• depressie tijdens zwangerschap

Ben je bang of somber en zwanger? Een op de vijf zwangere vrouwen heeft tijdens de zwangerschap last van angstige of sombere gevoelens volgens onderzoek van het RadboudUMC. Voor depressie tijdens zwangerschap en angstgevoelens is nog te weinig aandacht van verloskundigen. Daardoor kunnen baby’s te vroeg geboren worden en zich minder goed ontwikkelen. Carolina de Weerth, hoogleraar psychobiologie deed onderzoek naar gevoelens bij bijna 1500 zwangere Nederlandse vrouwen.

Blijf dus niet met angst of depressieve gevoelens rondlopen, maar bespreek het met je verloskundige en/of je huisarts en zoek hulp. Ook met acupunctuur zijn depressie en angst heel goed behandelbaar en veilig voor je baby in je zwangerschap.

Acupunctuur bij depressie

Grofweg zijn er 2 oorzaken voor een depressie tijdens zwangerschap in de acupunctuur: een tekort of een teveel aan energie.
Wat zijn jouw symptomen van je depressie, waar voelt je het en wanneer? Dit zijn slechts een paar zeer belangrijke vragen die ons helpen om te diagnosticeren welk orgaan betrokken is bij het creëren van jouw depressie.

Andere symptomen die niet direct verband lijken te houden met de depressie kunnen toch stressfactoren voor je lichaam veroorzaken en de depressie versterken. Gebrek aan goede doorbloeding, de juiste voedingsstoffen en efficiënte afvalverwijdering kan jouw hersenweefsel beïnvloeden.

“Tekort” depressie tijdens zwangerschap

Symptomen van het type ‘tekort depressie’ zijn: bleke tong, bleekroze kleur in de oogleden.
Je behandeling kan bestaan ​​uit acupunctuur en veranderingen in je dieet.

Tip: eet verwarmend, drink brandnetelthee, gebruik vitamine d, omega 3 en dagelijks een kopje bottenbouillon.
En ga op tijd slapen: in bed in rust gebeuren al je herstelwerkzaamheden. Denk voordat je gaat slapen aan een fijn woord en visualiseer hier een bijbehorend beeld bij. Zo kan je je hersenen gaan trainen in prettige ervaringen.
Ga ook naar je huisarts om je bloed te laten checken op een tekort in een vitamine of mineraal: ook van een ijzertekort of B12 kan je je depressief gaan voelen.

Bij deze vorm van depressie is er vaak sprake van onderliggend verdriet. Het acupunctuurpunt Long 3 bijvoorbeeld kan helpen je verdriet makkelijker te verwerken.

“Teveel” depressie tijdens zwangerschap

Symptomen die kunnen optreden bij het type ‘teveel depressie’ zijn: opgezette borst, pijn in de zij, overmatig zuchten, misselijkheid, braken, slechte eetlust, diarree, humeurigheid en het gevoel dat er iets in de keel zit. Ook kan je je sneller geïrriteerd voelen.

Overwerk en stress kan zorgen voor dit type van depressie, waardoor je te vaak een adrenalinestoot krijgt. De reactie van het zenuwstelsel en het endocriene systeem legt een overmatige druk op de lever en creëert een gespannen omgeving in je lichaam.

Tips “teveel” depressie

 • Tips bij een ‘teveel depressie’:
 • ga minder werken en geen grote dingen meer op je bordje
 • Ga zwangerschapsyoga of andere rustige vorm van yoga doen
 • Mindfulness kan helpen
 • Stop met het drinken van koffie
 • Ga dagelijks wandelen (liefst in de natuur)
 • Drink citroenmelisse en brandnetelthee.
 • Mediteer over: Wat is er allemaal ‘teveel’ in jouw leven en waar ben je eventueel boos over?

Al met al hopen we dat als je een depressie tijdens zwangerschap ervaart, dat je op tijd aan de bel trekt bij je zorgverleners. En actie onderneemt zodat je weer beter in je vel komt te zitten. Dat is zowel goed voor jou als je baby.
Bij Vrouwengeneeskunde behandelen we geregeld zwangeren tijdens een depressie met goede resultaten.

Wat doet angst met je lichaam

Angst is een emotie die onlosmakelijk is verbonden met je instinct om automatisch te handelen bij gevaarlijke situaties. Angst verhoogt je adrenaline niveau in je lichaam en het maakt dat je kunt vluchten, vechten of bevriezen. Echter als je niet alleen bang bent in gevaarlijke situaties, maar vaak of constant in een angstige sfeer leeft, zorgt dat voor veel spanning en ook lichamelijke klachten. Angst zorgt voor een verhoogde hartslag, zweten en een hogere gevoeligheid voor je omgeving. Maar kan ook op langere termijn zorgen voor een hogere bloeddruk en bloedvatvernauwing en misselijkheid.

