Jouw orgasmes zijn super gezond

 • Orgasme en acupunctuur

Zeker 10% van de Nederlandse vrouwen heeft nog nooit een orgasme ervaren en circa 50% ervaart er in haar leven een periode problemen mee, soms door medicatie of door diabetes of bijvoorbeeld door de levensfase waar een vrouw in zit.

Zelf heb ik pas mijn eerste orgasme gekregen toen ik 23 jaar was. Ik had tot die tijd nog nooit een orgasme ervaren en dacht dat ik een psychische blokkade had. Zeker was ik toentertijd nog niet vrij en zeker in mijn seksualiteit, maar er was iets heel anders aan de hand waarom ik geen orgasmes kreeg. Ik werd met kruiden behandeld in Afrika. Ik voelde daarna veel ruimte in mijn onderbuik en kreeg een paar dagen erna mijn eerste orgasme. Ik wist niet wat me overkwam. Sindsdien fascineert het onderwerp mij enorm. Ik schreef er tijdens mijn opleiding acupunctuur een scriptie over en won er de scriptieprijs mee. En sindsdien behandel ik als acupuncturist en hypnotherapeut geregeld seksuele klachten in onze acupunctuurpraktijk.

Congres Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA)

Op 7 oktober 2017 gaf ik, Daniëlle Willems, een lezing over het vrouwelijk orgasme en anorgasmie in de Traditionele Chinese Geneeskunde op het jubileumcongres van de NVA (Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur) ter ere van het 40 jarig bestaan. Hieronder lees je een kleine samenvatting. Hier vind je het linkje naar de aankondiging en hier is de Powerpointpresentatie.

Anatomie vagina en vulva

Om een orgasme te kunnen krijgen is het van belang voor een vrouw dat zij haar anatomie begrijpt en voelt. De anatomie van haar vulva, vagina, maar andere lichaamsdelen die gevoelig zijn. Ze mag leren de liefde met zichzelf te bedrijven en zich niet afhankelijk op te stellen van een partner.

Wist je bijvoorbeeld al dat de clitoris niet alleen dat kleine bolletje onder het hoedje is in je vulva, maar dat het best een groot orgaan is, wat ook aan de buitenkant tegen de vaginawand  aan komt?

De opwinding van een vrouw verloopt meestal wat langzamer dan van een man. Zij is vergelijkbaar met een kom met water die verwarmt dient te worden. Het orgasme gebeurt als het water kookt. Wat als dat water niet kookt: kan een probleem met het onderliggend vuur zijn, maar ook met de hoeveelheid water, of met de kom waar het water in zit.

Chinees gezien kijk je heel anders naar de opwinding en orgasme van een vrouw en kan er een blokkade zijn (slijm, koude of bloed), een tekort aan bloed of energie die vanuit het Hart naar de baarmoeder gaat bij opwinding of een verminderde verbinding tussen Hart en Nieren.

Gevoelens van schaamte, moeite om te ontvangen, verborgen pijn of verdriet zijn hier vaak ook mee verbonden. Door te behandelen kunnen deze emoties bevrijd raken.

In onze praktijk werken we dus zowel heel fysiek, maar ook emotioneel en psychisch, en met ademhalingsoefeningen, zodat je steeds vrijer in je seksualiteit wordt.

Een orgasme trilt je cellen schoon

Een orgasme zorgt voor samentrekkingen in je vagina, baarmoeder, urinebuis en anus. Deze samentrekkingen zorgen voor heerlijke trillingen in je lijf en tegelijk kan je onwillekeurige samentrekkingen in je lichaam ervaren.

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde zorgt het ervoor dat al je cellen schoon getrild worden en je ziektes afvoert via de armen, benen en huid (via zweten). Terwijl er nog steeds wetenschappers zijn die beweren dat het vrouwelijk orgasme een zinloos bijproduct, is er voldoende onderzoek waaruit gezondheidsvoordelen blijken.

Het vrouwelijk orgasme versterkt de vruchtbaarheid[i]. Vrouwen hebben namelijk iets meer kans op een orgasme tijdens hun ovulatie. En het opnemen van sperma is groter  wanneer een vrouw een orgasme heeft gehad.  Oxytocine zorgt voor versterking van de uteriene spiercontracties, waardoor er meer druk ontstaat in de baarmoeder. Hierdoor kan wat slijm via de cervix in de vagina terecht komen. Ongeveer een minuut na het orgasme ontstaat er een negatieve druk in de uterus die ongeveer 1 tot 2 minuten aanhoudt. Wanneer de man geëjaculeerd heeft , kan het slijm van de cervix sperma aan zich binden en kan de negatieve druk de sperma en slijm terugzuigen door de cervix naar de baarmoeder[ii].

Daarnaast zou het krijgen van een orgasme voor een vrouw een manier van partnerselectie kunnen zijn.

“If a man is considered powerful enough, strong enough, or thoughtful enough in bed or in the cave, then he’s likely to hang around as a long-term partner and be a better bet for bringing up children.” [iii]

Door het vrijkomen van Oxytocine (ook wel het liefdeshormoon genoemd) tijdens het orgasme voelt een vrouw zich meer verbonden met haar partner[iv].

Nog meer voordelen orgasme

 • Pijnverlichting: de  pijngrens van een vrouw is hoger gedurende het orgasme. Orgasmes kunnen menstruele krampen verlichten[v] en migraine verminderen[vi].
 • Betere gemoedsgesteldheid: een orgasme bevordert het niveau van het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen, wat ervoor zorgt dat een vrouw een beter humeur krijgt en premenstruele symptomen vermindert. Ook worden er tijdens een orgasme endorfinen vrijgemaakt in het lichaam: een lichaam eigen pijnstiller die ook werkt tegen depressie[vii].
 • Verhoogde intimiteit: oxytocine; een hormoon dat gevoelens van intimiteit vergroot, is vijf keer meer aanwezig tijdens een climax[viii].
 • Makkelijker slapen: oxytocine werkt ook slaapverwekkend. Vrouwen worden slaperig ongeveer 20 a 30 minuten na het orgasme[ix].
 • Minder verslavingen: oxytocine vermindert drang naar drugs of zoetigheden[x].
 • Minder stress: stress heeft een hoge correlatie met verminderd seksueel verlangen, moeilijk opgewonden raken en anorgasmie. Echter 20 minuten seks maakt dopamine vrij, wat ook de lust versterkt, en een ontspannende response teweegbrengt die tot 2 uur kan duren[xi]. Verder heeft oxytocine een kalmerend effect en werkt als tegenwicht tegenover cortisol (het stresshormoon). Minder stress betekent hogere immuniteit en sneller herstel bij aandoeningen[xii]. De onrust die hysterie veroorzaakt werd daarom in de tijd van Hippocratus tot Freud ook wel behandeld met ‘medische massages’, waarbij vrouwen vaginaal tot een orgasme gestimuleerd werden[xiii].
 • Oxytocine zorgt voor meer seksueel verlangen[xiv].
 • Oxytocine versterkt het immuunsysteem en versnelt genezingsprocessen[xv]
 • Een aantal studies wijst uit dat oxytocine en het hormoon de-hydroepiandrosterone (D H E A), dat in het bloed na orgasme terecht komt, de kans op hartziekten, endometriose en kanker zou verminderen[xvi].
 • Orgasme tijdens de zwangerschap zou enige bescherming bieden tegen voortijdige bevalling[xvii].
 • Na een orgasme wordt in de hersenen het hormoon prolactine aangemaakt waardoor de zin in seks weer afneemt. Uit onderzoek van neuroloog Sam Weiss blijkt dat prolactine ook verantwoordelijk is oor het aanmaken van nieuwe hersencellen. Het zou een oplossing kunnen zijn voor ziekten als Parkinson en Alzheimer.
 • Prolactine, dat vrijkomt na het orgasme zou de aanmaak van nieuwe hersencellen stimuleren[xviii].
 • Prolactine versterkt het reukvermogen[xix]

Met al deze nuttige effecten van het orgasme op de gesteldheid van de vrouw is het nog moeilijk te geloven dat het orgasme maar een toevallig bijproduct is. Het vrouwelijke orgasme is zinvol.

Jezelf dagelijks verwennen met een orgasme is dus heel heilzaam voor de zorg van je lichaam! In tegenstelling tot mannen die met een orgasme Jing (voorouderlijke en zeer essentiële energie) verliezen, is dit voor vrouwen niet het geval.

 

[i] Adam, 2005, http://www.guardian.co.uk/science/2005/jun/08/genetics.research; Komisaruk, Beyer-Flores en Whipple, The Science of Orgasm, 2006, p. 33-39

[ii] Komisaruk, Beyer-Flores en Whipple, The Science of Orgasm, 2006, p. 37-38

[iii] Adam, 2005, http://www.guardian.co.uk/science/2005/jun/08/genetics.research

[iv] Robinson, M, 2005, http://www.reuniting.info/science/oxytocin_health_bonding

[v] Seeber en Gorrel, 2001, http://www.psychologytoday.com/articles/pto-20011101-000026.html;

[vi] Komisaruk, Beyer-Flores en Whipple, The Science of Orgasm, 2006, p. 49

[vii] Seeber en Gorrel, 2001, http://www.psychologytoday.com/articles/pto-20011101-000026.html

[viii] Seeber en Gorrel, 2001, http://www.psychologytoday.com/articles/pto-20011101-000026.html; Robinson, M, 2005, http://www.reuniting.info/science/oxytocin_health_bonding

[ix] Seeber en Gorrel, 2001, http://www.psychologytoday.com/articles/pto-20011101-000026.html; Komisaruk, Beyer-Flores en Whipple, The Science of Orgasm, 2006, p. 48

[x] Robinson, M, 2005, http://www.reuniting.info/science/oxytocin_health_bonding

[xi] Seeber en Gorrel, 2001, http://www.psychologytoday.com/articles/pto-20011101-000026.html

[xii] Robinson, M, 2005, http://www.reuniting.info/science/oxytocin_health_bonding

[xiii] Komisaruk, Beyer-Flores en Whipple, The Science of Orgasm, 2006, p. 45-46

[xiv] Robinson, M, 2005, http://www.reuniting.info/science/oxytocin_health_bonding

[xv] Uvnäs Moberg, K,   http://prod43.ad.nl/diagnose/2143070/De_kracht_van_het_knuffelhormoon.html

[xvi] Komisaruk, Beyer-Flores en Whipple, The Science of Orgasm, 2006, p. 48-49

[xvii] Komisaruk, Beyer-Flores en Whipple, The Science of Orgasm, 2006, p. 449

[xviii]  http://www.ucalgary-qatar.ca//calgary; http://www.preventievegezondheidszorg.com/seks.html

[xix] http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2003/01/03/wsci103.xml