• Man met laptop onvruchtbaar?

Westers gezien is sperma een dna-pakketje met een staartje om het genetisch materiaal naar zijn doel (de vrouwelijke eicel) te brengen. In de Chinese geneeskunde wordt sperma als pure Jing gezien: voorouderlijke energie. Jing is de materiële basis voor alles wat je nodig hebt om te groeien en te ontwikkelen, om te zijn en je voort te planten. Zaadkwaliteit verbeteren heeft meestal tijd nodig en bij bijvoorbeeld een spatader in de balzak: is het best om deze (als mogelijk) operatief te laten verwijderen.

De oorzaken van onvruchtbaarheid bij mannen wordt Chinees vaak gezien als een tekort aan nierenergie, een hitteprobleem of een stagnatie.

Zorg in ieder geval bij verminderd vruchtbaar sperma: dat je goed onderzocht wordt door zowel gynaecoloog als uroloog.  Kruiden, massage, acupunctuur en voedingstips zijn een aanvulling daarop.

Wat is sperma

Een spermacel is een lange dunne cel met een kop waar genetisch materiaal in zit en een zweepstaart welke wordt gebruikt om het dna voort te bewegen. Een zaadlozing bevat 1 tot 3% zaadcellen. De rest is vocht, afkomstig uit de prostaat en zaadblaasjes.

Je zou kunnen stellen dat een man ook enigszins een cyclus heeft, omdat het tussen de 60 en 120 dagen duurt voordat een volgroeide spermacel -die als basiscel in de teelbal begint en zich vervolgens ontwikkelt tot een immature zaadcel- wordt geëjaculeerd.

Een man maakt dus voortdurend nieuwe zaadcellen, maar de aanmaakcellen blijven gedurende zijn hele leven dezelfde. Ze zijn aan slijtage onderhevig, zodat ze na verloop van tijd steeds minder productief worden en meer fouten gaan maken.

Zaadkwaliteit verbeteren verbeter koelsysteem spermafabriek

Voor dit productieproces van je sperma is een temperatuur van zo’n 35° nodig, ongeveer 1,5 tot 2° koeler dan de rest van het lichaam. Dat is de reden waarom de teelballen buiten het lichaam van de man hangen. Je sperma kan zich dan goed ontwikkelen.

Spataderen (laat checken bij een uroloog!), terug getrokken zaadballen, strakke onderbroeken, hete baden, fietsen, langdurig zitten of werken met een laptop en telefoon vlakbij de zaadballen zijn funest voor de kwaliteit van jouw zaad.

Voor zaadkwaliteit verbeteren, moeten de zaadleiders vrij zijn. Is er een ontsteking geweest of een herstelde sterilisatie, dan kan het zijn dat er in de zaadleiders nog wat littekenweefsel zit; Chinees gezien spreken we dan van een stagnatie, waar vaak ook teveel warmte bij zit.

Dus boxershorts dragen of thuis zonder onderbroek in je joggingbroek helpt echt! En schrik niet: de ballen dagelijks minimaal 12 weken koelen met een icepack een paar x een half uur per dag kan de zaadkwaliteit verbeteren als er teveel warmte is. Maar weet dat je ook met acupunctuur, kruiden en lifestyle veranderingen een hitte kan klaren.

Zaadkwaliteit verbeteren: tips op een rijtje

De kwaliteit van het sperma is de afgelopen 35 jaar gehalveerd. Dat komt vermoedelijk door het gebruik van plastic, alcohol, roken, drugs, toxines (verf bijvoorbeeld) gebruik van antibiotica, synthetische kleding en kleding die bespoten is.

Zelf is er dus best wat aan te doen om de zaadkwaliteit te verbeteren.

 1. Eet veel groentes, pitten en kiemen
  Groente

  Groente is gewoon ontzettend gezond dus kijk of je 2x per dag groente kan eten en bijna een bord vol.

  Veel meer en vaker dan dat je waarschijnlijk nu doet: 8x per dag groente eten is echt helemaal super. En ook een pluk kiemen iedere dag en een handjevol pitten zijn supergezond voor het sperma. Kom je niet aan minimaal 6x per dag groentes: kom dan langs voor een orthomoleculair consult, dan kijken we welke supplementen op natuurlijke basis jij het best kan gebruiken.

 2. Stoppen met verstorende stoffen
  • Beperk het gebruik van plastic maar gebruik bijvoorbeeld glas;
  • Draag kleding van natuurlijke materialen;
  • Stop met roken
  • Beperk zoveel mogelijk het drinken van alcohol omdat beiden een verhittend effect hebben
  • Ook koffie zorgt voor verwarming in het lichaam: het verhoogt het homocysteinegehalte in het bloed en het zorgt voor minder vocht in het lichaam. Drink eens wat vaker water en kruidenthee en beperk je koffie tot een kopje per dag.
 3. Stop met suiker
  Suiker zorgt voor een lager testosteronniveau, wat zorgt voor verminderde vruchtbaarheid (13).
 4. Druk druk druk = recept voor slecht zaad
  Ook stress is een spermakiller. Dus kijk of je wat meer grenzen stelt op je werk en meer ontspanning in je leven brengt.
 5. Hou je ballen koel
  Alles waarbij er warmte bij de ballen komt of de ballen in de knel komen: vermijden. Laat ze zoveel mogelijk lekker vrij hangen. En coolpacks kunnen echt helpen.
 6. Dagelijks in de zon
  Vitamine D is ontzettend belangrijk voor goed zaad. Dagelijks dus in het daglicht en niet gelijk met zonnebrand smeren. In de maanden met de R in de maand kan je het best dagelijks een goed vitamine D merk gebruiken.
  Ook is daglicht wat via de ogen binnenkomt belangrijk voor je pijnappelklier en hormoonhuishouding. Draag je een bril: doe die buiten dan ook een kwartiertje per dag af. En zo min mogelijk een zonnebril dus.
 7. Acupunctuur, kruiden, goede voeding en goede supplementen helpen echt
  Het heeft wel wat tijd nodig, maar onze behandelingen hebben effect. Onderin dit artikel kan je voldoende wetenschappelijke onderzoeken vinden die dit staven. Wij kunnen jou als acupuncturist en specialist in supplementen en voeding hierin goed ondersteunen in onze praktijk.
 8. Vruchtbaarheidsmassage voor mannen
  Een diepe orgaanmassage is ook goed voor mannen voor hun vruchtbaarheid. We deblokkeren en detoxen de darmen en zorgen voor een betere opname en toevoer van energie naar de geslachtsorganen.  Klik hier voor meer informatie.

Wat doen wij als acupuncturist

Met acupunctuur, kruiden en voeding zorgen we ervoor dat je als man meer in balans raakt, stress elimineert en dat we je nierenergie ondersteunen.
We zorgen voor een betere doorstroming van de zaadleiders en klaren hitte via speciale acupunctuurpunten, waardoor de gehele lichaamstemperatuur (als deze wat aan de hoge kant is) lager wordt.

Rook je nog of lukt het je moeilijk om koffie of alcohol te laten staan? Dan kunnen we je met acupunctuur ondersteunen zodat het veel gemakkelijker is om te stoppen.

Net als bij vruchtbaarheidsondersteuning bij de vrouw is het ook bij de man een traject dat pas na een paar maanden zijn vruchten gaat afwerpen omdat het een paar maanden duurt voordat een spermacel volledig tot ontwikkeling is gekomen. Maar het is wel een enorme boost uiteindelijk voor het sperma.
Ook al heten we Vrouwengeneeskunde: we behandelen geregeld ook mannen. We combineren acupunctuur met diepe ontspanning en geven je lifestyle advies dat aan de onderliggende oorzaak is aangepast. Een aantal maanden behandeling kan al veel effect hebben op je spermakwaliteit.

Mocht je een behandeling willen ervaren bij ons, ben je van harte welkom!

De wetenschap toont aan dat acupunctuur zaadkwaliteit verbetert!

Was je nog niet overtuigd door dit artikel dat acupunctuur echt werkt! Dan kan de wetenschap dat wellicht wel:

• Bij een groep onvruchtbare mannen die 2x per week acupunctuur voor 5 weken kregen, was er een algehele verbetering van het sperma in structuur, percentage en hoeveelheid sperma zonder defecten [6]

• Een andere groep van onvruchtbare mannen was verdeeld over een acupunctuur groep en een controle groep. De acupunctuurgroep kreeg 10 behandelingen in 5 weken tijd en liet ook een verbeterde motiliteit en morfologie zien ten opzichte van de controle groep. [7]

• Een studie van acupunctuur bij mannen met zeer weinig of geen levend zaad waarbij er een pesa/mesa of tesa behandeling (zaadcellen uit testikels of bijballen halen) voor een icsi noodzakelijk zou zijn, liet zien dat na 10 behandelingen de mannen die geen zaadcellen produceerde, voldoende zaadcellen op een natuurlijke manier konden produceren voor icsi of ivf gebruik. [8]

• Een voor en na studie bij vruchtbaarheid bij IVF/ICSI waarbij mannen met sperma afwijkingen en 2 eerdere slechte IVF/ICSI pogingen bij waren. Na 8 acupunctuurbehandelingen gingen de bevruchtingscijfers omhoog van 40.2% to 66.2%. [9]

• Een willekeurig onderzoek van 57 mannen met zeer slechte zaadkwaliteit met 2x per week 6 weken lang acupunctuur: hadden significant verbeterde sperma motiliteit vergeleken met een groep die nepacupunctuur ontving. [10]

• En er zijn nog meer studies waaruit positieve resultaten blijken (5, 11,12). Zoek maar eens in pubmed, mocht je er nog meer willen zien.