In je zwangerschap kan angst ervoor zorgen dat je nog banger wordt omdat je de angst probeert weg te drukken, omdat je je kindje wilt beschermen. Eigenlijk werkt dat contraproductief: je angsten gaan harder roepen om gehoord te willen worden. Je angst eerst erkennen is belangrijk, voordat die minder kan worden

Acupunctuur bij angst

Ervaar je veel angst, dan is je water element en nierenergie uit balans. Het water element is de energie van bewaren en opslaan.  Vergelijkbaar met de winter: het leven aan de oppervlakte van de aarde lijkt te zijn verdwenen, maar is diep in de aarde wel in stilte aanwezig.
Het is een tijd van rust, van het verzamelen van je reserves en weer opladen. Het orgaan wat met angst en het waterelement is verbonden zijn je nieren.

Zodra je nieren in onbalans is kan er overmatige angst en opwinding zijn over dingen en situaties in het leven, ook al is er in werkelijkheid niets om bang voor te zijn. Ook al zorgt het voor adrenaline: je leven verstilt door angst: je onderneemt niets of minder, omdat nieuwe dingen teveel angst opwekken. Je leven komt in een constante winter terecht.

Bijnieren angst

Angst vraagt veel van je bijnieren en put je uiteindelijk uit. Zeker als je zwanger bent en er al meer gevraagd wordt van je lichaam is veel angst ervaren een extra vraag aan je lichaam. Het is dus goed om tijdig aan de bel te trekken en hulp te vragen.

Hulp angst

Maak je angsten bespreekbaar met je verloskundige en/of huisarts. Naast psychische hulp, kan acupunctuur complementair bij angst je lichaam weer kalmeren. Je slaapt beter en dieper en je lichaam ervaart steeds meer kalmte. Ook bij zware trauma’s, ervaar je al na een paar behandelingen meer ontspanning in je lichaam en geest. Daardoor krijg je ook weer meer zin om weer dingen te ondernemen in je leven. Gun jezelf de stap om weer in vertrouwen in je lichaam je zwangerschap te beleven en boek een aantal afspraken.

Contact ervaringsdeskundige

Depressief of angstig zijn in je zwangerschap is een taboe. Veel vrouwen praten er niet over. Heb je behoefte om te praten met een ervaringsdeskundige (vrijwilliger), neem dan ook even contact met ons op, dan kijken we of we je kunnen matchen met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt als jou.

Tips angst zwangerschap

 • Stop met koffie, drink daarvoor in de plaats kamillethee
 • Eet dagelijks havermoutpap. Havermout kalmeert
 • Peterselie dagelijks is een goede bron van calcium en reinigt je nieren
 • Ga naar buiten en doe ademhalingsoefeningen
 • Accepteer de angst: durf m even helemaal te doorvoelen
 • Bij hyperventilatie: hou je adem een paar x 10 tellen in, voordat je weer uitademt
 • Rozen en lavendel etherische olieen kunnen je kalmeren
 • Vraag of je partner je dagelijks een lange, gemeende knuffel kan geven

Yoga oefening angstvermindering

 • Open je mond heel wijd; nog groter!
 • Steek je tong uit; zelfs verder.
 • Open je ogen heel wijd; groter.
 • Draai de ogen naar links en dan naar rechts.
 • Adem 10x diep in en volledig uit
 • Hou je schouders en je voorhoofd ontspannen.
 • Deze houding opent je keel en laat de spanning in je gezicht los, ontspant de ademhalingsspieren en verlicht angst.

Drukpunt Nier 1

Het drukpunt Nier 1 is een zelfhulp punt om angst te reduceren en je nierenergie te voeden. Het is het bron-punt van de niermeridiaan. Water dat uit ondergrondse bronnen opborrelt, is fris, revitaliserend, vernieuwend, stimulerend en puur. Het brengt leven in wat verwelkt, uitgeput of uitgeput is. Dit is een goed punt als je je reserves echt hebt opgemaakt.  Het punt brengt de kwaliteiten van wedergeboorte en een nieuw begin, vergezeld van hoop en optimisme.

Nier 1

Acupunctuur bij Vrouwengeneeskunde

Al onze acupuncturisten zijn gespecialiseerd in angst, trauma en depressie tijdens zwangerschap behandelingen en we helpen daar jaarlijks vele vrouwen mee.

Bron:

https://www.gelderlander.nl/nijmegen/een-op-vijf-zwangere-vrouwen-is-bang-of-somber-baby-s-vaak-lichter-en-eerder-geboren~a88dbfbe/

https://www.radboudumc.nl/nieuws/2020/angst-en-depressie-bij-zwangere-vrouwen-blijft-vaak-onbesproken

Maciocia, Practice of Chinese Medicine

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/188970-angst-angstgevoelens-soorten-symptomen-angststoornissen.html