in jouw tuin vruchtbaar en netjes aangeharkt is of niet. Menstruatie stolsels in je baarmoeder zijn als een tuin met stenen. Daar waar een steen ligt, kan geen plantje ontspruiten. Hoe meer en hoe groter de ‘stenen’ in je baarmoeder, hoe moeilijker het wordt voor een plant om in die tuin te groeien. In de Chinese geneeskunde worden deze stenen ‘bloedstase’ genoemd.

Een baarmoeder is zo groot als een peer, dus een paar grote stolsels kunnen al voor problemen zorgen. Deze wil je dus zo min mogelijk. Ook als je niet met zwangerschap bezig bent. Hoe beter je baarmoedertuin eruit ziet, hoe moeitelozer je menstruatiecyclus verloopt. Een menstruatiecyclus die in balans is, zorgt er ook voor dat jij lekker in je vel zit en in balans voelt, doordat je hormonale stelsel in balans is.

Stolsels menstruatiebloed: oplossen = minder pijn + meer vruchtbaar 

Menstruatiestolsel

Hier zie je een groot menstruatiestolsel, circa 7 cm lang. Er zit geen weefsel bij, maar het is wel verdikt en plakkerig bloed.

Menstruatiestolsels kunnen variëren van bloedpuntjes tot grote stolsels. Een stolling kan bestaan uit gestold bloed, maar kan ook uit slijm of weefsel of een combinatie hiervan bestaan. Een stolling in het menstruatiebloed zegt iets over de doorstroming van energie in je baarmoeder. Het kan zeker van invloed zijn op je vruchtbaarheid, maar is ook een weerspiegeling van je algehele gezondheid. Een keer een stolsel verliezen is niet zo’n probleem, maar als je geregeld kleine klontjes verliest of grotere, zegt dat iets over de kwaliteit van je baarmoederslijmvlies, en kan het iets zeggen over pijnbeleving en bloedverlies.

Menstruatie stolsels slijm

Bij slijm stolsels in de menstruatie hoef je niet per se veel bloed te verliezen, maar het zegt wel iets over de consistentie van je baarmoederslijmvlies: het is daar immers niet goed doorbloed. Bij veel slijm kan het  duiden op een geblokkeerde eileider.

In onze behandelingen gaan we slijm klaren door bepaalde acupunctuurpunten en kruiden voor te schrijven. Zelf kan je ervoor zorgen dat je spijsvertering verbetert, door niet meer koud te ontbijten, en geen witmeelproducten, suiker, gluten, verkeerde vetten te eten.

Weefselverlies bij menstruatie

Bij weefselverlies bij menstruatie is er vaak sprake van veel bloedverlies en ook menstruatiepijn. Bij deze vorm van stollingen vragen we je altijd om bij je gynaecoloog te checken of je ook poliepen of een vleesboom hebt. De kans is dan namelijk wat groter.
Kruidenformules zijn hier essentieel om je stollingen in je menstruatie te verkleinen, waardoor je je weer goed kan gaan voelen.

Veel bloedverlies en menstruatiepijn

Bij een normale menstruatie verlies je 50 à 60 ml bloed gedurende de menstruatie. Meer dan dat is teveel, minder dan dat: te weinig. Vaak verlies je meer bloed tijdens de menstruatie als je bloedstollingen hebt, omdat je baarmoeder zich meer moet inspannen om tijdens de menstruatie stolsels uit je baarmoeder te krijgen. Dat bloedverlies kan weer zorgen voor een ijzertekort, waardoor je minder zuurstofrijk bloed in je lichaam hebt, wat ook weer van invloed kan zijn op de doorbloeding van je baarmoeder en eierstokken en al je vitale organen. Het extra krampen van de baarmoeder kan ook pijnlijk zijn: hoe groter de stollingen, hoe meer pijn er meestal ervaren wordt.

Oplossen menstruatie stolsels wat kan je zelf te doen:

 • Ook als zijn bij grote stollingen Chinese kruidenformules met acupunctuur essentieel, thuis kan je er al het een en ander aan doen om het effect van onze behandeling te ondersteunen.
  Bij bloedstollingen van bloed en weefsel is het goed om je vitamine D status te laten checken: zit lager dan 80 nmol/l: dan echt suppleren met 4.000-6.000 ie per dag.
  Dat geldt ook voor vitamine E.Omega 3 is een must! Wij raden vis af: jammer genoeg is vis erg vervuild en de grootschalige visserij is een enorme belasting voor onze aarde, het duurzaam label is corrupt (kijk docu Seaspiracy). Algenolie, noten, zaden en brandnetelzaad geven ook goede omega3 soorten.
  Ook  magnesium en dagelijks een stukje extra pure chocolade zorgt er bijvoorbeeld voor dat er balans komt en je menstruatie stolsels kunnen verkleinen.
  Teunisbloemolie kan je gebruiken, zorg wel voor een hoge dosering DHA-olie erbij, zodat je omega 3-6 verhouding goed blijft
 • Vrouwenmantelthee: drink dagelijks een kopje. Je stollingen worden efficienter afgedreven, waardoor je minder bloed verliest, maar ook verkleinen je stollingen. NIET tijdens zwangerschap, behalve na week 37
 • Dagelijks 2 tenen knoflook eten zorgt ook ervoor dat menstruatieklonten minder snel gevormd worden.
 • Niet meer koud en rauw eten, zeker als je snel kouwelijk bent: dat kan Chinees gezien voor menstruatiestollingen zorgen. Is je BMI te hoog, dan is afvallen een goed hulpmiddel om minder stollingen te krijgen.
  En als je rookt: stoppen natuurlijk! Ook zorgt meer beweging ook voor meer beweging in je lichaam, waardoor bloed minder kans heeft om te stollen. Niet te lang stil zitten dus.
 • Biologische voeding en vooral veel gestoomde groenten zorgt ook voor een betere verwerking van je voeding en bij veel vrouwen voor minder stollingen.
 • Drink je wel genoeg water? Zorg dat je ze lauwwarm of warm drinkt.
 • Moxa bij je onderbuik.

Gebruik je medicijnen, dan is het niet altijd handig om op eigen houtje supplementen in hoge dosering zomaar te gaan nemen.

Acupunctuur menstruatie

Met acupunctuur kan je kleine stollingen goed oplossen, maar ook kan je daar onze Chinese buikmassage voor inzetten.  Voor grote menstruatie stolsels is acupunctuur alleen niet voldoende en raden we kruiden aan. Heb je ook last van poliepen of vleesbomen, maak dan een afspraak met een van onze kruidenartsen.
Wij hebben er in onze praktijk veel ervaring mee. Je pijn vermindert of verdwijnt bij de doorbraak van menstruatie zodra de stolsels verkleinen of verdwijnen: hoe fijn is dat! Je gaat minder menstruatiebloed verliezen, waardoor je ook minder energie verliest en je je overall energieker gaat voelen.
Binnen een paar maanden met Chinese kruiden, acupunctuur en massage zie je al een enorm verschil op de grootte van je menstruatie stolsels en kleintjes zijn dan echt al helemaal verdwenen. Je verliest daardoor ook veel minder menstruatiebloed.

Wil je een advies op maat, op basis van een diagnose van je pols en tong en niet meer zelf wat aanrommelen, kom dan langs voor een behandeltraject bij ons.

Recensie van een van onze cliënten met veel bloedverlies, grote stollingen en veel pijn tijdens de menstruatie

Recensie Google - Ellen Meijers

Verder kan het ook goed zijn om bij grote of heel veel stollingen een aantal oorzaken uit te sluiten bij de gynaecoloog, voordat je zelf van alles gaat doen, zie hieronder:

Wat is de oorzaak van menstruatiestolsels?

Bij stollingen is er vaak ook een hogere waarde van prostaglandine in de baarmoeder dan normaal. De hoge waarde van prostaglandine kan de bloedstolling in de baarmoeder beïnvloeden.

In de Chinese geneeskunde kan stress of koude een oorzaker zijn voor menstruatiestollingen. Met acupunctuur, kruiden, massage en lifestyleveranderingen kan jij je hormonen weer laten balanceren.

Stolsels na je bevalling

Na je bevalling is het normaal dat je de eerste 4 dagen grote stollingen verliest, die daarna kleiner worden. Na 6 weken zou het verliezen van bloed klaar moeten zijn. Verlies je langer grote stollingen en wordt er geen medische oorzaak gevonden, weet dan dat je met een goed samengestelde Chinese kruidenformule, die prima samen kan met borstvoeding: je baarmoeder weer in balans kunt brengen.

Het kan fijn zijn om op zijn minst Vrouwenmantelthee te drinken om de stollingen makkelijk vrij te maken.

Endometriose en PCOS

Een te sterke opbouw van baarmoederslijmvlies kan ook voor meer stollingen zorgen en is het gevolg van een hormonale disbalans. Die kan onder andere ook optreden bij endometriose en polycysteus ovarium syndroom (PCOS). Ook bij endometriose en PCOS boeken we in onze praktijk goede resultaten.

Myoom of poliep

Een myoom (=vleesboom) of poliep gaat ook vaak gepaard met (grote) stolsels in het menstruatiebloed, dus bij grote stolsels is het altijd raadzaam om je ook door een gynaecoloog te laten onderzoeken. Ook hierbij hebben acupunctuur, gynaecoviscerale massage en voedingsaanpassingen nog veel zin om de stollingsgrootte en daarmee het menstruatiebloedverlies te verminderen, maar de kans dat de vleesboom of poliep verdwijnt is zeer klein. Wij hebben ervaring met stollingen ter grootte van een ganzenei, die we terug hebben kunnen brengen tot een halve cm en een totaal andere consistentie, waarbij een kinderwenstraject daardoor veel succesvoller is.

Stoornissen schildklier, diabetes en nog meer

Ook kunnen hormonale stoornissen ontstaan door een te traag werkende schildklier, suikerziekte of andere ziekten zijn waardoor er stollingen en hevige menstruaties ontstaan. Het is altijd goed om dit uit te sluiten via je huisarts. Acupunctuur kan dan nog steeds complementair je veel brengen.

Bronnen menstruatie stolsels en Chinese geneeskunde

www.patient1.nl/encyclopedie/hevige-menstruatie

Campbell, S, & Monga, A. (2000), Disorders of the Menstrual Cycle, 17th edn , Gynaecology by Ten Teachers, Arnold, London

Stanger MJ, Thompson LA, Young AJ, Lieberman HR. Anticoagulant activity of select dietary

supplements. Nutr Rev. 2012 Feb;70(2):107-17.
www.thieme-connect.de/products/ebooks/lookinside/10.1055/b-0035-120852

Swain AR, Dutton SP, Truswell AS. Salicylates in foods, Journal of the American Dietetic Association

1985 Aug;85(8):950-60.

Garry G. Duthie and Adrian D. Wood, Natural salicylates: foods, functions and disease prevention,

Food Funct., 2011,2, 515-520

Robert J. Glynn, PhD, ScD; Paul M Ridker, MD; Samuel Z. Goldhaber, MD; Robert Y.L. Zee, PhD; Julie E. Buring, ScD Effects of Random Allocation to Vitamin E Supplementation on the Occurrence of Venous

Lindqvist PG, Epstein E, Olsson H. J, Does an active sun exposure habit lower the risk of venous

thrombotic events? A D-lightful hypothesis, Thromb Haemost. 2009 Apr;7(4):605-10.

Kris-Etherton PM, Harris WS, Appel LJ; American Heart Association. Nutrition Committee; Fish

consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. Circulation. 2002 Nov

19;106(21):2747-57..

Rizos EC, Ntzani EE, Bika E, Kostapanos MS, Elisaf MS. Association Between Omega-3 Fatty Acid

Supplementation and Risk of Major Cardiovascular Disease Events: A Systematic Review and Metaanalysis.JAMA.

2012;308(10):1024-1033.

Pamela L. Lutsey, Lyn M. Steffen, Beth A. Virnig, Aaron R. Folsom Diet and incident venous

thromboembolism: The Iowa Women’s Health Study, American Heart Journal, Volume 157, Issue 6,

Pages 1081-1087

Innes AJ, Kennedy G, McLaren M, Bancroft AJ, Belch JJ. Dark chocolate inhibits platelet aggregation

in healthy volunteers. Platelets. 2003 Aug;14(5):325-7.

Brian Bordeaux et al. Casual chocolate consumption and inhibition of platelet function. Prev

Cardiol. 2007 Fall;10(4):175-80.

Azra Riaz, Rafeeq Alam Khan, Shahida Parveen Ahmed. Assessment of anticoagulant effect of

evening primrose oil Pak J Pharm Sci Oct 2009;22(4):355-9.

Maciocia Obstetrics and Gynaecology

Daniëlle Willems

Daniëlle Willems

Acupuncturist en hypnotherapeut

Danielle Willems heeft meer dan 10 jaar ervaring als acupuncturist met het behandelen van vrouwen en vrouwenklachten in Utrecht. Zij combineert Westerse medische inzichten met diverse acupunctuurtechnieken en hypnose. Deze krachtige combinatie zorgt voor bijzondere en diepgaande helingsprocessen bij haar clienten. Zij behandelt oprecht en met veel aandacht. Meer over Danielle vind je hier.