Ook als acupuncturist waardeer ik de wisseling van de seizoenen. De herfst is officieel aangebroken en ook al kan het overdag nog best aangenaam zijn, het is ‘s ochtends al zeker te merken dat het kouder is. Het is later licht en vroeger donker. De bladeren beginnen te kleuren en de natuur maakt zich klaar voor een nieuw seizoen. Herfst is in de Chinese Geneeskunde verbonden met het element Metaal, wat gekoppeld is aan droogte, samentrekking, verdriet en afname van energie.

Het is een goede tijd om projecten die in de lente en zomer gestart zijn af te ronden en de vruchten te plukken van het harde werk dat erin gestopt is.

De herfst neemt afscheid van de uitbundigheid van de zomer en de natuur laat ons zien dat het letterlijk een proces van loslaten is. Zelf maakt ik bijvoorbeeld wekelijks een prioriteitenlijst, die me helpt overzicht te houden en me zelf actief laat bepalen wat ik belangrijk vind en waar ik mijn aandacht aan besteed.

De longen reguleren de ademhaling en Chinees gezien zijn de longen en de dikke darm het meest verwant met de herfst. Beide organen spelen een rol in de uitscheiding: het proces waarbij het lichaam afscheid neemt van afvalstoffen en overtollige stoffen uit het bloed of uit lichaamsvloeistoffen. De dikke darm verwijdert stoffen uit het spijsverteringsstelsel en de longen uit het ademhalingsstelsel en de bloedsomloop.

Wat eten betreft kan je jezelf voeden door verwarmend voedsel te eten dat de functie van de long en dikke darm ondersteunt zoals radijs, peren, bloemkool, mosterd(zaad), prei, peper, knoflook en sterrenkers.

Rauw voedsel hoort bij de zomer, dus vandaar dat de herfst het seizoen bij uitstek is voor havermout bij het ontbijt, soep in de middag en stoofschotels bij het avondeten.

Natuurlijk is het van belang om goed gehydrateerd te blijven, zeker in een seizoen dat gekoppeld is aan droogte. Dit zorgt er niet alleen voor dat de huid soepel blijft maar ook dat de stoelgang zonder problemen blijft komen; vooral bij mensen die nogal last kunnen hebben van verstopping als gevolg van de moeite die ze hebben om ‘los te laten’.

Ter bescherming tegen verkoudheden en last van stijve nek en schouder draag je bij het naar buiten gaan het best een sjaal. De long is in de Chinese Geneeskunde gekoppeld aan de huid en is daarmee het orgaan wat het meest met de buitenwereld in contact staat. Door het koudere weer en grotere kans op storm, is de long extra kwetsbaar. Een warme sjaal verhindert pathogene factoren zoals kou en wind om jouw lijf binnen te dringen.

Zo vaak als je kan verdient het aanbeveling om je bewust te worden van je ademhaling en de volgende oefening te doen.

“Je ademt rustig en diep in door je neus naar de onderkant van je longen, naar je flanken en vervolgens naar de toppen van je longen. En in hetzelfde tempo laat je de ademhaling weer zachtjes door je neus ontsnappen. Je ademt rustig en diep in door je neus, en voelt hoe je buik groter wordt. Dan adem je in één beweging naar je ribben en je voelt hoe je ribbenkast wat uit elkaar gaat en vervolgens adem je in één vloeiende beweging richting je sleutelbeen, waardoor je schouders wat omhoog zullen komen. En in dezelfde rust laat je je adem weer zachtjes wegvloeien door je neus en je merkt dat je lichaam hierdoor zwaarder wordt, meer ontspant.”

Hoe vaker je dit doet, hoe meer opgeladen je van deze ademhaling wordt en hoe vaker je lichaam onbewust tot deze ademhaling over zal gaan. Deze ademhaling zorgt ervoor de je hele lichaam en geest steeds makkelijker tot rust zullen komen en je hele systeem regenereert en naar binnen keert.

Ben je desondanks toch verkouden geraakt, dan kan je acupressuur toepassen op het punt Long-7: Long-7 is het belangrijkste punt bij het behandelen van kou en griep symptomen, inclusief hoesten, keelpijn en koorts, verstopte neus, hoofdpijn en een stijve nek. Om Long-7 te vinden, maak je het duim omhoog “ok” teken. Als je dat doet dan zie je een kuiltje bij de basis van je duim (ook wel anatomische snuifdoos genoemd). Vanaf dat kuiltje gezien, ligt Long-7 ongeveer 2 vingerbreedtes omhoog in de richting van je elleboog. Glij met je vinger vanuit het kuiltje langzaam omhoog totdat je een deukje voelt tussen 2 pezen.

Ik wens je een prachtige herfst!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *