Winter.

De donkerste periode van het jaar, is het uitgelezen tijdstip om met de blik naar binnen te keren en te kijken wat we nodig hebben om in de lente weer uitgerust voor de dag te komen.

Winter wordt in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) geassocieerd met yin en met het element water en het orgaan wat aan de winter is gekoppeld is de nier. De nieren zijn volgens de TCG de bron van alle energie in het lichaam en zorgen voor vitaliteit, energie, warmte en vitale essentie.

Idealiter leeft de mens in harmonie met de natuur. De blaadjes zijn van de bomen gevallen; dieren houden hun winterslaap. Terwijl de natuur vertraagt en overwintert, is het proces van nieuwe groei en regeneratie voor het voorjaar intern al begonnen.

Het is het uitgelezen tijdstip om je tempo te vertragen; jezelf op diep niveau te voeden, te hydrateren en goed te rusten waardoor je de zaadjes plant die je hernieuwde vitaliteit geeft voor het nieuwe jaar.

Meditatie

Daarom is de winter de periode bij uitstek voor reflectie, meditatie of verinnerlijking. Maak de balans van het afgelopen jaar maar eens op en mediteer of reflecteer op je bevindingen. Kijk ernaar. Zonder oordeel. Laat het zijn. Adem ernaar toe. En laat het dieper gaan. Het kan verrassende nieuwe inzichten of emoties vrij laten komen en op een dieper niveau integreren dan in andere seizoenen. Omdat de energie van de winter veel meer yin, dus naar binnen, is gericht.

Angst en depressie

Als gevolg van de koude, vochtige en inactieve natuur van de winter, kunnen zullen angstige en depressieve emoties in dit jaargetijde eerder de overhand hebben. Omdat we in de winter weinig buiten komen en weinig zonlicht tot ons nemen, hebben veel mensen last van een winterdepressie. Vandaar dat ik aanraad de gordijnen overdag open te doen, heerlijk in de zon te gaan wandelen zodra de mogelijkheid zich voordoet en daarnaast vitamine D3 in te nemen, zodat het immuunsysteem een ‘boost’ krijgt en ook de spierfunctie en botstofwisseling wordt verbeterd.

Voeding met Kerst

Wat eten betreft ligt het consumeren van (calorierijk) comfort-food op de loer, vooral in de dagen rond de kerst.

Dit zijn echter niet de voedingsmiddelen die de nierfunctie het meest ondersteunen. Veel calorierijk voedsel zoals suikers en witte tarweproducten hebben een hele yange component, die het yin uitput en daarnaast voor gewichtstoename zorgt.

Kerstkado

Een perfect cadeau voor onder de kerstboom is een slow cooker die zonder veel moeite zorgt voor de lekkerste langzaam gegaarde stoofschotels en voedende soepen. Kies voor wintergroenten, want dan kies je automatisch al voor voeding die op dat moment heel geschikt is voor je lichaam. De meeste wintergroenten doen er langer over om te groeien dan zomergroenten. Hoe langer het duurt voordat een groente volgroeid is, hoe groter de verwarmende werking ervan. Hieruit kan je afleiden dat rauw voedsel vermeden dient te worden, omdat het in de winter veel energie kost om dit rauwe voedsel in kleine bruikbare stukjes af te breken.

Natuurlijk blijf je in de winter veel water drinken, omdat dit uitdroging tegen gaat. Dit is kan een glas lauw water zijn, maar ook een kop gember- of kaneelthee zullen je van binnen uit verwarmen.

De nacht is het domein van yin en daarom is het raadzaam om in de winter vroeg naar bed te gaan.

Het lichaam blijft graag warm en vooral de nieren kunnen een extra verwarming gebruiken, vooral als je als vrouw rond je maantijd zit. Een wollen nierwarmer doet wonderen.

Moxa en acupunctuur

Mocht je behoefte hebben aan een acupunctuurbehandeling om meer in balans te komen, dan is het gebruik van moxa in deze periode zeker aangewezen. Moxa (gedroogd bijvoetkruid) heeft een verwarmende werking en voedt op een diep niveau. Een behandeling op de buik en onderrug geeft een intens gevoel ontspanning en zorgt voor het aanvullen van je innerlijke reserves.

Samengevat biedt elk seizoen uitgekiende mogelijkheden om transformatie, genezing en groei tot stand te brengen. Door in de winter je innerlijke op meerdere niveaus te voeden, zorg je ervoor dat je intenties, je ‘zaadjes’ van binnen uit gevoed worden en zullen groeien, voordat ze in de lente zullen gaan ontluiken en tot bloei zullen komen. Dus blijf warm, gehydrateerd en gevoed, en probeer jezelf de extra tijd en ruimte te geven om te vertragen, rusten en mediteren in dit diepe seizoen van stilte en verinnerlijking.

We wensen je een mooie winter en het allerbeste voor het nieuwe jaar!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *