Keizersnede herstellen Veel zelfhulp tips Chinese Vrouwengeneeskunde

 • Keizersnede en acupunctuur

In Nederland komt ongeveer 15% van de kinderen ter wereld via een keizersnede. Krijg je een keizersnede of heb je er een gehad, dan ben je het moederschap begonnen met een heftige buikoperatie. Acupunctuur kan een goede voorbereiding zijn op je keizersnede. Jouw keizersnede herstellen kan versnelt worden door acupunctuur, moxa en massage, omdat dit zorgt voor meer doorstroming in je onderbuik.
En zelf kan je ook wel wat dingen doen om beter te herstellen van je keizersnede met onze natuurlijke tips.

Onze ultieme herstel na keizersnede tips voor jou

1. Goede voorbereiding keizersnede

Het fijnste is als je tijdens je bevalling, ook als het een keizersnede betreft, zoveel mogelijk kan ontspannen. Een goede voorbereiding op je keizersnede kan meehelpen aan een goed herstel van je keizersnede. Van belang is dat je samen met je gynaecoloog een plan kan maken waar jullie allemaal achter kunnen staan. Zo kan je je ook overgeven aan de kennis en kunde van je gynaecoloog. Kijk ook hier voor tips voor een zogenaamde ‘gentle sectio’.  Een goed voorbereide keizersnede met een gynaecoloog waar je vertrouwen in voelt, kan ook minder problemen geven bij je herstelfase.

Acupunctuur en hypnose kunnen je ook helpen met vertrouwen jouw bevalling middels een keizersnede in te gaan. Je maakt contact met je baby op een diep niveau en bereid je lichaam en geest en die van je kindje voor op jouw bevalling. Zo kan je kalmer en vol vertrouwen jouw bevalling en de operatie in gaan.

2. Incisie luchten

Zorg dat je je snede zolang het open is, vooral veel aan de lucht laat drogen. Dat is het allerbest. Gebruik alleen water om je snede schoon te maken en zorg dat je het goed droog dept.

3. Voeding voor keizersnede herstellen

The first forty daysDe beste voeding die je kunt eten is warm en makkelijk verteerbaar: zoals soepen en stoofpotjes. Je kunt dus al voordat je bevalt je vriezer voorbereiden met allemaal heerlijke soepen. Bottenbouillon is ontzettend heilzaam en vleesstoof dat uren getrokken heeft, maar ook groentesoepen en groentestoof zijn echte aanraders. De “C-Recovery Vegetable Stew” is een fantastisch recept van The First Forty Days by Heng Ou.

4. Bloedaanmaak stimuleren met voeding en kruiden

Je lichaam maakt tijdens de zwangerschap bijna een liter bloed aan, dat als buffer dient tegen bloedverlies. Bij een keizersnede heb je meer kans om meer bloed te verliezen dan gemiddeld, wat betekent dat je lijf het weer moet opbouwen. Ook voor borstvoeding is het handig om voldoende bloed te hebben (want borstvoeding wordt uit bloed gemaakt).

Brandnetelthee zit boordevol ijzer, vitamine c en mineralen: een superfood van eigen bodem! Drink meerdere kopjes per dag om weer te herstellen.  Je kunt ook Floradix nemen: een vloeibaar kruidensupplement dat gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen, daar zit ook brandnetel in.

Smeerwortelbladthee en lindebloesemthee helpt om je incisie goed te helen.

Frambozenblad of Vrouwenmantelthee niet te veel te snel drinken na je incisie: het versterkt de baarmoederspieren, maar trekt ze ook samen. Eens in de paar dagen een kopje is geen probleem en naarmate je baarmoeder heelt, kan je er meer van drinken.

Chinese kruidenformules: En kom je van ver, voel je je echt niet goed: dan is kruidenthee vaak niet meer afdoende en kan je het best een van onze kruidenartsen raadplegen. Wij hebben meer dan 20 jaar ervaring met Chinese kruidengeneeskunde en postpartumklachten.

