Moxatherapie stuitligging
Inhoud
Ligt je kindje in een stuit? Overweeg dan om “moxatherapie stuitligging” te doen. Dat kan heel simpel thuis, maar het kan ook fijn zijn om de eerste behandeling bij een acupuncturist te ervaren.
Moxatherapie is een warmtebehandeling, pijnloos en gemakkelijk thuis uit te voeren. Moxa wordt gemaakt uit de bladeren van het kruid Bijvoet. Moxa therapie kan helpen dat jouw baby draait. Uit een wetenschappelijk onderzoek uit Nederland is gebleken dat de kans dat jouw baby spontaan draait, vergroot wordt naar 66% volgens onderzoekster Ineke van de Berg.
Je kan vanaf de 33ste week beginnen met moxa. De zijkant van de kleine teen wordt met een moxastick behandeld. De behandeling kunnen je partner en jij gemakkelijk thuis doen. De voorkeur gaat ernaar uit dat jij kunt ontspannen en je partner de moxa bij je doet. De moxa therapie wordt dagelijks, gedurende 10 dagen thuis herhaald. Daarna stop je een dag of 4 en start je een nieuwe 10-daagse cyclus.
Hoe werkt moxa therapie bij stuitligging?
De verwarmende stimulatie van het acupunctuurpunt zorgt ervoor dat de bijnierschors glucocorticoïden afgeeft, wat leidt tot veranderingen in de oestrogeen- en prostaglandineproductie van je placenta, waardoor de gevoeligheid en contractiliteit van het myometrium toeneemt (Schlaeger et al, 2018).
Bovendien stimuleert het de afgifte van adenosinetrifosfaat, waardoor er tijdens je behandeling een lichte maar regelmatige stijging van de hartslag van je baby wordt waargenomen (Lei et al, 2015). De combinatie van verhoogde baarmoeder en foetale activiteit zorgt ervoor dat je baby zichzelf in de goede positie brengt(Tiran, 2018).
Volgens onderzoeken is moxatherapie stuitligging een heel veilige therapie. Vrouwen bij ons in de praktijk worden er heel ontspannen van.
Chinees gezien betekent het acupunctuurpunt Blaas 67 “Zhi Yin”: ultiem Yin. Het ultieme Yin is bij een vrouw haar vagina. Door dit punt te verwarmen geef je je kind de kracht om zich te richten naar het ultieme Yin. Het is ook een punt wat je overigens tijdens je bevalling kunt inzetten als de bevalling niet vordert, omdat je baby bijv een sterrenkijker is.
Hoe doe je de Moxa therapie?
Benodigdheden
- (Rookloze) moxa sticks (6 stuks is meestal voldoende)
- Een kaars, vuur vh gasfornuis of een aansteker met drukknop
- Een oude handdoek of theedoek voor onder de voeten
- Een oude mok met zand of een dikke oude afsluitbare glazen pot (lang genoeg vd staaf) met wat droge rijst op de bodem op schoteltje
- Een oude mok om de as in te doen
- Een kamer waar je niet in slaapt, maar waar je wel kunt luchten. Wel ergens waar je ontspannen kunt zitten.
Welke moxa?
Wij geven onze clienten voor draaiing bij stuit rookloze moxa staven mee. Die krijg je gratis bij een intake. Natuurlijk kan je online ook je eigen moxa kopen. Groene moxa werkt het best, maar rookt ook als een tierelier. Als het geen zomer is, en je niet buiten kunt moxeren, is dat dus niet aan te raden. Dan kan je het best de rookloze variant bestellen.
Je kunt bij ons helaas niet los moxa kopen zonder behandeling, maar op internet vind je voldoende webshops.
Hoe gebruik je de moxastaaf?
Haal de moxastaaf uit het plastic (bij rookloze moxa).
Steek met het vuur van een kaarsje/gasfornuis/aansteker één kant van de moxastaaf aan. Het kan een paar minuten duren eer de staaf goed aan is, tussendoor aanblazen kan helpen.
Zodra je een rode kool ziet verschijnen, voel je met de moxastaaf een paar cm van je hand af een prettige doordringende warmte. Dan is deze klaar voor gebruik.
Hou het warme deel bij het uiteinde van de kleine teen nagel. Punt: blaas 67.
Ongeveer 1,5 tot 2,5 cm afstand: het is niet de bedoeling tegen de huid te komen, geen verbrandingen!
Iedere x als het iets te warm wordt, doe je je voet naar binnen (niet tegen de moxastaaf aan natuurlijk!) en wrijf je even met een vinger over de teen.
Je wilt dat het over het algemeen prettig warm daar wordt én af en toe ietsjes te warm (prikkelen).
De as die zich vormt op de kool, kan je af en toe eraf schrapen in een oude mok of schoteltje, zodat de moxastick warm blijft. Als je vermoedt dat de moxastaaf uit is, hou deze dan bij je hand en kijk of deze nog warm genoeg is, anders zal je de staaf weer in het vuur aansteken.
Duur moxatherapie stuitligging
Dagelijks moxeer je 10 dagen achter elkaar 20 minuten op zowel de rechter als de linkerteen. Doe je beide tenen apart: dan duurt het totaal 40 minuten. Doe je beide tenen tegelijk: fixeer dan met je pinken en concentreer je goed. De moeder moet zich kunnen ontspannen.
