• Ovulatie - Eicelkwaliteit - Ontvankelijk Baarmoederslijmvlies

  ovulatie en eicelkwaliteit

Ovulatie wat is dat?

De ovulatie, oftewel eisprong, is het vrijkomen van een ei uit een van de eierstokken van een vrouw. Dit wordt zo genoemd omdat de eierstokken niet direct aan de eileider vastzitten, maar met een vlies onder de eileider ‘hangen’. Het rijpe eicelletje moet dus bij de eisprong echt een kleine ‘sprong’ maken om in de eileider terecht te komen. Hoe moeiteloos loopt jouw ovulatie?

Eierstokken eileider en baarmoeder

Eitje reist door je eileider

Nadat je eitje is gesprongen, reist het door je eileider, waar bevruchting door een zaadcel kan plaatsvinden (mits er zaadcellen zijn om te bevruchten). Je eisprong vindt idealiter plaats in het midden van je menstruatiecyclus. Daarna duurt het, als je luteale fase in balans is, twee weken voordat je ongesteld wordt.

De eisprong is een bijzonder moment: je eitje komt uit jouw schatkist van eitjes die je hebt meegekregen toen je je nog zelf in de baarmoeder bevond.

Paar miljoen eicellen

Je eitjes draag je al bij je sinds dat jezelf een foetus was. Ze starten met circa 2 tot 4 miljoen oöcyten (het eerste stadium van een eitje wat in stilstand staat), waarvan er dagelijks zo’n 30 opgeruimd worden. Er vergaan dus heel veel follikels ieder jaar dat voorbij gaat.

En iedere maand gaat er een groep van jouw follikels een jaarcyclus in, waarvan de eerste 9 maanden ze zich heel traag ontwikkelen. De laatste 90 dagen gaat de ontwikkeling sneller en wordt een groep eitjes extra gekoesterd en gevoed.

In deze laatste 90 dagen kan je veel invloed uitoefenen op de eicelkwaliteit  en ontvankelijkheid van je baarmoederslijmvlies met kruiden, acupunctuur,  hypnose, voeding en lifestyle

In je eerste 2 weken van jouw menstruatiecyclus groeit er een klein groepje follikels, die ook oestrogeen afgeven, wat weer zorgt voor de dikte en ontvankelijkheid van je baarmoederslijmvlies. En dan wordt er na een dag of 7 voor één eitje gekozen; na 1 jaar investering. Dit eitje wordt nu volledig voor gegaan om te voeden met jouw kostbare energie. Jouw voedingsbodem: jouw vruchtbare tuin, is ontzettend belangrijk voor de kwaliteit van jouw eitjes.

En dan net als in de lente, als de kiemen uit de zaadjes komen, springt het eitje uit de eierstok en wordt opgezogen in de eileider. Daar is het nog 24-48 beschikbaar voor bevruchting.

Lange cyclus: ouder ei

Hoeveel kan jouw lijf investeren in je ei?  Heb je een langere cyclus? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Chinees gezien is er meestal sprake van een Bloed en/of  nierleegte of een stagnatie in de onderbuik, zoals een bloedstase, qistase, koude of damp (bij PCOS). Wat de reden ook is: in ieder geval springt een eitje niet op tijd en kan daardoor ook verminderd van kwaliteit zijn. Ook je baarmoederslijmvlies kan daardoor minder van kwaliteit zijn.

Wij kunnen beoordelen wat je onderliggende oorzaak is door je tong te bekijken. Met kruiden en acupunctuur in combi met buikmassage zijn er vaak goede resultaten te bereiken.
Hou er rekening mee dat genezing tijd nodig heeft.

Korte cyclus: te klein ei

Bij een overactieve cyclus, waarbij je ovulatie te snel plaats vindt (13 dagen of korter) is je follikel vaak wat kleiner dan optimaal als het springt. Je lichaam heeft minder lang geïnvesteerd in voeding in je eitje en in opbouw van je baarmoederslijmvlies, waardoor de kwaliteit achteruit gaat.

Verbetering in verlenging van je folliculaire fase van je menstruatiecyclus en het momentum van springen van je eitje is met Chinese kruiden vaak vrij goed te beïnvloeden. Vaak is er binnen 2 cycli al een verbetering.

Volgens de Chinese geneeskunde heeft het te snel springen met een eitje altijd te maken met een vorm van Hitte.
Niet is de kans op verbetering van je vruchtbaarheid, ook geeft het meer innerlijke rust en minder energie-verlies: als je folliculaire fase weer in balans is.

Hoe voelt een eisprong

Ontspruiten plantje net als eisprong

Ontspruiten van een plantje in de lente heeft een vergelijkbare energie als je eisprong

Je eisprong hoef je niet te voelen, maar kan wel. Het kan voelen als een opbouw van energie in een eierstok en dan zelfs als een scherpe pijn zodra het eitje springt. Het eitje springt echt door de wand van je eierstok heen en daar vormt zich ook een littekentje. Geen wonder dat je dat ook kan voelen.

