• Corona en Chinese geneeskunde

Een goede weerstand is altijd belangrijk, maar nu met virussen als Covid-19 extra belangrijk. Met de tips in deze blog kan je jezelf en mensen in je omgeving helpen om je algemene weerstand te verbeteren.

Vanuit de Chinese Geneeskunde is er de afgelopen tijd veel ervaring op gedaan met Covid-19 (Corona). Een behandeling met kruiden, acupunctuur en moxa kan je immuunsysteem versterken.

Kruidengeneeswijze is een complementaire geneeswijze, dus als je luchtwegklachten hebt en koorts boven 38 graden Celsius moet je altijd contact opnemen met je huisarts.

Corona weerstand: wie krijgt het?

Covid-19 duur oppervlakten

Hier zie je hoe lang Covid-19 overleeft op verschillende materialen

Iedereen kan geinfecteerd worden. Het virus discrimineert niet op leeftijd que krijgen. Het virus is vooral gevaarlijk voor mensen boven de 65 jaar oud. Ouderen hebben meer risico om te sterven, maar gelukkig is de behandeling in het ziekenhuis gedurende de laatste maanden verbetert.

Echter hoe beter je voor jezelf zorgt en je immuunsysteem kan versterken, hoe beter jouw lichaam tegen een virus als Corona kan vechten.
Covid-19 (andere term voor Corona) kan je meerdere dagen bij je dragen zonder symptomen te krijgen. Het virus kan meerdere uren op een oppervlakte blijven, al naargelang de aard van het materiaal en een paar uur in de lucht.

Covid-19 is Damp Koude

Chinees gezien is Covid-19 is een invasie van Damp-Koude-Toxic.

Wat is Damp? En hoe ziet je tong eruit?

Hier zie je een gezwollen tong, met tandafdrukken en een crack in het midden. Er is hier nog geen sprake van invasie van Covid: dan zie je een dik beslag (eerst wit, dan geel) en vaak een paarsere tong bij een ernstig verloop.

Damp is een Chinees concept wat van binnen kan ontstaan als je spijsvertering minder goed functioneert. Een gezwollen tong, tandafdrukken en een crack in het midden van de tong duidt op Damp. Je lichaam wordt dan net als een huis wat te vochtig is, en wat dus makkelijker kan gaan schimmelen (denk aan overmatig candida). Je menstruatie kan slijmeriger zijn. Een wazig gevoel van watten in je hoofd in de ochtend: kan ook duiden op damp. Ook overgewicht is een teken van Damp. Maar Damp is een breder concept dan alleen teveel vet in je lichaam. Het kan ook door een slecht functionerend lymfestelsel komen.

Damp kan ook extern het lichaam binnendringen, zoals bij Covid-19 en had je al damp dan ben je extra gevoelig om daadwerkelijk ziek te worden volgens de Chinese geneeskunde.

Verloop Covid 19 vanuit de traditionele Chinese geneeskunde

Fase 1
Covid 19 start met een gewone verkoudheid. Neusverkoudheid (veel niezen), loopneus, niezen, keelpijn en lichte hoest en verhoging tot 38,0 graden Celsius. Dit zijn milde klachten. Het blokkeert de functie van je verteringsorganen en je longen.
Bij 38 graden Celsius in combi met luchtwegklachten: neem contact op met je huisarts.

Fase 2
Wanneer er stagnatie is, gaat je lichaam vechten. Je krijgt koorts en gaat zweten.
De damp stagneert en de Koude transformeert naar Damp-Hitte (het beslag op je tong gaat van een witte kleur naar een gele kleur en er ontstaat hoge koorts). Deze kan naar de borstkas(longen), keel en de darmen gaan. Neem contact op met je Huisarts, als je dat nog niet had gedaan.

Er kan naast de Westerse medicatie begeleid worden met kruiden en moxa.

Fase 3: zeer ernstig
Niet iedereen krijgt ernstige klachten. Uiteraard lig je met deze klachten in een ziekenhuis. In het ernstige stadium is er sprake van een interne ernstige stagnatie wat zorgt voor longcollapse en kan het Yin en Yang van elkaar scheiden.

Herstelfase
In de herstelfase is er weer sprake van Dampkoude en heeft het spijsverteringssysteem ook verwarming nodig.

Met zowel kruiden als moxa kan je je spijsvertering weer stimuleren.

Tongfoto’s van patiënten met Covid-19 laten een gezwollen en vies beslagen tong zien.

Kruiden zijn veelal in China complementair ingezet om Covid-19 te bestrijden, ook bij milde klachten. De Chinees kruidenartsen in Nederland zijn goed op de hoogte vanuit China over hoe complementair te handelen met kruiden in welk stadium van de ziekte. In onze praktijk is Esther van Dorst dé kruidenarts om een afspraak in te boeken.