Een 2e keer op dezelfde dag nog eens moxeren kan, uit onderzoek van Cardini lijkt dit nog iets betere resultaten te geven
Moxa doe je 10 dagen achter elkaar op een ontspannen moment. Ook als de baby is gedraaid, blijf je de 10 dagen vol maken (mits zodra je moxa doet, het echt niet goed voelt), de kans op terugdraaien is nl groter als je stopt.
Wanneer opletten met moxa
Heb je al menstruatiegevoel (kan duiden op lichte weeenactiviteit), dan is extra beweging in je onderbuik niet handig en kan je beter geen moxa doen. Ook als je overdadig veel warmte in je lichaam hebt (geel beslag op je tong of een kale, rode tong), is de vraag of moxa handig is voor jou. Ga dan eerst naar een gespecialiseerde acupuncturist, die kan beoordelen of moxa handig of af te raden is. Je acupuncturist weet ook andere manieren om je kindje uit te nodigen de draaiing te maken.
Door je partner
Liefst wordt de moxa gedaan door je partner, zodat jij echt kan ontspannen en ervaren wat moxa met haar doet en kan ze angsten onderzoeken en loslaten.
Bij sommige vrouwen spelen soms nog onderliggende angsten die meespelen waardoor een kindje niet draait: over de bevalling (evt vorige bevalling), over moederschap, over de rol van (schoon)familie of een onderliggende angst over hoe betrokken de partner tijdens de bevalling of als vader zal zijn.
Dat kan te maken hebben met haar ervaringen met eigen ouders of bijv. beelden van televisie of verhalen van vrienden of collega’s of gewoonweg angst voor het onbestemde. Voel je er in ieder geval niet persoonlijk door geraakt als je vrouw of vriendin angsten meedraagt.
Vrouwen zijn soms ook nog druk met hun werk en voorbereidingen in huis bezig. Allemaal reden waarom er meer spanning in hun lichaam kan zijn. Deze spanning voelt de baby ook en dat zorgt ervoor dat het instinct om te draaien uitgesteld wordt. Het is dan beter om te wachten, als de omgeving nog niet het signaal heeft gegeven dat de baby in een veilige, ontspannen omgeving ter wereld kan komen.
Door als partner geconcentreerd te moxeren en dit voor je vrouw/vriendin en baby te doen, geef je haar extra aandacht en vrouwen waarderen dit enorm. Ze kunnen ontspannen: wetende dat als het nodig is, dat je er altijd bent.
De rust bij het moxeren geeft extra ontspanning en ruimte in de buik, waardoor jullie baby de draaiing makkelijker kan maken.
Tip: zet een relaxed muziekje op en maak het echt een moment van voorbereiding van jullie samen op de bevalling en de komst van jullie kindje.
Moxastaaf doven
De moxastaaf niet in water doven: dan doet hij het erna niet meer goed.
Je kunt een oude mok vullen met zand of grond en daar de moxastaaf omgekeerd induwen. Of je vult een grote dik afsluitbare glazen pot met droge rijst en steekt daar de moxastaaf in en sluit de pot goed af en zet het op een schotel.
Daarna kan je de staaf weer hergebruiken voor een volgende ronde.
Waarom nog langs komen in de Vrouwengeneeskunde praktijk?
Op zich boek je een enorm goede kans op draaiing als je dit thuis doet. In de praktijk kunnen we kijken of er meer belemmerende factoren zijn, zoals bijvoorbeeld een blokkade in je bekken en deze oplossen.
We geven massagetherapie speciaal voor zwangeren (shiatsu) of acupunctuur (en eventueel kruiden). Bij een stuitligging combineren we dit met een moxabehandeling.
Bronnen
Berg, I. v.d. (2010). The Contribution of Acupuncture and Moxibustion to Healthcare – an Evidence-based Approach
Cardini Francesco , MD; Huang Weixin, MD – Moxibustion for Correction of Breech Presentation
A Randomized Controlled Trial
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/188144
https://www.britishjournalofmidwifery.com/content/literature-review/breech-presentation-and-moxibustion-should-it-be-offered-to-improve-maternal-outcomes/
Lei H, Lina W, Jianzi W, Grygorczyk R, Xueyong S, Schwarz W. Heat induces adenosine triphosphate release from mast cells in vitro: a putative mechanism for moxibustion. Journal of Traditional Chinese Medicine. 2015; 35:(3)323-328
Schlaeger JM, Stoff el CL, Bussell JL Moxibustion for cephalic version of breech presentation. Journal of Midwifery & Women’s Health. 2018; 63:(3)309-322
Tiran D. Complementary therapies in maternity care: an evidence-based approach.London: Singing Dragon; 2018
Xia, Y et al. “The effectiveness and safety of moxibustion in the management of breech presentation: a systematic review and meta-analysis”. Deze meta-analyse omvatte 5 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken, met in totaal 709 vrouwen, en bevestigde dat moxibustie effectief kan zijn bij het verminderen van het aantal stuitliggingen op termijn. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6914967/