Acupunctuur na keizersnede

 • Keizersnede en acupunctuur

In Nederland komt ongeveer 15% van de kinderen ter wereld via een keizersnede (bron 1) . Dat betekent dat bijna 1 op de 7 vrouwen het moederschap met een heftige buikoperatie begint, ook al ligt dit percentage in het buitenland hoger.

Voorbereiding en nazorg keizersnede

In dit artikel lees je over jouw mogelijkheden zijn om een zo ‘gentle’ en “natuurlijk” mogelijk keizersnede te krijgen en wat je kunt doen na je keizersnede om je herstel zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

Natuurlijke keizersnede, ofwel Gentle sectio

Weet je al dat je een keizersnede gaat krijgen? Dan kan het goed zijn je op jouw mogelijkheden voor te bereiden en na te denken over jouw wensen. In steeds meer ziekenhuizen in Nederland is een namelijk een  “natuurlijke keizersnede” mogelijk. Maar wat dat precies inhoudt, dat verschilt nogal per ziekenhuis. Bedenk daarom zelf ook wat jouw wensen zijn en bespreek de mogelijkheden hiervan met de gynaecoloog.

Waar kan je aan denken bij een natuurlijke keizersnede:

 • Kan het moment van je keizersnede plaatsvinden op moment van het krijgen van weeen? Zodat jouw lichaam en baby er natuurlijk klaar voor zijn
 • Mag er een doula aanwezig zijn, naast de aanwezigheid van je partner?
 • Is het mogelijk om je baby geboren te zien worden?
  • Bijvoorbeeld door het operatiedoek te laten zakken of gebruik te maken van een doorzichtig doek?
  • Mag er iemand mee filmen en foto’s maken?
 • Mag jouw baby zelf uit de baarmoeder kruipen, meegaand met de samentrekkingen van de baarmoeder?
  Of kan je de snelheid van de baby eruit halen bespreken, door de natuurlijke situatie na te bootsen, waardoor de longen van jouw baby zich beter kunnen ontplooien? (bron 2)
 • Kan op de operatiekamer het licht (tijdelijk) gedimd worden
 • Kan de temperatuur in de operatiekamer aangepast worden?
 • Is er een mogelijkheid om eigen muziek te draaien en kunnen de andere geluiden in de kamer geminimaliseerd worden
 • Mag je baby meteen na zijn geboorte op jouw blote huid liggen (liefst het eerste uur)?
 • Kan de navelstreng intact blijven, totdat deze uitgeklopt is
 • Kan er kolonisatie plaatsvinden van je vaginale bacterien? Onderzoek hierover lees je hier (scroll wel door alle talen heen naar beneden, bron 3).Mag je baby al je borst drinken, terwijl je op de operatiekamer bent?
 • In Utrecht bij het Diak kan je als kersverse moeder je eigen kind uit je buik halen: dat wordt ook wel maternal assisted c-section genoemd. Het eerste contact is tussen jou en kind: dat kan enorm waardevol zijn. (Bron 3)
 • Kan het eerste onderzoek van je baby op jouw borst plaatsvinden bij een goede start?
  Voor borstvoeding bij een keizersnede is “achteroverleunend voeden” (ook Biological Nurturing genoemd) aan te raden (bron 4, 5, 6, 7)

Een goede voorbereiding op de keizersnede zorgt voor meer ontspanning

Het fijnste is als je tijdens je bevalling, ook als het een keizersnede betreft, zoveel mogelijk kan ontspannen. Een goede voorbereiding op je keizersnede is van belang door samen met je gyn een plan te maken waar jullie allemaal achter kunnen staan. Zo kan je je ook overgeven aan de kennis en kunde van je gynaecoloog.

Acupunctuur en hypnose als voorbereiding op keizersnede

Acupunctuur en hypnose kunnen je ook helpen met vertrouwen jouw bevalling middels een keizersnede in te gaan. Je maakt contact met je baby op een diep niveau en bereid je lichaam en geest en die van je kindje voor op jouw bevalling, middels een keizersnede. Zo kan je kalmer en vol vertrouwen jouw bevalling in gaan.

Na je keizersnede? Pijn?

Na een keizersnede kan je pijn ervaren. Je krijgt pijnstillers, maar toch kan je pijn gevolgen hebben hoe je het moederschap ervaart.

Heb jij ook last van pijnklachten of een verdoofd gevoel bij het litteken, stemmingswisselingen, depressie, moeilijkheden met slapen, ongewenst urineverlies, een niche, verklevingen rondom de baarmoeder of zelfs moeite met zwanger worden bij een nieuwe kinderwens? Dan ben je echt niet de enige die dit overkomt na een keizersnede.

We hebben bij Vrouwengeneeskunde.nl een nabehandelingsprogramma ontwikkeld voor vrouwen na een keizersnede. Met acupunctuur, hypnose, moxa, kruiden en massage kan je weer werken aan je herstel en opladen. Naast onze jarenlange kennis en kunde, bieden we ook een luisterend oor.

Acupunctuur na keizersnede: minder pijn, beter herstel

Uit onderzoek blijkt dat acupunctuur helpt om postoperatieve pijn als gevolg van een keizersnede te verlagen (bron 8). De geprikte acupunctuurpunten spelen een belangrijke rol in het balanceren van het (onderbuik) gebied en zorgen voor de vermindering van pijn, en zijn bij uitstek geschikt om buik en baarmoeder te laten herstellen en de bloedkwaliteit in die regio te verbeteren.

Uit het onderzoek blijkt dat acupunctuur veilig en effectief is in postoperatieve pijnreductie van een keizersnede. Er wordt aanbevolen om aanvullend onderzoek te doen naar acupunctuur bij een keizersnede.

In Nederland is het nog niet mogelijk om tijdens de operatie de pas bevallen mama met acupunctuur te ondersteunen. Maar eenmaal thuis kunnen we je wel ondersteunen.

Bewust herstellen van jouw keizersnede?

Wil je ervaren wat acupunctuur, hypnose en massage betekent voor jouw herstel van je keizersnede? Boek dan een afspraak.

Zie dan: vrouwengeneeskunde.nl/zwanger-en-bevallen/keizersnede/

Wat kunnen wij voor jou betekenen in jouw herstel? Neem contact met ons op.

Klik hier: https://vrouwengeneeskunde.nl/boek-afspraak-utrecht/

Bronnen

 1. https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/zorg-rond-de-geboorte/cijfers-context/gebruik#node-bevallingen-naar-wijze-van-bevallen
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2613254/