• Acupunctuur tegen misselijkheid zwangerschap

Acupunctuur tegen misselijkheid zwangerschap: hoe werkt dat precies en hoe snel, lees je in deze blog.
Dat acupunctuur werkt, blijkt niet alleen uit onze eigen ervaring (meer dan 20 jaar), maar ook uit wetenschappelijk onderzoek. Volgens Dr. Caroline Smith van de Universiteit van Adelaide zorgt acupunctuur voor het sneller oplossen van misselijkheid, ook in het begin van de zwangerschap.
Twee keer per week acupunctuur is in het begin meestal noodzakelijk en zodra je je weer beter voelt, vaak al binnen 2 weken, kan je dit afbouwen.

Hieronder krijg je inzicht in wat je ook ZELF thuis kunt doen tegen zwangerschapsmisselijkheid, naast je acupunctuur.

Oorzaak zwangerschapsmisselijkheid

Je zwangerschapsmisselijkheid wordt veroorzaakt door veranderingen in je hormonen doordat je zwanger bent, vooral de stijging van HCG en oestrogeen.

Meestal ervaar je de eerste 3 maanden van je zwangerschap misselijkheid en daarna verdwijnt het weer. Acupunctuur tegen zwangerschapsmisselijkheid kan een ontzettend goede ondersteuning zijn, maar ook zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om minder misselijk en zwanger te zijn.

Door goed voor jezelf te zorgen, kan je zelfs nauwelijks misselijk zijn. Het best is natuurlijk om al te starten om extra goed voor jezelf te zorgen voordat je zwanger wilt worden, zeker als je spijsvertering niet je sterkste punt is.

Diagnose zwangerschapsmisselijkheid Acupunctuur

Belangrijk in de acupunctuur volgens Chinese geneeskunde, is om een goede diagnose te maken. Bij zwangerschapsmisselijkheid vraagt je acupuncturist of je al vanaf de start van je zwangerschap misselijk was of pas vanaf week 6-7. Geef je over direct na het eten of braak je niet, maar voel je je wel heel naar. Ben je moe, heb je het koud, of juist heet. Ben je misselijk in de ochtend of aan het einde van de dag of de hele dag door? En hoe is het met je humeur? En zijn er nog andere klachten? Is er sprake van een traumatische ervaring in je verleden of heb je een overgevoelige spijsvertering?

Een gespecialiseerde acupuncturist kan door je verhaal, tong en pols diagnose beoordelen wat jouw spijsvertering nodig heeft.

Oorzaken zwangerschapsmisselijk Chinese geneeskunde

De Chinese geneeskunde geeft deze hoofdoorzaken voor zwangerschapsmisselijkheid:

 • een zwakke spijsvertering, waardoor
  • te koud en zwak
  • te droog
  • hitte
  • slijm
 • een onbalans tussen de lever en maag energie
 • een onbalans tussen hart en nier energie

Zwakke spijsvertering

Een zwakke, koude spijsvertering kan je terugzien in je ontlasting. Is je ontlasting vaak een brij of erg los? Dan is dit hét teken dat je spijsvertering niet goed werk. Als je dit verbetert: dan word je ook minder misselijk. Want: als de opname van je voedingstoffen uit jouw voeding minder optimaal verloopt en je in je zwangerschap juist extra voedingstoffen nodig hebt: dan trekt je lichaam aan de bel.

Je maaggebied voelt aan de buitenkant van je lichaam vaak wat koud aan. Je hebt het ook vaak koud. En je tong ziet bleek, wat gezwollen, een crack in het midden en tandafdrukken aan de zijkant. Je kan ook een wit beslag op je tong hebben, maar hoeft niet. Je ontlasting stinkt niet.