5. Drink en rust voldoende

Het klinkt zo simpel: voldoende rusten en drinken, maar na een sectio is het echt essentieel. Slaap samen met je baby en besluit om goed voor jezelf te zorgen. Vraag hulp van familie en vrienden en nadat je kraamhulp weg is: huur een schoonmaakster in. Je doet jezelf en jouw lichaam een groot plezier

6. Constipatie voorkomen

Zorg dat je weer de dag erna kunt poepen na je keizersnede. Het laatste waar je op zit te wachten is dat je constipeert raakt en je druk moet uitoefenen. Pruimensap, lichte beweging en voldoende drinken kan helpen! En heb je de dag na je keizersnede nog niet gepoept, neem dan contact op met je arts om ervoor te zorgen dat je snel makkelijk wel kunt gaan.

7. Homeopathie keizersnede herstellen

Het homeopathisch middel Arnica wordt vaak in gezet bij een keizersnede. De aanbevolen dosis is 1x 200C. Daarna neem je 5 dagen Bellis Perennis 30c. Neem contact op met een homeopaat als je je met homeopathie wilt laten begeleiden

8. One step at a time: ook bewegen

Beweging is belangrijk om geen bloedstollingen en constipatie te krijgen. Je herstel gaat dan beter, maar bouw je beweging rustig op. En probeer gelijk om rechtop te lopen en niet je neiging te volgen om te bukken: het zorgt namelijk voor minder goed herstel.

9. Borstvoeding: Biological nurturing

Misschien heb je hier al over gehoord: Biological Nurturing oftewel achteroverleunend voeden is echt het allerfijnst bij een keizersnede.  Je baby kan namelijk ook dwars over je borstkast drinken. Hier lees je er meer over (let wel op dat de afbeeldingen hier niet passen bij een keizersnede, je baby kan dit vanuit alle hoeken ;))

10. Calendula zalf

Handig om in huis te hebben: Calendula zalf! Het kan je litteken beter helen als je het erop smeert. Hier vind je het onderzoek waarbij calendula goede resultaten geeft. En je kunt calendulazalf ook gebruiken voor de billetje van je baby 😉

Na je sectio? Pijn?

Na een keizersnede kan je pijn ervaren. Heb jij ook last van pijnklachten of een verdoofd gevoel bij het litteken, stemmingswisselingen, depressie, moeilijkheden met slapen, ongewenst urineverlies,  verklevingen rondom de baarmoeder of zelfs moeite met zwanger worden bij een nieuwe kinderwens? Dan ben je echt niet de enige die dit overkomt na een keizersnede.

Keizersnede litteken

Na je operatie kan je lokale gevoelloosheid of tintelingen, verdikkingen van je keizersnede litteken ervaren of verklevingen krijgen bij of rondom je litteken. Vanuit de Traditionele Chinese geneeskunde kan een keizersnede de energiestroom onderbreken van een aantal zenuwbanen die door je buik heen gaan en kan je dat met acupunctuur en moxa onder andere verbeteren. 

Dit kan leiden tot lokale littekenpijn of gevoelloosheid, bekkenpijn, pijn bij het plassen en stoelgang, pijnlijke menstruatie en postpartumdepressie.

Zelf kan je je onderbuik thuis insmeren met castorolie na 6 wkn mits je litteken dicht is, met plasticfolie bedekken en daar een kruikje op leggen, zodra je litteken dicht is of met moxa behandelen (als je nog niet naar de praktijk kunt komen).

Ervaar je klachten, kom dan langs zodra het mogelijk voor je is.

Scheiding meridianen

De Ren Mai meridiaan (Zee van Yin) loopt vanaf je baarmoeder door je perineum helemaal aan de voorkant van het lichaam naar je tong. De Du Mai (Zee van Yang) loopt vanaf het midden van je onderlichaam naar je perineum en vandaar door je ruggegraat helemaal over je hoofd naar de bovenkant van je gehemelte.

Li Shi-Zhen “De Ren Mai en de Du Mai zijn als middernacht en middag, ze zijn de poolas van het lichaam… er is één bron en twee takken, één gaat naar de voorkant en de andere naar de achterkant van het lichaam… Wanneer we deze proberen te verdelen, zien we dat yin en yang onafscheidelijk zijn. Als we ze als één proberen te zien, zien we dat het een ondeelbaar geheel is. ‘

Vrouw Ren Mai en Du Mai

Bij een keizersnede zijn de meridianen ‘Ren Mai’ en de ‘Du Mai’  gescheiden en is het logisch dat ‘je je vaak niet meer heel voelt. Ook nog andere meridianen, zoals de niermeridiaan en maagmeridiaan zijn meestal verstoort. Door deze meridianen te stimuleren, kan je je beter gaan voelen en weer sneller genieten van je moederschap.
Bij oudere littekens is naast acupunctuur, massage en moxa ook kruiden essentieel.

Wetenschappelijk onderzoek: Acupunctuur na keizersnede

Uit onderzoek blijkt dat acupunctuur helpt om de pijn als gevolg van een keizersnede te verlagen. Wij prikken acupunctuurpunten om jouw onderbuik te balanceren en eventuele pijn te verminderen en de bloeddoorstroming te verbeteren. We zetten ook een warmtebehandeling in en masseren je litteken met onze buikmassage, die ook voor verbetering van vruchtbaarheid zorgt.

Voordelen acupunctuur na sectio

 • Acupunctuur vermindert verklevingen na keizersnede
  Acupunctuur stimuleert de bloedsomloop, collageen en elastine rond het litteken, waardoor weefselgenezing verbetert en de kracht van spieren en inwendige organen (vooral de blaas en voortplantingsorganen) herstelt.
  De kans op ernstigere littekens van de baarmoederhals en baarmoeder wordt verkleind.
  De microcirculatie naar je zenuwen verhoogt
 • Genezing keizersnede versnelt
  De genezing versnelt en lichamelijk en emotioneel ongemak vermindert
 • Pijnstilling keizersnede
  Pijn vermindert of verdwijnt sneller. Je hebt dan minder pijnstillers nodig, wat minder belastend is voor je lever en nieren
 • Minder onstekingen
 • Betere ontlasting
 • Minder gevoelloos

Wanneer kan je starten met acupunctuur bij keizersnede?

Je kunt een acupunctuurbehandeling starten rondom het litteken ongeveer 6 weken na de geboorte van je baby, mits je een infectie hebt. Boek wekelijks een aantal sessies in om je littekenherstel optimaal te laten verlopen.

Vermoed je tekenen van een infectie: neem dan direct contact op met je arts. Koorts hoger dan 38 graden celsius, de incisie is rood, gezwollen of lekkend met afscheiding en/of de pijn neemt toe: raadpleeg je behandelend arts.

Ervaring acupunctuur herstel

Hieronder lees je een van de ervaringen van onze cliënten bij het herstel van haar keizersnede.

Ervaring acupunctuur keizersnede

Litteken keizersnede pijnlijk na jaren?

Is je litteken van je keizersnede na jaren nog steeds pijnlijk? Ben je al bij je behandelend arts geweest en is er weinig aan te doen? Buikmassage met acupunctuur kan ook echt verbetering brengen. Boek dan een aantal afspraken wekelijks bij ons in om te ervaren wat we voor jou kunnen betekenen.

Bijvoetkruid moxa therapie

Behandeling met moxa is een warmtebehandeling, pijnloos en gemakkelijk thuis uit te voeren. Moxa wordt gemaakt uit de bladeren van het kruid Bijvoet. En is bedoeld om de energie en bloedstroom via bepaalde punten in je lichaam een extra boost te geven.

Keizersnede en acupunctuur

Acupunctuur helpt bij herstel van je keizersnede om postoperatieve pijn en gevoelloosheid te verlagen en je litteken beter te laten herstellen. Acupunctuur is bij uitstek geschikt om jouw buik en baarmoeder te laten herstellen en de bloeddoorstroming en collageen in die regio te verbeteren.

Gentle sectio wat zijn je mogelijkheden?

Weet je al dat je een keizersnede gaat krijgen? Dan kan het goed zijn je op jouw mogelijkheden voor te bereiden en na te denken over jouw wensen. Ook met een sectio is een zachte geboorte voor je kindje mogelijk.