Preventief Corona kruiden

Ook preventief kan je je lichaam in balans brengen, zodat de kans dat je virussen als Corona of griep goed doormaakt, groter is.

Kruidenprotocol voor TCM- collega’s: klik hier

Acupunctuurprotocol voor TCM-collega’s: klik hier

Wie is het meest vatbaar?

Wij als Westerlingen zijn in het algemeen sterker dan de Chinezen. Chinezen hebben daarentegen het voordeel van een geïntegreerde behandeling met traditionele Chinese Geneeskunde.

Onze levensstijl is wat ons zwakker maakt. Laat naar bed, teveel eten, verkeerde dingen eten, continu turend op het beeldscherm. Door onze levensstijl positief aan te passen, is je lichaam in de toekomst beter uitgerust tegen virussen en andere ziekten. Je weerstand verbetert.

Kruiden, acupunctuur en moxa

In China wordt er succesvol een combinatie van kruiden formules gebruikt uit oude boeken, lang voor de tijd van antibiotica. Bij een groot deel van de patienten is er een integratieve behandeling van zowel kruiden als Westerse medicijnen ingezet en met succes.

De originele Chinese term voor epidemie: li yi (戾疫, letterlijk woeste epidemie) heeft een geschreven geschiedenis van meer dan 2000 jaar.

Er zijn Chinese kruidenformules om slijm klaren en bloedstagnatie te voorkomen. Voor onze TCM-collega’s: zie o.a. kruidenprotocollen wanneer je welke formule kan inzetten. En je kunt ons altijd raadplegen, mocht je vragen hebben.

Hieronder zie je een filmpje van iemand die autopsie heeft gepleegd op Covid-19 overledenen. Er is sprake van veel slijm in de luchtwegen.

Kruiden zijn volgens de Traditional Chinese Geneeskunde zeer goed inzetbaar bij het behandelen van deze ziekte om het immuunsysteem te helpen te vechten, naast een Westers medisch traject.
Acupunctuur is vooral handig om je lichaam te versterken, zolang je zelf nog niet ziek bent, omdat je niet naar een praktijk kunt gaan zodra je verschijnselen hebt van Covid-19.

Wij zijn naast onze specialisatie in gynaecologie allround opgeleid en hebben ook veel ervaring met immuniteitsproblematieken (mede door kinderwens vragen). Vanuit China krijgen alle Chinees geneeskundigen informatie hoe te handelen bij Covid-19 in de verschillende stadia.

Zo is ook onze kruidenarts Esther zeer capabel om met kruiden preventief je immuunsysteem te versterken of je ziekteproces complementair te begeleiden (zowel voor vrouwen als mannen).

We raden je altijd aan om je huisarts (en begeleidende specialist) op de hoogte te stellen als je contact met ons opneemt en complementair behandeld wordt.

Verder kan je ook veel zelf doen om je weerstand te versterken

 • Op tijd naar bed, minder schermtijd
 • Geen stress
 • Geen alcohol, geen drugs en roken
 • Goede voeding (veel verse groente, maar niet rauw!), geen gefrituurde voeding, geen damp vormende voeding (helemaal onder dit artikel staan voedingsadviezen), geen suiker, behalve natuurlijke suiker.
 • Vitamine C rijke voeding Plus een vitamine C supplement (liefst op natuurlijke basis). Zie bij Bronnen max dosering per leeftijd.
 • Vitamine D (als je dat nog niet nam): 2000-4000 ie per dag tijdelijk
 • Zinkrijke voeding, want dat boost je witte bloedcellen (pompoenpitten zitten er vol mee)
 • Moxa

  Moxa steek je aan en daarmee verwarm je het punt St 36 en Ren 4. Je krijgt een duidelijke instructie zodra je bij ons moxa komt halen.

Moxa ST 36 en Ren 4

Met dagelijkse moxa op het acupunctuurpunt St 36 en ren 4 verwarm je je verteringssysteem.
Kijk hier voor een instructie
Goede moxa kan je bij ons in de praktijk kopen voor €25,- per doos (zolang de voorraad strekt)

Voeding ontzettend belangrijk

Ontbijt bij Damp

Ben je een type die veel damp heeft in je lichaam, dan is voeding ook een goede manier om je basis lichaamsconditie te verbeteren, maar heeft wel tijd nodig.

Altijd ontbijten tussen 7 en 9 uur in de ochtend. Je spijsvertering is de motor van je energie en die moet aangaan. Sla je ontbijt dus niet over.

Ga dus niet nu intermitterend vasten en ontbijt warm

Bijvoorbeeld havermout met plantaardige melk, rijstepap, warme soep, een ei, gebakken appels met kaneel en gember.

