• Opvliegers in de zomer - zelfhulptips om af te koelen 1

Opvliegers in de zomer zelfhulptips om af te koelen

Voel je vrij in de zomerBen je snel oververhit en last van opvliegers in de zomer, minder goed slapen en onrust. Dan is het goed om tijdens de zomer aan je warmtehuishouding of anders gezegd: koelsysteem aandacht te besteden.  Lees hier een aantal tips wat je thuis kan doen om de energie van deze bijzondere tijd in je lichaam aan te wakkeren.

Zomerzonnewende: start van de zomer en uiterst Yang

De zomerzonnewende is de start van de zomer. In de Chinese geneeskunde is de zomerzonnewende het toppunt van Yang (verwarmend en bewegend aspect) en de start van het element Vuur in de natuur en in onszelf.  De zomer is de tijd van activiteit, warmte, beweging, groei en relatie. De natuur is overvloedig en alle planten zitten vol levenskracht. De natuur zuigt de warmte en energie op van de zon als voorbereiding op een goede oogst.

Yin voeden en opvliegers in de zomer verminderen

En tegelijk is de zomerzonnewende het aller begin van het Yin (Water): de dagen worden namelijk weer korter, terwijl het meestal wel nog lekker warm is, gaan we toch rustig aan weer naar de herfst en winter.  Daarom is het ook juist belangrijk om het Yinne aspect te voeden als het Vuuraspect in jou te sterk is ten opzichte van je Yange aspect. Dan kalmeer je makkelijker, maakt echte verbinding met de geliefden om je heen. En je krijgt minder snel opvliegers en slaapt beter en dieper.

Zomer = Hartenergie

LiefdesenergieOok in jou is de start van de zomer: het toppunt van Yang in jou. De start van het element Vuur in jouw lichaam. Het vuurelement correspondeert met je Hart, de dunne darm, het hartzakje en je gehele warmtehuishouding (Driewarmer).  De hartenergie is je vermogen om een ​​relatie te hebben, je veilig te voelen, om de controle te hebben, om intiem te zijn, om plezier te hebben, om te lachen en om opgewonden te zijn. De dunne darm energie zorgt voor het helder scheiden van prikkels en voedingsstoffen. Is je vuurelement in balans dan voel je je helder en gelukkig, vol liefde voor anderen, zonder dat je iets terug verwacht.

Teveel vuur: onrust en opvliegers in de zomer

Teveel vuur is niet handig: dan kan je juist angstgevoelens ervaren, opvliegers krijgen, snel overprikkeld raken, onrustig slapen of insomnia. Je hoeft het niet allemaal te ervaren, maar het kan wel.
Je kunt dan makkelijk en charismatisch contacten leggen, maar ze zijn vaak minder duurzaam.  Je voelt je hyper en praat snel, voor anderen wat onsamenhangend. Je kan zelfs last hebben van huiduitslag, hartkloppingen, onrustig slapen, opvliegers, geheugenverlies en een concentratiestoornis.

Misschien zit je ook in de overgang, maar dat hoeft niet. Hoe sterker en meer klachten je ervaart, des te meer is je Yang teveel ten opzichte van je Yin.

In balans: levensgenieter vanuit balans

Ben je in balans: dan bulk je in de zomer van de energie en je projecten gaan je moeiteloos af. Je voelt je niet hyper, maar voldaan. Een levensgenieter!

“Het hart is de keizer van de vijf orgaannetwerken, het bestuurt de bewegingen van de vier ledematen, het circuleert qi en bloed, het zwerft rond in de rijken van het materiële en immateriële, en het resoneert met de start van iedere actie die je onderneemt. Het beheersen van de energiestroom op aarde zonder een hart te bezitten, zou het hetzelfde zijn als streven naar het afstemmen van gongs en trommels zonder oren. ” Huainanzi circa. 110 v.Chr

Wat te doen als je snel opvliegers krijgt?

Water drinken!

Water drinken in zomer acupunctuurHet werkt zelfs als een natuurlijke zonnebrand bescherming en brengt verkoeling en voeding naar al je cellen. Wel uit een glazen fles, want plastic zorgt voor de verkeerde oestrogenen in je lichaam. Plus het liefst niet koud, want dat dereguleert je temperatuur, maar op kamertemperatuur

Reguleer je Cortisol door te ontspannen

Teveel stress zorgt voor teveel aanmaak van het bijnierschorshormoon cortisol. En dat zorgt weer op lange termijn voor een vermindering van aanmaak  van oestrogeen en progesteron: wat ook de temperatuurhuishouding beïnvloed.
Meditatie, zingen en wandelen op blote voeten op het gras of op de aarde helpen enorm om je innerlijk vuur te aarden.

Overdag naar buiten gaan in natuurlijk daglicht en ’s avonds in gedempt licht zonder telefoon, laptop, i-pad of t.v. zorgen voor voldoende melatonine en rust: wat weer het cortisol balanceert.

Eqology omega 3 olie

Het is dé beste omega 3 olie op de markt! Het voedt het Yin (verkoelende aspect van je lijf) + ook nog eens alle vloeistoffen tussen je gewrichten. Droge huid problemen verdwijnen als je omega 3 weer goed op peil is.
Je kan Eqology hier bestellen. Kom je niet wijs uit deze website, kunnen wij je helpen met je bestelling bij Eqology.

Stoppen met koffie, zwarte thee en cola

Koffie echt even mee stoppen. Caffeïne zorgt voor een boost in je cortisol, levert stress op en zorgt ervoor dat je nieren meer te verduren hebben en het duurt lang voordat caffeine volledig uit je lijf is. Meer over koffie lees je hier.

Verkoelende voeding eten

Aardbei acupunctuurKomkommer, fruit, asperges, salades, kool, tomaten, aubergine, eieren, pepermunt thee, groene thee en kamille thee zijn allemaal verkoelend volgens de Chinese geneeskunde. Bleekselderij koelt en voert ook vocht af: maar drink het niet als sapjes: eet gewoon een stengel of doe het in de soep.
Eet GEEN ijsjes: ze koelen je maag en je lichaam reageert met een tegen-temperatuur. Het ontregelt je interne temperatuur juist en vermindert je spijsvertering.

Vooral groene thee met verse munt en een schijfje citroen: warm drinken of op kamertemperatuur kan je lichaam goed afkoelen in de zinderende hitte

Ben je in de overgang? 10 tips die je nog verder helpen

Opvliegers komen natuurlijk vaak voor in de overgang. In dit artikel over de menopauze lees je veel tips waardoor je je ook in de zomer beter kunt voeden en je meer in balans kunt voelen.

Voel je beter met acupunctuur en hypnose

In onze praktijk gebruiken we natuurlijk acupunctuur en hypnose om je interne vuurtje iets zachter te zetten en je stressgevoel te reguleren en je Yin weer te voeden. Wij hebben er veel ervaring mee en je voelt je na een behandeling ultiem ontspannen, waardoor je weer lekker gaat slapen en weer helemaal in balans komt.

Over de auteur: Daniëlle Willems

Over de auteur: Daniëlle Willems

Acupuncturist en hypnotherapeut

Danielle Willems heeft meer dan 10 jaar ervaring als acupuncturist met het behandelen van vrouwen en vrouwenklachten in Utrecht.
Zij combineert Westerse medische inzichten met diverse acupunctuurtechnieken en hypnose. Deze krachtige combinatie zorgt voor bijzondere en diepgaande helingsprocessen bij haar clienten. Zij behandelt oprecht en met veel aandacht.