• Samen slapen

Moeder met babyBewust herstel na zwangerschap: hoe doe je dat het best? Tijdens je zwangerschap of als voorbereiding hierop, let je meestal goed op je voeding en je leefstijl. En na de geboorte van jouw baby blijft dat extra belangrijk. De zorg van je baby kan veel vragen: een baby heeft het nodig voor zijn hersenontwikkeling om veel bij jou te zijn en vaak gevoed te worden, ook s nachts. Geef je borstvoeding, dan wordt dit uit jouw bloed gemaakt: super natuurlijk en heel bijzonder, maar het vraagt ook iets van jou. De kans ligt op de loer dat jezelf langzaam chronisch uitgeput raakt.

Jezelf uitputten of opladen?

Door het uitputten van jezelf ervaart je lichaam stress en dat vraagt extra energie van je bijnieren. Vanuit de Chinese geneeskunde is de essentie die in de Nieren opgeslagen ligt; Jing, de basis van ons bestaan. Deze essentie krijgen we bij conceptie van onze ouders mee en vullen we daarna aan bij een surplus van energie en verbruiken we als we een tekort aan energie produceren. Jing speelt ook een belangrijke rol tijdens de zwangerschap. Moeders Jing en bloed zorgt voor de ontwikkeling en groei van de baby.

Om chronische vermoeidheid te voorkomen en je batterij weer op te laden in het 1e jaar na de geboorte is het belangrijk om bewust die dingen te doen die jou het meeste energie opleveren.

Wat doe je allemaal? Wat is echt belangrijk? Waar krijg jij energie van?

Kleine momenten nemen om zelf bewust op te laden kan echt helpen. Bijvoorbeeld:

Extra slaap
 • Een aantal keren doordeweeks vroeg naar bed gaan of overdag een slaapje meedoen met je baby.
Vraag hulp
 • Huur een schoonmaakster in om je te ondersteunen met je huishouden.
 • Vraag een vriendin, je moeder, schoonmoeder of een buurvrouw om je te helpen
 • Ken je Homestart? Er komt dan een vrijwilliger jou mee helpen met je gezin. Zeker als je familie niet in staat is om je bij te staan, dan is dit een uitkomst. Je hoeft het niet alleen te doen!
Extra zorg voor je lichaam, ziel en geest

Massage olie

 • Smeer jezelf geregeld in met een prettig geurende olie. Door jezelf aan te raken, maak je al oxytocine en endorfines aan, waardoor je lichaam gelijk ontspant en waardoor de stress producerende hormonen als adrenaline of cortisol verminderen.
 • Naar buiten wandelen is niet alleen goed voor je baby, maar ook echt voor jou.
 • Breng je veel tijd achter je t.v., laptop en telefoon door? Dat put je Nier energie uit en haalt je uit het hier en nu. Zet bewust je telefoon een groot deel van de dag uit.
 • Minimeditatie! 9x bewust diep in- en uitademen kan je altijd doen. En het lijkt zo simpel: maar door dit rustmomentje te nemen laad je weer op.
Voeding
 • Blijf voldoende water, kruidenthee of kokoswater te drinken.  Het is belangrijk om voldoende gehydrateerd te blijven, zeker als je borstvoeding geeft.
 • Je nieren kan je voeden volgens de Chinese geneeskunde met onder andere: kidney bonen, zwart sesamzaad, zonnebloempitten, walnoten. Een bottenbouillon of miso soepje tussen de middag kan je echt weer energie geven. Zout zoals tamari of Keltisch zeezout is gekoppeld aan de nieren en voedt op een diep niveau (met mate gebruiken).
 • Door voldoende natuurlijke ijzer en mineralen binnen te krijgen, verbeter je je bloedkwaliteit en de hoeveelheid zuurstof die gebonden kan worden. Zodra je organen voldoende zuurstof binnen krijgen, krijgt je hele lichaam meer energie. Eet daarom eieren, wat rood vlees, donkergroene groentes, abrikozen & vijgen te eten en drink brandnetelthee.
 • Voldoende vitamine D3 is van groot belang: je bent nu eenmaal vaker binnen met een baby. Door 6400 ie per dag in te nemen bij een vetrijke maaltijd (of D3 op oliebasis) komt er ook voldoende in borstvoeding terecht.

Jouw herstel na zwangerschap versterken?

Lukt het je niet om thuis goed op te laden? Dat kan omdat je stressniveau te hoog is en kan komen omdat je reserves teveel uitgeput zijn. Met Chinese kruiden in de zwangerschap en postpartum hebben wij veel ervaring en zijn er goede snelle resultaten te boeken qua energieniveau en je weer relaxed te voelen. Acupunctuur en hypnose werken ook ontzettend goed, maar maakt gebruik van de al bestaande energie, dus bij een tekort zijn kruiden wel aan te raden.

Je bent van harte welkom!