15 tips voor een eenvoudige natuurlijke detox met gratis geleide meditatie

Het is weer lente! De dagen worden langer en de voorbode van de nieuwe energie stroomt door ons lijf. De behoefte aan een grote schoonmaak ontstaat: het huis wordt aan kant geruimd en de tuin wordt in orde gebracht voor de immense transformatie die de lente met zich meeneemt.

Juist na de winter is het belangrijk om ook met een schoonmaak van je eigen lijf te beginnen: een zogenaamde detox.

Waarom is het belangrijk om te detoxen?

In onze Westerse samenleving kom je onbewust met zo veel schadelijke stoffen in aanraking, dat je lichaam meestal niet meer voldoende in staat is deze te reinigen. Dus slaat je lijf deze afvalstoffen op in je vetcellen om zich te beschermen. Daar kan het gif soms wel jaren blijven zitten, zich ophopen en zo je lichaam langzaam ziek maken.

Veel voorkomende aandoeningen die het gevolg zijn van een teveel aan afvalstoffen in je lichaam zijn onder andere:

 • Vermoeidheid en lusteloosheid
 • Spijsverteringsproblemen (verstopping, diarree, krampen)
 • Vertraagde vetverbranding, gewichtstoename & obesitas
 • Pijnlijke gewrichten
 • Prikkelbaarheid en depressies
 • Verhoogde bloedsuikerspiegel
 • Schimmelinfecties (bijvoorbeeld candida)
 • Menstruatieproblemen en onvruchtbaarheid
 • Zwangerschapscomplicaties zoals miskraam, pre-eclampsie, hoge bloeddruk tijdens zwangerschap en vroeggeboorte

Om te voorkomen dat jouw lichaam langzaam ziek wordt is het dus belangrijk om je lichaam te helpen bij het natuurlijke reinigingsproces.

Waarom is een goede voorbereiding van een detox belangrijk?

Omdat er tijdens een detox veel van deze stoffen tijdelijk in je bloedbaan terecht komen en zo een extra belasting vormen voor je lichaam is het verstandig om een detox goed voor te bereiden en juist uit te voeren zodat je lichaam optimaal beschermd is.

De ontgiftingsverschijnselen die hierbij ontstaan zijn in de wetenschap bekend als de “Herxheimer Reactie”, en deze gaat gepaard met symptomen zoals misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid of stemmingswisselingen.

Een natuurlijke detox

Je kan natuurlijk heel rigoureus gaan detoxen in de hoop dat je ook nog heel veel gewicht verliest, maar een strenge detox is niet voor iedereen makkelijk uitvoerbaar.

Daarom raad ik een natuurlijke ontgifting aan: een milde detox bestaat uit het eten van voedsel met een hoge voedingswaarde, het drinken van bepaalde thee en ook geestelijk tot rust komen.

Tijdens dit proces worden gifstoffen afgevoerd, belangrijke voedingsstoffen aangevuld en de hoeveelheid stresshormonen in je lichaam aanzienlijk verlaagd. Een korte periode van bezinning, die je lichaam en geest de kans geeft om een grote schoonmaak te houden waardoor je aan het begin van de lente weer nieuwe energie krijgt om je plannen tot uitvoer te gaan brengen.

Uitvoering

 1. Drink meer water. Zorg ervoor dat je minimaal 2-2,5 liter per dag drinkt, waarvan minimaal 1,5 liter water. Zuiver je water dmv een Brita filter of drink Spa-blauw.
 2. Drink kruidenthee. Brandnetel: ondersteunt ontgifting, bevat ijzer en vitamine C waardoor het goed opneembaar is, bevat silicium. Paardenbloem: werkt lever ondersteunend en bevordert spijsvertering. Lindebloesem: ondersteunt slijmvliezen, ontstekingsremmend, vochtafdrijvend. Groene thee: veelvoud aan werking, waaronder weerstand verhogend en stres verlagende werking
 3. Drink voor elke ochtendmaaltijd en elke avondmaaltijd het volgende drankje met appelciderazijn: 2 eetlepels appelciderazijn, 2 eetlepels natuurhoning (of biologische ahornsiroop), 1 glas gezuiverd water (250 ml). Kies hiervoor een appelazijn die gemaakt is van koud geperste, biologisch geteelde hele appels, waarin geen chemicaliën of conserveringsmiddelen zijn toegevoegd en die niet wordt gepasteuriseerd. Het azijnzuur in de appelazijn verzorgt het maagdarmstelsel, bevordert de spijsvertering, rekent af met parasieten en herstelt zoals gezegd de zuurgraad van het lichaam. Appelcider azijn heeft sterk anti-sceptische en anti-biotische eigenschappen en het kan bacteriën doden en schimmels en infecties bestrijden.
 4. Stap over op 100% biologische voeding gedurende je detoxdagen.
 5. Verhoog de inname van groente en fruit. Eet minimaal 500 gram groente en fruit gedurende de dag.
 6. Beperk of vermijd de inname van tarweproducten. Switch bijvoorbeeld naar spelt.
 7. Beperk het eten van vlees. Bottensoep of kippensoep mag wel, mits biologisch.
 8. Ondersteun je lever met Mariadistel (Sylimarin). Mariadistel voorkomt een tekort aan glutathion, een aminozuur-achtige stof die het ontgiftingsproces mogelijk maakt in de lever. Mariadistel is ook een krachtige antioxidant. Extra inname van Chlorella kan ook: deze zoetwateralg bindt met de pesticiden en metalen in ons lichaam en verwijdert deze.
 9. Begin en eindig de dag met ademhalingsoefeningen. Neem de tijd om naar binnen te keren en om vanuit verbonden bewustzijn de dag te beginnen en te beëindigen. Goede ademhaling zorgt voor een verhoogde zuurstofspiegel waardoor het lichaam efficiënter energie zal opwekken en sneller zal herstellen.
 10. Ga naar buiten om elke dag minimaal een half uur te wandelen, liefst op nuchtere maag.
 11. Yin yoga is ook een aanrader: het zorgt voor ontspanning op bindweefselniveau en strekt de meridianen die zorgen voor een effectieve detox en meer energie
 12. Ga vroeg naar bed. Doe aan omgekeerd uitslapen. De uren voor 12 uur ‘s nachts tellen dubbel qua slaap. Nacht is de tijd van Yin en neem tijdens deze kuur de tijd om je Yin te voeden.
 13. Kom voor een acupunctuurbehandeling inclusief cupping behandeling om je reiniging te versterken
 14. Ga naar de sauna of doe zelf een leverpakking. Leverpakking: ga op bed liggen. Leg een handdoek op je onderlaken om eventuele olie op te vangen. Smeer je gebied onder de ribbenboog in met castorolie. Leg daarop losjes een oude theedoek. Leg hierop een heet waterkruik: eventueel een handdoek erover. Ga helemaal onder een deken liggen. Na een half uur de kruik en theedoek verwijderen en de plaats kort nadeppen met een koud washandje om de poriën te laten sluiten. Daarna slapen of rusten.
 15. Luister naar deze gratis geleide meditatie die het reinigingsproces zal ondersteunen.

Doe je mee?

Kom voor een speciale acupunctuur behandeling inclusief cupping om je Detox optimaal te ondersteunen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *