Acupunctuur bij herstel keizersnede

  • Keizersnede en acupunctuur

In Nederland komt ongeveer 15% van de kinderen ter wereld via een keizersnede. Krijg je een keizersnede of heb je er een gehad, dan ben je het moederschap begonnen met een heftige buikoperatie. Acupunctuur kan een goede voorbereiding zijn op je keizersnede, maar ook is acupunctuur bij herstel keizersnede heel goed om beter te herstellen en meer doorstroming in je onderbuik buik te bewerkstelligen.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer ontspanning

Het fijnste is als je tijdens je bevalling, ook als het een keizersnede betreft, zoveel mogelijk kan ontspannen. Een goede voorbereiding op je keizersnede is van belang door samen met je gyn een plan te maken waar jullie allemaal achter kunnen staan. Zo kan je je ook overgeven aan de kennis en kunde van je gynaecoloog. Kijk ook hier voor tips voor een zogenaamde ‘gentle sectio’.

Acupunctuur en hypnose als voorbereiding op sectio

Acupunctuur en hypnose kunnen je ook helpen met vertrouwen jouw bevalling middels een keizersnede in te gaan. Je maakt contact met je baby op een diep niveau en bereid je lichaam en geest en die van je kindje voor op jouw bevalling, middels een keizersnede. Zo kan je kalmer en vol vertrouwen jouw bevalling in gaan.

Na je sectio? Pijn?

Na een keizersnede kan je pijn ervaren. Je krijgt pijnstillers, maar toch kan je pijn gevolgen hebben hoe je het moederschap ervaart.

Heb jij ook last van pijnklachten of een verdoofd gevoel bij het litteken, stemmingswisselingen, depressie, moeilijkheden met slapen, ongewenst urineverlies, een niche, verklevingen rondom de baarmoeder of zelfs moeite met zwanger worden bij een nieuwe kinderwens? Dan ben je echt niet de enige die dit overkomt na een keizersnede.

Litteken herstel keizersnede

Veelvoorkomende  littekenproblemen zijn lokale gevoelloosheid of tintelingen, keloïde littekens en verklevingen die toekomstige problemen kunnen veroorzaken. Genezing vindt plaats in de eerste 6 weken na de operatie.   Vanuit het perspectief van Traditionele Chinese geneeskunde kan een keizersnede de energiestroom onderbreken van een aantal zenuwbanen die door je buik heen gaan.

Dit kan leiden tot een groot aantal symptomen zoals lokale littekenpijn of gevoelloosheid, bekkenpijn, pijn bij het plassen en stoelgang, pijnlijke menstruatie en postpartumdepressie.

Scheiding 2 belangrijke meridianen

De Ren Mai meridiaan (Zee van Yin) loopt vanaf je baarmoeder door je perineum helemaal aan de voorkant van het lichaam naar je tong. De Du Mai (Zee van Yang) loopt vanaf het midden van je onderlichaam naar je perineum en vandaar door je ruggegraat helemaal over je hoofd naar de bovenkant van je gehemelte.

Li Shi-Zhen “De Ren Mai en de Du Mai zijn als middernacht en middag, ze zijn de poolas van het lichaam… er is één bron en twee takken, één gaat naar de voorkant en de andere naar de achterkant van het lichaam… Wanneer we deze proberen te verdelen, zien we dat yin en yang onafscheidelijk zijn. Als we ze als één proberen te zien, zien we dat het een ondeelbaar geheel is. ‘

Vrouw Ren Mai en Du Mai

Bij een keizersnede zijn de meridianen ‘Ren Mai’ (ook wel conceptievat) en de ‘Du Mai’ (gouverneursvat) gescheiden en is het logisch dat vrouwen zich na deze ingreep vaak ‘niet heel’ meer voelen. Hypnose kan essentieel zijn en kruiden en acupunctuur een essentiële aanvulling op gesprekstherapie en Westers medisch handelen. Het genezen van de emotionele respons van geest en lichaam en deze essentiële meridianen weer in balans brengen is van belang om jou als moeder te helpen te helen.