In de Chinese geneeskunde is de lente-energie sterk verbonden met je ovulatie. De lever en houtenergie zorgt volgens de Chinese geneeskunde namelijk voor het scharnieren: de omklapmomenten van je hormonen en daarmee je temperatuur.

Werkt dat scharnier minder goed, moet het beter “geolied” worden, dan kan het zijn dat je eisprong pijnlijk is, of dat je humeurig bent rondom het springen van je eitje.

Als het goed werkt, dan klapt je temperatuur binnen 1 dag strak om van 36,4 of 36,5 graden (en iets meer als je 40+ bent) naar circa 37 graden. En is je eisprong niet voelbaar.

Voel je je ovulatie: dan is dat een teken dat je leverenergie minder optimaal vrijelijk beweegt.

Zeer pijnlijke eisprong

Bij een zeer pijnlijke eisprong kan het handig zijn om bij je gynaecoloog te checken of je een cyste hebt. Of dat er iets anders aan de hand is. Ook cystes en zeer pijnlijke eisprongen zijn met Chinese kruiden, acupunctuur en lifestyle veranderingen goed behandelbaar. Je kan invloed uitoefenen op de groei van cystes. Soms is operatief verwijderen wel nodig.

Leverenergie bij menstruatie

De leverenergie kan je overigens ook voelen rondom menstruatie: er zit ook een temperatuur-scharnierpunt op de laatste dag van je cyclus naar de 1e dag van menstruatie.
Pijn rondom de menstruatie kan op allerlei problematieken duiden, maar met name PMS of een krampend gevoel de eerste dag van de menstruatie met af en toe wat kleine stolseltjes of puntjes bloed (kleiner dan de breedte van je pinknagel) kan erop duiden dat de vrije stroom van leverQi gestagneerd is.

Emotioneel rond eisprong

Duurt een deze stagnatie wat langer, dan kan er ‘hitte’ ontstaan. Je kan dan merken dat je steeds sneller humeurig of emotioneel wordt, of bijvoorbeeld hoofdpijn krijgt aan de zijkanten van je hoofd.
In de menstruatiecyclus gaat dan bijvoorbeeld de temperatuur meer wisselen na de eisprong.

Doe eens spontaan een dansje

Doe eens spontaan een dansje. Dat doet je lijf en geest goed

Ovulatie: hoe krijg je deze in balans

 • Zorg extra goed voor jezelf in je Yinne fase van je menstruatiecyclus: neem meer tijd voor rusten ontspanning, drink brandnetelthee, eet veel groente een ga op tijd naar bed.
 • Vis raden we sterk af vanwege de enorme belasting op onze aarde (kijk de documentaire Seaspiracy), maar omega 3 kan je halen uit noten, zaadjes en mn ook brandnetelzaad.
 • Stop met koffie en pittig voedsel tijdens je Yinne fase.
 • Beweeg vrijelijk en maak plezier, zonder dat je je uitput. Je leverenergie houdt van Vrijheid en uiten van je emoties, zodat er ruimte komt voor plezier en lachen.
 • Stress is killing! Volgens wetenschappelijk onderzoek zorgen hoge cortisolwaarden voor een disruptie van de broodnodige estradiol en LH piek.
  Wat levert jou stress op en kijk hoe je daar veranderingen in kunt aanbrengen
 • Contact met de natuur. Ga de natuur in of werk in je tuintje en trek je schoenen eens uit. Zo maak je veel meer contact met je omgeving, puur door te voelen onder je voeten en loop je bewust.
 • Boek een afspraak voor kruiden, acupunctuur of hypnose om je proces te versterken en je cyclus in balans te krijgen.

Boek een afspraak

Bij Vrouwengeneeskunde kan je terecht voor een vloeiendere leverenergie, verbetering bij een korte of lange cyclus met behulp van kruiden en/of acupunctuur, waardoor je lekkerder in je vel komt te zitten. Bij vruchtbaarheidsproblemen, kijken we wel verder wat de oorzaak is vanuit de Chinese geneeskunde, maar je leverenergie gaat altijd beter stromen, waardoor je lekkerder in je vel komt te zitten.

We raden altijd aan om bij Vruchtbaarheidsproblemen tijdig aan de bel te trekken bij je huisarts, zodat er ook Westers Medisch gekeken kan worden naar mogelijke oorzaken.

Bronnen

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0008772

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2805396/

Chinese medicine in Fertility Disorders –  Andreas A. Noll & Sabine Wilms

My Sister the Moon – The Diagnosis & Treatment of Menstrual Diseases by Traditional Chinese Medicine – Bob Flaws

Bèi Jí Qīan Jīn Yào Fāng, vertaling Sun SiMiao – Sabine Wilms