Het is lente! En dat brengt met zich mee dat er een nieuw gevoel van vreugde en verwachting in ons naar boven komt.
De dagen worden langer, de zonnestralen worden krachtiger en de lucht zindert van verwachting terwijl het zich opmaakt voor de immense transformatie die de lente met zich meeneemt.

Zelf merk ik dat ik het donker van de winter met gemak van me af kan schudden en dat ik zin heb in nieuwe projecten.

De zaadjes van verandering die ik zelf in de herfst heb geplant, komen nu uit en geven ons nieuwe energie om tot bloei te gaan komen.

Ik doel natuurlijk op het nieuwe team van Vrouwengeneeskunde.nl dat ‘onder de grond’ heeft kunnen ontkiemen, om nu in de lente te ontspruiten!

Ondanks de belofte van een nieuw begin, kan de energie van de lente ook zorgen voor prikkelbaarheid en zelfs boosheid. Volgens de Chinese Geneeskunde is dat ook wel te verklaren. De lente is verbonden met de lever en met hout en wordt geassocieerd met groei en ontwikkeling. De lever is verantwoordelijk met de vrije stroom van Qi in het hele lichaam. De lever heeft naast de vele fysiologische functies volgens de Chinese Geneeskunde ook emotionele en spirituele functies. De emotie die hierbij hoort is boosheid.

De lever is als het ware als een generaal die een leger leidt. Het is de taak van de lever om ervoor te zorgen dat alle troepen van het lichaam samenwerken voor het welzijn van het geheel. De belangrijkste taak is om alles vloeiend te houden. Lukt dat niet dan vliegt de vlam in de pan en is er sprake van stagnatie en wrijving (die zich in het dagelijks leven in boosheid uit).

Daarom is het zaak om vooral in de lente lekker te gaan bewegen. Hierdoor wordt er stagnatie voorkomen en zal er minder druk op de ketel zijn. Ga wandelen en fietsen of boek een yoga les! Vooral het rekken en strekken van de ledematen voedt de pezen en zorgt ervoor dat de vrije stroom van energie om elke plek van het lichaam kan komen.

Omdat de lente de tijd is voor een nieuw begin, is het een mooie gelegenheid om letterlijk nieuwe patronen aan te leren.
Laat allereerst je verbinding met het verleden los. Woede en wrok over dingen die gebeurd zijn, vormen een slechte voedingsbodem voor nieuwe projecten. Ze vergiftigen de grond.
Vergeef jezelf en vergeef anderen en richt je blik voorwaarts.

Doe eens gek en probeer iets nieuws! Wat zou je graag willen doen maar heb je nooit het lef of de tijd voor gehad? Blijf het een idee in je hoofd of durf je het aan dit verlangen tot bloei te laten komen?

Voedt jezelf door meer groene groente te eten. Groen is de kleur van de lever en van de lente. Het eten van jonge planten – verse bladgroenten, spruitjes, en jonge graangrassen- ondersteunt de leverfunctie en helpt de energie in beweging te houden. Ook zure producten stimuleren de stroom van lever qi en daarom is het aan te raden ’s ochtends wat water met citroen te drinken, en bijvoorbeeld appelazijn & olijfolie als dressing op de sla te gebruiken.

Merk je dat je desondanks toch niet in balans bent, is het misschien een aanrader om eens langs te komen voor een acupunctuurbehandeling, waardoor je met een hernieuwde kracht aan dit mooie seizoen kan beginnen!

Ik wens je een mooie lente!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *