• Gentle sectio wat zijn je mogelijkheden?

Weet je al dat je een keizersnede gaat krijgen? En ben je bang voor een keizersnede. Dan kan het goed zijn je op jouw mogelijkheden voor te bereiden en na te denken over jouw wensen. In steeds meer ziekenhuizen in Nederland is een namelijk een  gentle sectio, ofwel ‘natuurlijke keizersnede’ mogelijk. Maar wat dat precies inhoudt, dat verschilt nogal per ziekenhuis. Bedenk daarom zelf ook wat jouw wensen zijn en bespreek je sectio mogelijkheden met je gynaecoloog.

Wat is een gentle sectio?

Een gentle sectio,  ook wel ‘natuurlijke keizersnede’ genoemd, is een keizersnede waarbij de natuurlijke vaginale bevalling zoveel mogelijk wordt nagebootst. Het belangrijkste kenmerk is dat je baby zo snel mogelijk na geboorte op je borst komt (huid-op-huid contact) en kan blijven. Bij een gentle sectio wordt een doorschijnend steriele afscheidingsdoek gebruikt, waardoor jij en je partner de geboorte van je kind beter kunnen zien. Maar er is nog veel meer dan dit mogelijk.

Geboorte een bijzondere gebeurtenis

Geboorte, of dat nou vaginaal of via een (gentle) sectio verloopt; het is een van de meest bijzondere gebeurtenissen in je leven. Om de geboorte van je baby respectvol en plezierig te laten zijn, kan je de medische staf uitnodigen om deel uit te maken van deze bijzondere herinnering door hen te vragen af ​​te zien van niet-medische gesprekken.

Gentle sectio mogelijkheden

Onthoud dat artsen van mensen houden. Ze willen je niet alleen helpen om een ​​veilige geboorte te krijgen, maar ook zij genieten van het zien van de geboorte van een kersvers en gelukkig gezin. Een chirurgische bevalling is misschien niet je eerste keuze en om dat verlies van jouw idee van je ideale geboorte kan je ook tijd nodig hebben om te rouwen.  Probeer je in je gesprekken met het ziekenhuis over je gentle sectio je vooral  open te stellen voor de mogelijkheden en wat bij jullie past, een zorgverlener zal zich als vanzelf ook meer openstellen en denken in mogelijkheden.

Al jouw mogelijke opties bij een gentle sectio

1 Momentum gentle sectio

Kan het moment van je keizersnede plaatsvinden op moment van het krijgen van weeën? Zodat jouw lichaam en baby er natuurlijk klaar voor zijn

2 Neem even de tijd vooraf

Als de beslissing is genomen dat je een ​​(gentle) sectio krijgt en als de tijd het toelaat, neem dan even een moment om met je baby innerlijk te praten. Laat hem of haar weten wat er gaat gebeuren, dat je vertrouwen hebt in je team en je baby en dat je hem of haar binnenkort in je armen zult houden.

3. Loop de operatiekamer in

Wil je zelf de operatiekamer inlopen. Het kan heel bekrachtigend zijn om zelf naar de OK te lopen, mits jij en de baby stabiel zijn. Bij een geplande keizersnede, kan de anesthesie vaak ook in de operatiekamer gegeven worden.

4 Doula aanwezig

Mag er een doula aanwezig zijn, naast de aanwezigheid van je partner? (in verband met Corona zal dit een lastige zijn op dit moment, maar mogelijk wel digitaal)

5 Wie is er in de ruimte

Vraag of iedereen zich kan voorstellen, als dat niet uit zichzelf gebeurd. Een persoonlijke sfeer is een prettigere geboorteplek.

6 Geboorte zien

Is het mogelijk om je baby geboren te zien worden? Heel belangrijk om de geboorte van je kind ook visueel mee te mogen maken.

Bijvoorbeeld door het operatiedoek te laten zakken of gebruik te maken van een doorzichtig doek?

7 Filmen en foto’s geboorte

Mag er iemand filmen en foto’s maken? Ben ook duidelijk of je ook foto’s of gefilmd wilt hebben hoe je baby uit de snede komt en hoe er gesneden wordt. Vaak denkt een verpleegkundige of assistent dat je dat dus liever niet ziet, ook al staat ze volledig achter een gentle sectio.

8 Snelheid baby geboorte

Kan je de snelheid van je baby eruit halen bespreken, door de natuurlijke situatie na te bootsen, waardoor de longen van jouw baby zich beter kunnen ontplooien? (bron 2)

9 Operatiekamer

Kan op de operatiekamer het licht (tijdelijk) gedimd worden?
Is er een mogelijkheid om eigen muziek te draaien en kunnen de andere geluiden in de kamer geminimaliseerd worden.

10 Geslacht baby geheim

Wil je zelf ontdekken wat het geslacht van je baby is of vind je het prima als een van de zorgverleners het je zegt? Als je het zelf wilt ontdekken, dan is het handig dat vooraf aan te geven.

11 Bonding top met armen

Op een operatiekamer is het koud. In deze bondingtop heb jij je armen warm en kan je baby huid-op-huid bij je. Ook in je kraamtijd nog superhandig. Didymos heeft mooie en handige bondingtops: klik hier.

12 Baby huid-op-huid

Mag je baby meteen na zijn geboorte op jouw blote huid liggen (liefst het eerste uur)? en niet schoongemaakt worden?
Mag je baby al je borst drinken, terwijl je op de operatiekamer bent?

13 Navelstreng hoe lang intact?

Kan de navelstreng van je baby intact blijven, totdat deze uitgeklopt is?

14 Kolonisatie vaginale bacteriën

Kan er kolonisatie plaatsvinden van je vaginale bacterien? Onderzoek hierover lees je hier (scroll wel door alle talen heen naar beneden, bron 3).

15 Zelf baby uit eigen buik halen

In Utrecht bij het Diakonessehuis kan je als kersverse moeder je eigen kind uit je buik halen: dat wordt ook wel maternal assisted c-section genoemd. Het eerste contact is tussen jou en kind: dat kan enorm waardevol zijn. Hier vind je een prachtig filmpje ervan: https://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/artikel/183246/primeur-nederland-moeder-tilt-zelf-dochtertje-uit-haar-buik-tijdens

16 Zelf kruipen uit jouw baarmoeder

Mag jouw baby zelf uit je baarmoeder kruipen, meegaand met de samentrekkingen van je baarmoeder?

17 Onderzoek baby op jouw borst?

Kan het eerste onderzoek van je baby op jouw borst plaatsvinden bij een goede start?
Voor borstvoeding bij een keizersnede is “achteroverleunend voeden” (ook Biological Nurturing genoemd) aan te raden (bron: La Leche League, Biological Nurturing, Borstvoeding ABC Borstvoeding.com)

18 Plan B of C: het kan anders lopen bij een operatie

Hou er rekening mee dat een keizersnede een medisch chirurgisch noodzakelijke ingreep is en je gedroomde scenario altijd anders kan lopen, als het onverhoopt niet goed met jou of je baby gaat.
Best is om dan je vooraf bedachte beeld los te laten en te vertrouwen op je zorgverleners, go-with-the-flow en toch nog steeds een prachtige geboorte van je kindje hebben met wat wél mogelijk is van jouw plan.

Ervaringen gentle sectio

In dit artikel van Kiind vind je een fijn artikel over een moeder die vertelt over de geboorte van haar dochter Zaja Filipa door middel van een gentle sectio.

Corona en verscherpte regels sectio

Door Corona zijn er verscherpte hygiënteregels en is er minder personeel aanwezig. In sommige ziekenhuizen staat daardoor de mogelijkheden van een Gentle Sectio onder druk. Bespreek samen met je gynaecoloog wat wel mogelijk is, zodat je naderhand tevreden op de geboorte van je kindje kunt terugkijken.

Voordelen van een natuurlijke keizersnede

Een natuurlijke keizersnede verandert niet alleen een koude, steriele procedure in iets warms en zinvols. Nieuwe rapporten suggereren dat het niet alleen veilig is, maar ook gezond voor zowel moeder als kind. Nederlandse onderzoekers analyseerden 365 conventionele en 285 natuurlijke keizersnedes (bron Pubmed). Ze vonden geen verschil in de mate van infectie en zuigelingen geboren via een gentle sectio hadden minder kans om te eindigen met een infectie of in Neonatale Intensive Care Unit.

Bovendien hadden moeders met een gentle sectio een korter verblijf in het ziekenhuis en rapporteerden (samen met hun partners) meer tevredenheid over de hele ervaring. De positieve resultaten komen grotendeels door het vroege huid-op-huid contact tussen moeder en baby, iets dat normaal gesproken vanzelfsprekend is na een vaginale bevalling. Een review-onderzoek uit 2014 naar vroeg huid-op-huidcontact na een c-sectie, gepubliceerd in het tijdschrift Maternal & Child Nutrition, meldt dat het de hechting en borstvoeding kan bevorderen, stress bij pasgeborenen kan verminderen en de lichaamstemperatuur van de baby kan stabiliseren. Het suggereert ook dat een band met de baby een afleiding is voor moeder die de waargenomen pijn vermindert.

Een ander wetenschappelijk artikel gepubliceerd door artsen uit Berlijn, meldt hogere borstvoedingscijfers met een keizersnede met vroeg huid-op-huidcontact door een natuurlijke keizersnede en geen verschil in APGAR-scores tussen baby’s geboren met een conventionele sectio en degenen die vroeg huid-op-huidcontact kregen.

Biological Nurturing – achteroverleunend voeden

Biological Nurturing is een fijne borstvoedingsmethode na een sectio. Je baby kan ook overdwars over je lichaam op deze manier drinken en hoeft dan niet je buik te raken. Hieronder zie je een filmpje, niet van iemand na een keizersnede, maar wel krijg je een goed beeld waarom het zo relaxed is om zo te voeden. Bron: www.biologicalnurturing.com
Leg je baby niet op je wond, maar overdwars!

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen

Meer blogs over Keizersnede

Niets gevonden

Uw zoekopdracht leverde helaas geen artikelen op

Bronnen

The microbiome seeding debate – let’s frame it around women-centred care

https://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/artikel/183246/primeur-nederland-moeder-tilt-zelf-dochtertje-uit-haar-buik-tijdens

https://www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/91-achteroverleunend-d-natuurlijke-voedingshouding

www.biologicalnurturing.com

Smith J, Plaat F, Fisk NM. The natural caesarean: a woman-centred technique. BJOG. 2008;115(8):1037-42.

Stevens J, Schmied V, Burns E, Dahlen H. Immediate or early skin-to-skin contact after a Caesarean section: a review of the literature. Matern Child Nutr. 2014;10(4):456-73.

Raju TN, Singhal N. Optimal timing for clamping the umbilical cord after birth. Clin Perinatol. 2012;39(4):889-900.

Rabe H, Reynolds GJ, Diaz-Rossello JL. A systematic review and meta-analysis of a brief delay in clamping the umbilical cord of preterm infants. Neonatology. 2008;93:138–144.

Geethanath RM, Ramji S, Thirupuram S, Rao YN. Effect of timing of cord clamping on the iron status of infants at 3 months. Indian Pediatr. 1997;34:103–106.