Heb je een spiraal en last van stress, concentratieproblemen of paniekaanvallen? Of hele andere klachten die ontstaan zijn na het plaatsen van je spiraal bijwerkingen zoals bijvoorbeeld exceem?
Wij zien geregeld vrouwen zoals jezelf in onze praktijk, waarbij blijkt dat de klachten zijn begonnen of verergerd, nadat er een hormoonspiraal is geplaatst.
Ook een koperspiraal kan bijwerkingen geven, zoals krampen en tussentijdse en hevigere bloedingen. De koperspiraal is giftig voor het sperma en maakt het slijmvlies ongeschikt voor innesteling van vijfdaagse embryos, zwangerschapskans is klein: 0,8%.
Hormoon spiraal bijwerkingen en klachten
Van je dokter heb je misschien zelfs te horen gekregen dat je klachten geen verband hebben met je hormoonspiraal, omdat de hormonen slechts lokaal afgegeven worden en daarom geen invloed in de rest van je lijf hebben. Het hormoonspiraaltje geeft bij veel vrouwen ongewenste klachten, concludeert het Erasmus MC in dit onderzoek.
En als je even Googled op spiraal bijwerkingen in het Engels, dan vind je deze lijst van veelvoorkomende hormoon spiraal bijwerkingen van de Mayo Clinic:
- Tussentijdse bloedingen en spotting
- Buik en bekkenpijn
- Ovariele cysten
- Rugpijn
- Hoofdpijn / migraine
- Nerveusiteit
- Duizeligheid
- Misselijkheid / braken
- Opgeblazen gevoel
- Gevoelige of pijnlijke borsten
- Gewichtstoename
- Veranderingen in haargroei
- Acne
- Depressie
- Stemmingswisselingen
- Verlies van libido
- Jeuk of huiduitslag of exceem
- Zwelling van je gezicht, handen, voeten of enkels
Koper spiraal bijwerkingen
- Bloedarmoede
- rugpijn
- Hevige menstruatie
- Pijnlijke menstruatie
- Gehele of deelse afstoting van de spiraal
- Langer menstrueren en tussentijdse bloedingen
- Spotting
- pijn en kramp
- Vaginitis
Een hele waslijst aan bijwerkingen van de hormoonspiraal vooral. Het betekent niet dat je ze krijgt, maar het betekent wel dat de spiraal een impact op jouw lichaam kan hebben. Hoe zit dat nou dat je last kunt krijgen van de spiraal?
Spiraal nadelen – hoger cortisol
De hormoon spiraal heeft ook flinke nadelen. Met een spiraaltje heb je op langere termijn kans op hogere cortisolwaarden. Cortisol is een hormoon wat vrij komt bij stress. Het is ook een functioneel hormoon: als er gevaar dreigt, zorgt Cortisol ervoor dat je lichaam langer op scherp staat. Echter langdurig hoger cortisol kan leiden tot een progesterontekort en stemmingswisselingen, depressie en concentratieproblemen.
Cortisol verhoogt je hartslag en maakt je lichaam klaar om te vechten, vluchten of te bevriezen. Je baarmoeder hoort niet bij dit vecht-vlucht-bevriezingssysteem. De energie vloeit op dat moment meer naar je armen, benen, hoofd en hart, dan naar je baarmoeder.
Meestal merk je dit niet direct nadat je je spiraaltje hebt laten zetten, maar na verloop van tijd raakt je lichaam meer in de stress, waardoor je niet door hebt dat een belangrijke oorzaak je hormoonspiraal is.
En zodra je spiraal eruit is, omdat je graag zwanger wilt worden, kan het zijn dat je hormonale balans moeite ervaart met herstellen.
Invloed Cortisol op menstruatiecyclus
Ook kan cortisol bij verhoogde aanmaak je estradiol verminderen, doordat het een wissel trekt op het progestageen. Het plaatsen van een spiraal kan dus je menstruatiecyclus (tijdelijk) flink verstoren zodra je deze weer verwijderd.
