• Endometriose en zwanger worden

Endometriose en zwanger worden: kan dat? Ergens tussen de 1 tot 4 op de tien vrouwen die moeilijk zwanger worden, hebben endometriose. Het ligt aan de grootte in combinatie met de locatie van de endometriose hoe moeilijk het voor je is om zwanger te raken.  Toch vraag je je misschien af of je er zelf nog iets aan kan doen om je kansen op zwangerschap te vergroten?

Met een goed endometriose dieet, maar ook met kruiden, hypnose en acupunctuur kan je jouw omstandigheden in je onderbuik sterk verbeteren en zo je zwangerschapskansen vergroten. In deze blog nemen we je mee in wat jij zelf kan doen om jouw lichaam weer in balans te brengen.

Endometriose Westers medisch perspectief

Endometriose wat is dat

Endometriose is een aandoening waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten je baarmoeder voorkomt. Er kunnen ontstekingen en littekenweefsel ontstaan plus vergroeiingen van het endometrioseweefsel. En dat kan pijn veroorzaken. De gebieden waar endometriose voor kan komen zijn:

 • Eierstokken
 • eileiders
 • baarmoeder
 • buikvlies
 • darmen
 • blaas
 • urineleider
 • vagina
 • navel
 • longen en middenrif

Endometriose en zwanger worden: kan een probleem zijn. Zeker als je ook last hebt van pijnlijke, zware of onregelmatige menstruaties.

Endometriose symptomen

Heb je pijn in je onderbuik, wat vaak erger is tijdens je menstruatie? Dit is een hoofdsymptoom van endometriose.

Pijn in je onderbuik betekent niet dat je dus gelijk endometriose hebt, maar het zou wel kunnen. Ook pijn tijdens of na seks en pijn tijdens poepen of plassen rondom menstruatie en ovulatie komt geregeld voor. Verder kan veel bloeden bij je menstruatie ook duiden op endometriose.

De ernst van je klachten betekent niet gelijk dat je endometriose ernstig is. Je kunt met een ernstige endometriose ook weinig klachten ervaren en met een lichte endometriose heel veel heftige klachten. Endometriose en zwanger worden hoeft dus ook niet altijd een probleem te zijn, maar ben je al lang aan het proberen, kan het wel handig zijn bij een vermoeden van endo om dit uit te sluiten.

Wat is de oorzaak van endometriose

De oorzaak van endometriose is onbekend, maar er zijn wel verschillende theorieën. Aangezien endometriose erfelijk lijkt te zijn, is het vermoeden dat het endometrioseweefsel ergens in de aanmaak van het embryo in de baarmoeder is ontstaan. Een ander idee is dat er menstruatiebloed met weefsel via de eileiders in de buikholte terecht is gekomen, maar deze laatste visie staat wetenschappelijk ter discussie, dus het is maar de vraag of dat daadwerkelijk zo is.

Hoe wordt endometriose vastgesteld?

In meerdere ziekenhuizen in Nederland kan jouw endometriose goed in kaart worden gebracht en word je goed begeleid. Wij zijn altijd zeer te spreken over het “ Endometriose in balans’ team van het Bronovo ziekenhuis in Den Haag.

Via een inwendig echo onderzoek kan de endometriose soms vast gesteld worden. En om deze beter in kaart te brengen is soms een mri scan nodig. Bij het Bronovo werken ze bij het onderzoek zo min mogelijk invasief.

In sommige ziekenhuizen wordt endometriose vastgesteld met een kijkoperatie in de buikholte. Tijdens deze operatie kunnen ze ook soms direct endometriose verwijderen.

Behandeling endometriose Westerse geneeskunde

De reguliere behandeling bij je gynaecoloog ligt aan de ernst van je endometriose en van je klachten. Soms wordt er tijdelijk een pil voorgeschreven zolang je nog niet zwanger wilt worden om de endometriosehaarden tot rust te brengen. Bij een kinderwens kunnen je endometriosehaarden (deels) operatief verwijderd worden. Soms is het nodig om je eileiders te verwijderen en kan je daarna alleen met ivf zwanger worden. Een baarmoederverwijdering kan in zeer ernstige gevallen ook voorgesteld worden.

Endometriose Traditioneel Chinees perspectief

Wat is endometriose volgens Traditionele Chinese geneeskunde

In de Chinese geneeskunde wordt endometriose als een bloedstagnatie gezien in de vorm van verklevingen en littekenweefsel. Echter het is ook belangrijk om ook de oorzaak van de bloedstagnatie te diagnosticeren en behandelen.

De meest voorkomende patronen zijn:

 • Voedstelstagnatie wat tot bloedstagnatie kan leiden
 • Qi stagnatie met bloedstase
 • Yang deficientie met bloedstagnatie
 • Zinkende Qi met bloedstagnatie

Verkeerde voeding, emotionele trauma’s of overwerk kunnen hier de oorzaken van zijn.

Er kunnen ook andere onderliggende patronen zijn, maar die komen wat minder vaak voor. Daarom is het van belang om naar een acupuncturist-kruidenarts te gaan die gespecialiseerd is in gynaecologie. Alleen acupunctuur is bij endometriose ons inziens meestal niet voldoende zonder lifestyle-aanpassingen en kruiden.

En zodra jouw lichaam weer in balans is, kan het ook vaak zonder problemen gezond zwanger zijn.

Kan Traditionele Chinese geneeskunde endometriose behandelen?

Ja en Nee

Ja…. Door de jaren heen hebben we bij Vrouwengeneeskunde met Chinese geneeskunde al vele vrouwen met endometriose met succes behandeld voor pijnreductie en om hun kansen op zwangerschap te vergroten.