Wetenschappelijk onderzoek: Acupunctuur na keizersnede

Uit onderzoek blijkt dat acupunctuur helpt om postoperatieve pijn als gevolg van een keizersnede te verlagen. De geprikte acupunctuurpunten spelen een belangrijke rol in het balanceren van je onderbuik gebied en zorgen voor vermindering van pijn. De punten zijn bij uitstek geschikt om jouw buik en baarmoeder te laten herstellen en de bloeddoorstroming in die regio te verbeteren.

Uit het onderzoek blijkt dat acupunctuur veilig en effectief is in postoperatieve pijnreductie van een keizersnede. Er wordt aanbevolen om aanvullend onderzoek te doen naar acupunctuur bij een keizersnede.

In Nederland is het nog niet mogelijk om tijdens de operatie de pas bevallen mama met acupunctuur te ondersteunen. Maar eenmaal thuis kunnen we je wel ondersteunen.

Voordelen acupunctuur na sectio

Acupunctuur verklevingen na keizersnede

Acupunctuur stimuleert de bloedsomloop, collageen en elastine rond het litteken, waardoor weefselgenezing verbetert en de kracht van spieren en inwendige organen (vooral de blaas en voortplantingsorganen) herstelt.

De kans op ernstigere littekens van de baarmoederhals en baarmoeder wordt verkleind.

De microcirculatie naar je zenuwen verhoogt

Genezing keizersnede versnelt

De genezing versnelt en lichamelijk en emotioneel ongemak vermindert

Pijnstilling keizersnede

Pijn vermindert of verdwijnt sneller. Je hebt dan minder pijnstillers nodig, wat minder belastend is voor je lever en nieren

Minder onstekingen

Minder kans op onstekingen

Betere ontlasting

Verlichting van constipatie als gevolg van anesthesie en andere medicijnen.

Minder gevoelloos

De gevoelloosheid rond de incisie vermindert of kan zelfs verdwijnen.

Migraine door keizersnede

Heb je migraine na je keizersnede en ruggenprik gekregen? Het is met acupunctuur goed behandelbaar.

Nabehandelingsprogramma Vrouwengeneeskunde

We hebben bij Vrouwengeneeskunde een nabehandelingsprogramma ontwikkeld voor vrouwen na een keizersnede. Met acupunctuur, hypnose, moxa, kruiden en massage kan je weer werken aan je herstel en opladen. Je litteken wordt soepeler met de tijd en je gaat weer lekkerder in je vel zitten. Naast onze jarenlange kennis en kunde, bieden we je ook een luisterend oor.

Wanneer kan je starten met acupunctuur bij keizersnede?

Je kunt een acupunctuurbehandeling starten rondom het litteken 6 weken na de geboorte van je baby, mits je een infectie hebt. Vermoed je tekenen van een infectie: neem dan direct contact op met je arts. Koorts hoger dan 38 graden celsius, de incisie is rood, gezwollen of lekkend met afscheiding en/of de pijn neemt toe: raadpleeg je behandelend arts

Bewust herstellen van jouw keizersnede?

Wil je ervaren wat acupunctuur, hypnose en massage betekent voor jouw herstel van je keizersnede?

Zie ook: vrouwengeneeskunde.nl/zwanger-en-bevallen/keizersnede/

Wat kunnen wij voor jou betekenen in jouw herstel? Neem contact met ons op.

Gentle sectio wat zijn je mogelijkheden?

Weet je al dat je een keizersnede gaat krijgen? Dan kan het goed zijn je op jouw mogelijkheden voor te bereiden en na te denken over jouw wensen. Ook met een sectio is een zachte geboorte voor je kindje mogelijk.

Keizersnede en acupunctuur

Acupunctuur helpt bij herstel van je keizersnede om postoperatieve pijn en gevoelloosheid te verlagen en je litteken beter te laten herstellen. Acupunctuur is bij uitstek geschikt om jouw buik en baarmoeder te laten herstellen en de bloeddoorstroming en collageen in die regio te verbeteren.