Zwangerschapsmisselijk tips koude en zwakke spijsvertering

 • Eet warm!  En ontbijt iedere dag warm.
 • Groentesoep pureren en kleine hapjes door de dag eten: gezond en makkelijk verteerbaar.
 • Vul je vitamine B6 aan! Bij deze vorm van misselijkheid is er vaak een tekort, zeker omdat de vraag van je lichaam aan vit B6 ook hoger is. Je kunt tijdens je zwangerschap 2x 25 mg verdeeld over de dag gebruiken. Binnen een week moet je verbetering zien, anders heb je geen B6 tekort.
  Let op: teveel vitamine B6 kan tintelingen, doof gevoel of pijn veroorzaken. Zodra je dat ervaart: direct stoppen.
 • Ook B1 is goed om extra binnen te krijgen als je misselijk bent.
  • Dagelijks kauwen op zonnebloempitten zorgt voor B1, B6, ijzer, magnesium en zink.
 • Zinktekort kan ook misselijkheid veroorzaken: pompoen of zonnebloempitten kauwen zorgt weer voor een goede aanvulling
 • Gember: gemberthee of een gembersupplement kan je spijsvertering verwarmen en voeden.
 • Eet voldoende proteïne: eieren of rawfood bars met proteine zijn erg fijn.
 • Blijf kleine beetjes eten tussendoor om je bloedsuiker op peil te houden.
 • Drink kleine slokjes warm water als het je niet goed lukt om vocht binnen te houden.

Acupunctuur tegen misselijkheid zwangerschap: koude

Je kunt het punt Maag 36 met moxa behandelen, waardoor je warmte inbrengt in je spijsverteringsysteem. Dit punt werkt zowel op je spijsvertering als je immuunsysteem. Je acupuncturist zal met acupunctuur onder andere dit punt aanprikken en/of moxeren.

Zonnebloempitten bij misselijkheid zwangerschap

Als je ze kunt verdragen, zijn zonnebloempitten een uitstekende bron van mineralen waardoor je zwangerschapsmisselijkheid kan verminderen

Droog en misselijk

Heb je een droge mond, droge huid, plas je weinig en vooral een gevoel van braken, maar het lukt niet? Je tong heeft kale plekken. En aan het eind van de dag kan je ook warme handen en voeten ervaren. Je ontlasting is waarschijnlijk ook droog en harder. Je onderrug kan zeurend aanvoelen.
Je bent aan het uitdrogen. Blijf drinken, al is het heel vaak een theelepeltje water of in de vorm van meloen of komkommer.
Zorg dat je je vochtgehalte door je huisarts of verloskundige op tijd laat checken, zodat je tijdig een vochtinfuus kan krijgen als het nodig is. Teveel tekort van vocht in je lichaam is namelijk ook gevaarlijk voor je baby.

Sommige vrouwen houden ginger ale goed binnen en worden daar minder misselijk van. Kamillethee geeft rust in je maag.

Acupunctuur tegen misselijkheid zwangerschap: droogte

Je acupuncturist zal acupunctuurpunten Nier 3, Nier 6 of 7, Nier 16 en Nier27 inzetten.
Alle nierpunten op de niermeridiaan voeden het waterelement in je lichaam, waardoor je misselijkheid kan verminderen, allemaal op een iets andere manier. Deze punten zijn het meest gebruikt bij zwangerschapsmisselijkheid door je acupuncturist bij Vrouwengeneeskunde. De keuze daarin baseren we op basis van je tong- en polsbeeld.

Hitte zwangerschapsmisselijkheid

Bij een hitte ben je vaak veel langer dan 12 weken zwangerschapsmisselijk.  Je tong is rood met een geel beslag erop. Braken is vaak direct na het eten. Je ben dorstig en misschien zelfs bloedend tandvlees. Je voelt je ook verhit en warm. Let ook hier op dat je niet uitdroogt of een tekort aan voedingsstoffen krijgt. Bel op tijd je huisarts of verloskundige.
Acupunctuur en kruiden kunnen je helpen, zodat je weer voeding kunt binnenhouden, ook naast het eventuele gebruik van medicatie. Gebruik hier geen gember: dat verergert meestal je misselijk zijn juist meer.

Verkoelende voeding als komkommer, appel, meloen kunnen helpen om vocht binnen te krijgen. Maar ook een lauwwarme soep kan fijn zijn. Kijk wat jij binnen kunt houden.

Acupunctuur tegen misselijkheid zwangerschap: hitte

Je acupuncturist zal de acupunctuurpunten “Maag 44”en “Dikke darm 11” gebruiken om verlichting bij je klachten te geven. Ook kan je acupuncturist je een schraaptechniek leren op het punt Dikke Darm 11.

Slijm en zwangerschapsmisselijkheid

Het klinkt misschien vies, maar spug je de hele tijd slijm en is je mondslijmproductie overactief? Dat is een teken dat je lijf graag wilt verteren, maar het lukt niet. Het best is om met slijmproducerende voeding te stoppen.

Stoppen met:

 • melk, kaas en yoghurt. Je kan veel beter wat peterselie over je eten sprenkelen om aan voldoende calcium te komen. Veel vrouwen denken juist meer zuivel nodig te hebben als ze zwanger zijn, maar de calcium in zuivel is juist slecht opneembaar en vaak slecht verteerbaar. Bij veel slijm in je mond: stop dan ook met suiker en een paar weken met gluten. En junkfood is een no go.

Wel:

 • Een theelepel rauwe appelciderazijn of citroensap in een glas lauwwarm water.
 • Ruiken aan een citroenschil geeft verlichting.

Acupunctuur tegen misselijkheid zwangerschap : slijm

De acupunctuurpunten: Milt9 en Maag40 geven verlichting. Daarnaast zal je acupuncturist ook je maagenergie versterken met het punt Maag 36 naast andere punten.

Zwangerschapsmisselijk lever en maag onbalans

Ben jij het type dat normaliter altijd bergen energie lijkt te hebben en in de volle versnelling doorgaat? Ben je iemand met veel plannen? Jouw houtelement (leverenergie) is sterk: je weet precies wat je wilt en krijgt het ook meestal voor elkaar. Was je altijd erg druk voor je zwangerschap en ga je maar door, terwijl je eigenlijk flink zou moeten bijtanken?
Dan kan het zijn dat je zwangere lijf je keihard terugfluit in de vorm van misselijkheid.

Het kan ook komen door stress, omdat je bijvoorbeeld lang bezig geweest bent met het vervullen van je kinderwens. In de Chinese geneeskunde ervaar je misselijkheid doordat jouw houtelement (lever) het Aarde-element (maag) aanvalt.

Meestal ben je bij deze vorm van misselijkheid al direct  vanaf de start van je zwangerschap misselijk.

Bij deze vorm van misselijkheid heb je vaak een zure smaak in je mond, snel geïrriteerd en/of voelt je depri. Luister er goed naar, want je lichaam zegt namelijk keihard “stop”.  Laat de boel de boel, stop met werken en ga vooral veel de natuur in.

Seaband acupunctuur tegen zwangerschapsmisselijkheidTips zwangerschapsmisselijkheid lever/maag onbalans

 • RUST
 • Stress verwerken en goed luisteren naar je lichaam.
 • Laat al je plannen voorlopig even varen en investeer volledig in het prille zwanger zijn. Werken kan je je hele leven nog.
 • Mindfull wandelen in de natuur
 • Daarnaast kan je je maagenergie versterken en met voeding je mineralen en vitaminen goed op peil brengen.
 • Een magneetje of seaband op het acupunctuurpunt Pericardium 6 kan je verlichting geven.
 • Pepermunt, citroenmelisse en kamillethee werken op de leverenergie
 • Ruiken aan pepermuntolie of verwreven pepermuntblaadje kan je ook verlichting geven.

Acupunctuur tegen misselijkheid zwangerschap : lever maag onbalans

Een vaak ingezet acupunctuurpunt bij deze onbalans is Pericardium 6 of een Lever 3.

Zwangerschapsmisselijkheid onbalans hart en nieren energie

Lukt het je niet om contact te maken met je baarmoeder en je kindje. Voel je je onrustig en misschien zelfs hartkloppingen of slapeloosheid? Dat kan allerlei oorzaken hebben. Vaak gaat het om ervaringen die je (onbewust) niet door wilt geven aan je baby. Je probeert je baby of jezelf te beschermen, waardoor je maagenergie de verkeerde kant op gaat.

Wat voor ervaringen kunnen hiervoor zorgen? Bijvoorbeeld trauma komen van eigen geboorte of stress toen je nog zelf een embryo was. Ook seksueel misbruik van jou, je moeder of oma kan ervoor zorgen dat je je onbewust afsluit van je baby en baarmoeder.
Maar ook stress omdat je lang bezig bent geweest met je kinderwens en nu eindelijk zwanger: bang om je baby te verliezen.

 • Kamillethee kan je rust en kracht geven.
 • Een oefening zoals je hand op je onderbuik leggen en er rustig naartoe te ademen, terwijl je aan een fijne gedachte denkt: kan helpen. Je maakt op een simpele en prettige manier contact.

Acupunctuur tegen misselijkheid zwangerschap : Hart-nieren onbalans

Je acupuncturist zal punten als Hart7, shenmen oor, of nier 9 (het happy babypoint) inzetten, naast andere kalmerende punten.

Kamille bij zwangerschapsmisselijkheid

Kamille thee bij zwangerschapsmisselijkheid geeft rust in je maag en hoofd

Hyperemesis Gravidarum + medicatie zwangerschapsmisselijkheid

Braak je veel en lukt het niet om voldoende voeding of vocht binnen te houden? Neem altijd contact op met je huisarts en verloskundige. Beter te vroeg, dan te laat! Extreem zwangerschapsbraken heet hyperemesis gravidarum (HG) en kan leiden tot gewichtsverlies en uitdroging. Er is soms een opname in het ziekenhuis nodig om een vochtinfuus te krijgen. Ook met HG kan je onze tips inzetten, maar let op dat je niet uitdroogt: het kan echt snel gaan. Vaak is het beter om tijdig medicijnen erbij te gebruiken. Met reguliere medicatie kan je misselijkheid en braken beter onder controle te krijgen.

Er zijn verschillende medicijnen mogelijk, zie voor een goed overzicht de website van stichting Zegh .
Medicijnen kunnen bijwerkingen geven en het kan zijn dat je zelfs met medicatie nog last ervaart. Ook dan kan je prima acupunctuur complementair inzetten.

Het nieuwe zwanger worden

Daniëlle Willems, acupuncturist Vrouwengeneeskunde, schreef deze blog over zwangerschapsmisselijkheid oorspronkelijk voor de website Het nieuwe zwanger worden. En nu in herschreven versie dus ook op eigen site.

Andere blogs zwangerschap

Bronnen

Deze blog is oorspronkelijk geschreven voor Het Nieuwe Zwanger Worden, door Daniëlle Willems. En door haar weer herschreven voor haar eigen praktijk.

https://www.ntvg.nl/artikelen/hyperemesis-gravidarum-3

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4130712/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11843784/
https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/m/metoclopramide
https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/m/meclozine#bijwerkingen

https://www.zehg.nl/behandeling-en-tips/medicijnen/

Zita West Acupuncture in Pregnancy and Childbirth 2008 – Churchill Livingstone Elsevier

Giovanni Maciocia Obstetrics & Gynaecology in Chinese Medicine 1998 Elsevier Churchill Livingstone

Debra Betts   The essential guide to Acupuncture in Pregnancy and Childbirth 2006 The Journal of Chinese Medicine

https://www.henw.org/artikelen/zwangerschapsmisselijkheid-en-braken-het-eerste-trimester#literature-11