Vóór het ontbijt neem je een glas warm water met scheutje citroensap of appelazijn (dat klaart Damp), pannenkoeken gemaakt met plantaardige melk.

Absoluut geen zuivel als ontbijt. Geen vruchtensap in de ochtend.

Niet meer eten bij Damp

 • Fruit bananen en andere tropische vruchten
 • Granen witmeel producten (verminder brood en ga meer groente eten)
 • Junkfood: daar zitten veel suikers en ongezonde vetten in
 • Peulvruchten gebrande pinda’s, pindakaas
 • Suiker max 8 theelepels per dag verwerkt en onverwerkt
 • Vet gefrituurd, vettig vlees, boter, olie (met mate)
 • Vlees varkensvlees
 • Zuivel melk, kaas, boter, yoghurt

Salades en koude producten vermijden, omdat je lijf te veel energie kwijt is met het omzetten van het rauwe of koude voedingsmiddel, waardoor er damp ontstaat.

Matigen met vlees, liever vis eten.

Parelgerst heeft weinig smaak, maar klaart damp en je kunt een klein pannetje koken, in de koeling zetten en steeds door iets anders heen doen.

Wel/vaak eten bij Damp

 • Fruit appel, druiven, kersen, peren, verse dadels
 • Granen amaranth, gierst, parelgerst/parelgort (oftewel Hato Mugi), rogge, rijst
 • Groente: Rettich kappertjes, koolrabi, mais, paksoi, pompoen, radijs, waterkers
 • Kruiden anijs, gember, koriander, kruidnagel, mierikswortel, oregano, peterselie, rozemarijn, witte peper
 • Look knoflook, lente-ui, ui
 • Noten amandelen, walnoten
 • Peulvruchten adzuki bonen, erwten, linzen, mungbonen
 • Vis zoals ansjovis, garnalen, mosselen, paling, tonijn, zalm 

Drinken

 • Thee van salie, brandnetel, geraspte gember met verse citroen, tijm
 • Thee van gevlekt Longkruid (een bodembedekker in veel Nederlandse tuinen). 1 blaadje in een kop heet water: en je hebt dampklarende thee voor je longen

Aanraders om immuunsysteem te sterken + dampklarend

 • Honing met geraspte knoflook. Chinees gezien klaart knoflook Koudedamp.
  Westers gezien heeft knoflook een antibacteriele werking, maar is er nog onvoldoende onderzoek naar de antivirale werking.
 • Lang getrokken kippensoep met kruiden (tijm, venkel, maggikruid, gevlekt longkruid) is goed voor de spijsververtering en voedend en tegelijk slijmklarend.
 • Borstvoeding! Ja je leest het goed. Borstvoeding zit vol antistoffen en levende bacterieen en zelfs stamcellen. Voor jonge kinderen dé natuurlijke voeding. Maar ben je ziek en ken je een moeder die  mogelijk borstvoeding wilt doneren: schroom niet te vragen. Er wordt zelfs nu bij het AMC onderzocht of borstvoeding van lacterende vrouwen die Corona hebben doorgemaakt als medicijn ingezet kan worden. Lees hier het artikel
Bupleurum

Bupleurum een  ingrediënt in een kruidenformule die vaak ingezet wordt bij virus-invasie. Bij  verschillende fasen van ziek zijn door een virus horen verschillende formules. Chinese kruidenformules zijn een samenwerking tussen kruiden. Ga dus niet zelf experimenteren. Je kunt ook schade  aanrichten als je een formule of kruid op het verkeerde moment of verkeerde dosering inzet.

Gezond eten en leven betekent niet dat je geen Corona kan krijgen, maar je geeft je lichaam wel een betere uitrusting om tegen virussen te vechten.

In China is veel Chinese kruiden ingezet bij Corona: preventief, bij lichte klachten en zelfs in het ziekenhuis. De Chinezen zijn ervan overtuigd dat de Traditionele Chinese Geneeskunde complementair met de Westers medische geneeskunde Het verschil heeft gemaakt in de uitkomsten. Hieronder zie je een filmpje over kruiden bij Corona in China.

Kruidenconsult op maat

Wil je een kruidenconsult op maat om je immuunsysteem  te ondersteunen?  Tijdelijk kan je een telefonisch een consult krijgen, zolang de praktijk fysiek niet geopend is.

Moxa verkopen we voor €25,- per pak met 10 grote moxastaven en kan verstuurd worden.

Wanneer huisarts

Deze informatie is bedoeld als aanvulling op de reguliere informatie over het nieuwe corona virus door de WHO en het RIVM. Wanneer je luchtwegklachten hebt en koorts boven 38 graden Celsius moet je contact opnemen met de huisarts.