Nee… Ook al kan het endometrioseweefsel niet verdwijnen, het kan wel in toom gehouden worden of soms zelfs verminderen

Ja… wel kunnen we met kruidenformules op maat + een goed endometriosedieet de gevolgen van endo sterk verminderen. Je lijf kan het dan beter opruimen en de ontstekingen verdwijnen, waardoor je meer energie krijgt en minder pijn ervaart.

Ja… je kunt je pijnstillers snel laten staan en zo je lever en nieren ook minder belasten.

En het goede nieuws is: dit alles kan prima samen met een Westers regulier traject. Het kan elkaar juist  versterken.

Endometriose dieet Chinese geneeskunde

Met de juiste voeding krijg je een betere levenskwaliteit zelfs als je heftige endometriose(klachten) hebt. En hoeft endometriose en zwanger worden misschien helemaal niet zo’n groot probleem te zijn. Je kan prima eerst een paar maanden het dieet uitproberen en als het dan nog steeds niet lukt om zwanger te raken, met ons een afspraak in te boeken om je extra te ondersteunen met kruiden en acupunctuur.

Endometriose en menstruatieklachten te lijf

Endometriose dieet boek

Hét boek wat je inzicht geeft over hoe je met voeding je endometrioseklachten te lijf kunt gaan en hoe je met je cyclus mee kunt eten is van Stephanie van Hulst. Het staat boordevol heerlijke recepten die je wel mag eten en drinken bij endometriose. En het geeft je heel helder inzicht wat er in jouw voedingspatroon volgens de Chinese geneeskunde niet helemaal goed gaat, terwijl er wel gewoon Westerse voedingsmiddelen worden gebruikt. Deze kennis kan je niet zo zelf op internet bij elkaar verzamelen.

Naast overheerlijke en veel recepten is het ook een lust voor het oog en krijg je gewoon zin om al die gerechten uit te proberen. Ook vind je bij ieder gerecht wanneer het in je menstruatiecyclus aangeraden wordt en wanneer het afgeraden wordt. Mocht je geen cyclus meer hebben dan is het boek nog steeds zinvol. Baseer je voeding dan op de klachten die je hebt. Handige zoekwijzers helpen je kiezen.

Wij hebben dit prachtige boek daarom ook in onze praktijk staan ter inzage. Hier kan je het zelf kopen.

Endometriose dieet 3 pijlers

Het endometriose dieet is gebaseerd op drie pijlers en combineert het beste uit de Chinese- en Westerse voedingsleer. Dit dieet wordt aanbevolen door de Endometriosestichting en diverse gynaecologen.

Pijler 1: Endometriose dieet wat mag je wel eten

Eet voeding die jouw lichaam versterkt zodat er voldoende energie en doorstroming van bloed in het bekken komt.

Je kunt alle soorten groente en fruit en peulvruchten blijven eten. Kleine hoeveelheden vlees, vis en ei maken het dieet compleet. Met dit dieet eet je gevarieerd en vooral ook smakelijk. Ook mag je alle soorten granen eten met uitzondering van tarwe. Brood in de vorm van speltbrood is  dus prima. Doordat je wel speltbrood mag, is het dieet voor de meeste vrouwen goed vol te houden. Waarom je tarwe beter kunt vermijden lees je bij de derde pijler.

Pijler 2: eten volgens ritme cyclus

Verminder je endometrioseklachten door slim gebruik te maken van het ritme van je cyclus.

Je menstruatiecyclus bestaat uit vier fases. En elk van die fases vraagt om een eigen aanpak qua voeding. Want je klachten variëren immers ook per fase. Zo gebruik je je voeding als medicijn. Linzensoep boordevol groente stilt de beruchte snaaihonger voor de menstruatie en gemberthee helpt bij menstruatiepijn.

Als je geen cyclus meer hebt omdat je hormoonmedicatie gebruikt, sla je deze stap over en ga je naar pijler 3.

Pijler 3: Endometriose dieet wat mag je niet eten

Vermijd voeding die endometriose(klachten) verergeren.

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die je beter kunnen vermijden. Je las al dat tarwe buiten het endometriosedieet valt. Tarwe bevat van alle graansoorten de meeste gluten en fytinezuur. Gluten zijn eiwitten die ontstekingsreacties kunnen geven in het darmslijmvlies. Als je endometriose hebt bij of in je darmen ben je daar extra gevoelig voor. Vooral rondom de menstruatie krijg je dan vaak meer moeite of pijn bij je stoelgang.

Fytinezuur is een stof die ook wel een ‘anti-nutriënt’ wordt genoemd. Fytinezuur vormt namelijk een onoplosbare verbinding met ijzer, zink, magnesium, koper en calcium waardoor deze mineralen niet of nauwelijks door het lichaam opgenomen kunnen worden. Dat is zonde! Dit is vooral van belang als je een kinderwens hebt of veel bloed verliest tijdens de menstruatie want juist dan heb je deze mineralen extra nodig om te herstellen of om je ongeboren kindje te voeden.

Gelukkig hoef je niet alle gluten te laten staan. Alle andere granen mag je wel blijven eten. Zo houd je dit dieet ook vol.

Endometriose dieet ontbijt

Je ontbijt tussen 7 en 9 uur ’s ochtends is de 1e belangrijke maaltijd die je niet mag overslaan. In de Chinese geneeskunde is dit de meest optimale tijd om te eten voor je spijsvertering.

Warm ontbijten brengt je motor op gang.