Natuurlijk kan er ook meer aan de hand zijn, dan alleen je spiraal. Andere oorzaken van stress, een vitamine of mineralentekort, een verminderde functie van andere organen, toxische stoffen als bestrijdingsmiddel of plastics. Het kan allemaal van invloed zijn op je menstruatiecyclus.
“een hormoonspiraal bevat een hormoon waarvan de werking op het baarmoederslijmvlies te vergelijken is met die van progesteron (een hormoon dat door het eigen lichaam wordt gemaakt). Levonorgestrel, het hormoon in deze hormoonspiraal, wordt continu toegediend en zorgt ervoor dat het endometrium in een rustfase komt zodat het niet meer reageert op oestrogenen (vrouwelijke hormonen die in de eierstokken worden aangemaakt). Daardoor wordt het baarmoederslijmvlies niet meer opgebouwd.” (bijsluiter www.healthcare.bayer.nl)
Hormoonspiraal zorgt voor stagnatie
De Chinese geneeskunde ziet het niet meer opbouwen van het baarmoederslijmvlies als een stagnatie: de functie van je baarmoeder wordt stil gelegd. Vrouwen maken in hun natuurlijke staat een cyclus mee. Met de hormoonspiraal blijf je steken in de het deel van je cyclus na je eisprong. En je geeft het signaal aan je baarmoederslijmvlies om niet te reageren op estradiol en geen baarmoederslijmvlies meer aan te maken. Deze stopfunctie is van invloed op je totale lichaam. Het geeft stress aan een vrouwenlichaam.
Ook wordt cortisol aangemaakt uit progestageen, dus door meer progestageen uit jouw spiraal zorgt voor makkelijkere aanmaak van het cortisol. In eerste instantie kan je je zelfs lekkerder voelen daardoor: omdat cortisol je scherp qua geest maakt, maar op lange termijn ervaar je meer en makkelijker stress in je leven.
Daarbij zit er een vreemd object in je baarmoeder: normaliter blijft er alleen nieuw leven: een baby, in je baarmoeder. Alles wat er niet hoort: stoot je baarmoeder af. Vaak maakt je baarmoeder antistoffen aan tegen een spiraal. Als dat langdurig gebeurd, kan je baarmoederslijmvlies minder ontvankelijk worden.
Spiraal voelen zitten
Sommige vrouwen voelen hun spiraal zitten. Misschien gaat er dan door je heen: wat als die spiraal niet goed zit. Weet dat je altijd naar je gynaecoloog kan gaan om te laten checken of die goed zit. En als die wel goed zit, dat je je wellicht kunt afvragen of het wel zo handig is: die spiraal voor jouw lichaam.
Verwijderen hormoonspiraal
Vanuit onze ruime expertise (meer dan 10 jaar) bij Vrouwengeneeskunde, raden we daarom altijd aan om te overwegen om een hormoonspiraal te verwijderen en in de maanden erna te zien wat voor effect dat heeft. Het heeft tijd nodig om je lichaam weer voldoende oestrogeen op te laten bouwen en uit zichzelf afdoende progesteron aan te maken.
De meeste cliënten besluiten de spiraal uiteindelijk te laten verwijderen en zien met eigen ogen de verbetering.
Boek een afspraak om je stagnatie op te heffen
Ondertussen kunnen wij de stagnatie weer opheffen met acupunctuur, kruiden en hypnose. Het Yin (oestrogeen) en het Yang (progesteron) voeden op het juiste moment, waardoor je weer lekker in je vel komt te zitten en je hormonale evenwicht en je menstruatiecyclus zich hersteld. Je weer jouw “go with the flow” gevoel vindt.
* (bijsluiter gevonden op www.healthcare.bayer.nl)
Spiraal ervaringen
Wil je ervaringen lezen over de hormoon spiraal, dan kan je ook eens kijken op dit forum.
Bron
https://14wub23xi2gmhufxjmvfmt1d-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2018/10/PARAGARD-PI.pdf
www.healthcare.bayer.nl