Bronnen voor dit artikel:

1. https://nos.nl/artikel/2185017-zaadkwaliteit-van-de-westerse-man-keldert.html
2. 2004 J. Lyttleton Treating of Infertility with Chinese Medicine
3. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/fertility/art-20047584
4. http://www.testjevruchtbaarheid.be/jouw-vruchtbaarheid/hoe-wordt-sperma-aangemaakt
5. http://www.fertstert.org/article/S0015-0282(05)00591-1/fulltext
6. Quantitative evaluation of spermatozoa ultrastructure after acupuncture treatment for idiopathic male infertility. Pei J et al Fertil Steril. 2005 Jul;84(1):141-7, Fertility and Sterility
7. Effect of acupuncture on sperm parameters of males suffering from subfertility related to low sperm quality. Siterman S et al Arch Androl. 1997 Sep-Oct;39(2):155-61, Archives of Andrology
8. Does acupuncture treatment affect sperm density in males with very low sperm count? A pilot study. Siterman S et al Andrologia. 2000 Jan;32(1):31-9., Andrologia
9. Influence of acupuncture on idiopathic male infertility in assisted reproductive technology. Zhang M et al J Huazhong Univ Sci Tech Med Sci. 2002;22(3):228-30
10. Point- and frequency-specific response of the testicular artery to abdominal electroacupuncture in humans. Cakmak Y et al, Fertil Steril 2008;90:1732–8, Fertility and Sterility
11. [23] Effects of acupuncture and moxa treatment in patients with semen abnormalities. Gurfinkel E et al Asian J Androl. 2003 Dec;5(4):345-8., Asian Journal of Andrology
12. A prospective randomized placebo-controlled study of the effect of acupuncture in infertile patients with severe oligoasthenozoospermia. Dieterle et al Fertil Steril 2009 Oct; 92 (4): 1340–3, Fertility and Sterility
13. Aromatase up-regulation, insulin and raised intracellular oestrogens in men, induce adiposity, metabolic syndrome and prostate disease, via aberrant ER-α and GPER signalling. Williams G. Mol Cell Endocrinol. 351(2):269-78, Molecular and Cellular Endocrinology
14. Jung A1, Schuppe HC. Influence of genital heat stress on semen quality in humans. Andrologia. 2007 Dec;39(6):203-15.
15. Hjollund NH1, Storgaard L, Ernst E, Bonde JP, Olsen J. Impact of diurnal scrotal temperature on semen quality. Reprod Toxicol. 2002 May-Jun;16(3):215-21.
16. Jung A1, Eberl M, Schill WB. Improvement of semen quality by nocturnal scrotal cooling and moderate behavioural change to reduce genital heat stress in men with oligoasthenoteratozoospermia. Reproduction. 2001 Apr;121(4):595-603.
17. Jung A1, Schill WB, Schuppe HC. Improvement of semen quality by nocturnal scrotal cooling in oligozoospermic men with a history of testicular maldescent. Int J Androl. 2005 Apr;28(2):93-8.
18. Zorgniotti A W, Sealfon A I. 1988. “Measurement of intrascrotal temperature in normal and subfertile men.” Journal of reproduction and fertility 82 (2): 563-6.
19. Zorgniotti A W, Cohen M S, Sealfon A I. 1986. “Chronic scrotal hypothermia: results in 90 infertile couples.” The Journal of urology 135 (5): 944-7.
20. Zorgniotti A W, Sealfon A I. 1984. “Scrotal hypothermia: new therapy for poor semen.” Urology 23 (5): 439-41.
21. Mulcahy JJ. Scrotal hypothermia and the infertile man. J Urol. 1984 Sep;132(3):469-70.
22. Zorgniotti AW, Sealfon AI, Toth A. Further clinical experience with testis hypothermia for infertility due to poor semen. Urology. 1982 Jun;19(6):636-40.
23. Zorgniotti AW, Sealfon AI, Toth A. Chronic scrotal hypothermia as a treatment for poor semen quality. Lancet. 1980 Apr 26;1(8174):904-6.
24. Zorgniotti A W. 1980. “Testis temperature, infertility, and the varicocele paradox.” Urology 16 (1): 7-10.
25. Lazarus B A, Zorgniotti A W. 1975. “Thermoregulation of the human testis.” Fertility and sterility 26 (8): 757-9.
26. Derek Robinson, MD; John Rock, MD; Miriam F. Menkin, MA Control of Human Spermatogenesis Intrascrotal Temperature JAMA. 1968;204(4):290-297. doi:10.1001/jama.1968.03140170006002