• Stress Vrouw: acupunctuur werkt!

Heb je een hormoonspiraal en last van stress, concentratieproblemen of paniekaanvallen? Of hele andere klachten die ontstaan zijn na het plaatsen van je spiraal, zoals bijvoorbeeld exceem?

Wij zien geregeld vrouwen zoals jezelf in onze praktijk, waarbij blijkt dat de klachten zijn begonnen of verergerd nadat er een  hormoonspiraal is geplaatst.

Spiraal wel of geen verband klachten?

Van je dokter heb je misschien zelfs te horen gekregen dat er geen verband is met de hormoonspiraal, omdat de hormonen slechts lokaal afgegeven worden en daarom geen invloed in de rest van je lijf hebben.

Ongewenste hormoonspiraal bijwerkingen

Het hormoonspiraaltje als anti conceptiemiddel heeft bij veel vrouwen mogelijk ongewenste bijwerkingen, concludeert het Erasmus MC in dit onderzoek.

En als je even Googled op bijwerkingen van deze spiraal in het Engels, dan vind je deze lijst van veelvoorkomende bijwerkingen van de Mayo Clinic:

 • Tussentijdse bloedingen en spotting
 • Buik en bekkenpijn
 • Ovariele cysten
 • Rugpijn
 • Hoofdpijn / migraine
 • Nerveusiteit
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid / braken
 • Opgeblazen gevoel
 • Gevoelige of pijnlijke borsten
 • Gewichtstoename
 • Veranderingen in haargroei
 • Acne
 • Depressie
 • Stemmingswisselingen
 • Verlies van libido
 • Jeuk of huiduitslag of exceem
 • Zwelling van je gezicht, handen, voeten of enkels

Een hele waslijst aan bijwerkingen. Het betekent niet dat je ze krijgt, maar het betekent wel dat deze spiraal een grote impact op jouw lichaam kan hebben. Hoe zit dat nou dat je last kunt krijgen van deze spiraal?

Hormoonspiraaltje leidt tot hoger cortisol

Uit het onderzoek van het Erasmus blijkt dat vrouwen met zo’n spiraaltje hogere cortisolwaarden hebben, een hogere hartslag tijdens stress testen, dan vrouwen die een andere vorm van voorbehoedsmiddelen gebruiken. Cortisol is een hormoon wat vrij komt bij stress. Het is ook een functioneel hormoon: als er gevaar dreigt, zorgt Cortisol ervoor dat je lichaam langer op scherp staat. Echter langdurig hoger cortisol kan leiden tot een progesterontekort en stemmingswisselingen, depressie en concentratieproblemen.
Het hoeft niet zo te zijn dat je dit direct merkt nadat je je spiraaltje hebt laten zetten. Dit kan een gradueel proces zijn, waardoor je niet door hebt dat een belangrijke oorzaak je hormoonspiraal is.

Invloed Cortisol op menstruatiecyclusStress - Acupunctuur lost de oorzaak op

Ook kan cortisol bij verhoogde aanmaak ook het prostageen en oestrogeen verminderen. Het plaatsen van een spiraal kan dus je menstruatiecyclus (tijdelijk) flink verstoren zodra je deze weer verwijderd.

Cortisol is een hormoon wat bij stress aangemaakt wordt, waardoor je hartslag verhoogt en je lichaam klaar wordt gemaakt om te vechten, vluchten of te bevriezen en ons autonome zenuwstelsel geactiveerd. Je baarmoeder hoort niet bij dit vecht-vlucht-bevriezingssysteem. En de energie vloeit op dat moment meer naar je armen, benen, hoofd en hart, dan naar je baarmoeder.

Natuurlijk kan er ook meer aan de hand zijn, dan alleen een spiraal. Andere oorzaken van stress, vitamine tekort, een vermindering van je lever- of darmfunctie en blootstelling aan toxische stoffen als bestrijdingsmiddelen of plastics; ze kunnen allemaal invloed hebben op je menstruatiecyclus.

Ook lokale hormonen beïnvloedden je hele lichaam

Een hormoonspiraal geeft lokaal hormonen af, maar je hele lichaam is één groot terugkoppelingsmechanisme en iets wat in 1 deel van het lichaam gebeurt wordt ook aan de rest van je lichaam doorgegeven.

De M*re*a (naam mogen wij van de belangrijkste zoekmachine niet noemen) hormoonspiraal bevat een progestogeen [een hormoon dat dezelfde eigenschappen heeft als progesteron maar het niet is]: Levonorgestrel.

Westers gezien werkt het als volgt*:

“de M*re*a(naam mogen wij niet noemen) een hormoonspiraal bevat een hormoon waarvan de werking op het baarmoederslijmvlies te vergelijken is met die van progesteron (een hormoon dat door het eigen lichaam wordt gemaakt). Levonorgestrel, het hormoon in deze hormoonspiraal, wordt continu toegediend en zorgt ervoor dat het endometrium in een rustfase komt zodat het niet meer reageert op oestrogenen (vrouwelijke hormonen die in de eierstokken worden aangemaakt). Daardoor wordt het baarmoederslijmvlies niet meer opgebouwd.” (bijsluiter gevonden op www.healthcare.bayer.nl)

Chinese Geneeskunde: spiraal zorgt voor stagnatie

De Chinese geneeskunde ziet dit als een stagnatie: de functie van een orgaan wordt namelijk stil gelegd, het stopt. Het signaal aan je baarmoederslijmvlies is om niet te reageren op oestrogeen en aanmaak van baarmoederslijmvlies. Deze stagnatie is van invloed op je totale lichaam.

Vrouwen zijn een cyclisch wezen en als je door het steeds afgeven van prostageen je hersenen wijsmaakt dat je in een bepaalde fase blijft steken: komt er een vorm van stress. Je lichaam kan haar eigen aard niet volgen. Ook wordt cortisol (stresshormoon) aangemaakt uit prostageen, dus door meer prostageen uit de spiraalafgifte voedt je cortisol gemakkelijker.

Daarbij zit er een vreemd object in je baarmoeder: normaliter blijft er alleen nieuw leven: een baby, in je baarmoeder. Alles wat er niet hoort: stoot je baarmoeder af. Vaak maakt je baarmoeder antistoffen aan tegen een spiraal. Als dat langdurig gebeurd, kan je baarmoederslijmvlies minder receptief worden.

Advies: verwijderen hormoonspiraal

Vanuit onze ruime expertise (meer dan 10 jaar) bij Vrouwengeneeskunde, raden we daarom altijd aan om te overwegen om een hormoonspiraal te verwijderen en in de maanden erna te zien wat voor effect dat heeft. Het heeft tijd nodig om je lichaam weer voldoende oestrogeen op te laten bouwen en uit zichzelf afdoende progesteron aan te maken.

De meeste clienten besluiten de spiraal uiteindelijk te laten verwijderen en zien met eigen ogen de verbetering.

Boek een afspraak om je stagnatie op te heffen

Ondertussen kunnen wij de stagnatie weer opheffen met acupunctuur, kruiden en hypnose. Het Yin (oestrogeen oa) voeden en het Yang (progesteron oa) voeden op het juiste moment, waardoor je weer lekker in je vel komt te zitten en je hormonale evenwicht zich hersteld. Je weer jouw “go with the flow” gevoel vindt.

* (bijsluiter gevonden op www.healthcare.bayer.nl)